Search
Close this search box.

NOS-programma’s op 16/9 volledig in 16 : 9

De NOS zendt vanaf zondag (16 september) al haar nieuws- en sportprogramma’s, evenals de evenementen-uitzendingen, uit in breedbeeldformaat (16 : 9 formaat). Het 16 : 9 beeldformaat is al enige tijd de norm als het gaat om de beeldverhouding van lengte en breedte voor televisie. Het 16 : 9 formaat vervangt het huidige 4 : 3 formaat, dat al een tijdje maatgevend was voor de Nederlandse televisie.

Bezitters van een breedbeeldtelevisie zullen de NOS-programma’s vanaf 16 september beeldvullend kunnen zien. Op dit moment heeft meer dan 50 procent van de Nederlandse huishoudens al een breedbeeldtelevisie. Dat komt neer op zo’n 3,5 miljoen toestellen. Volgens marktonderzoekbureau GFK komen daar zo’n nieuwe 100.000 breedbeeldtoestellen per maand bij. 99 van de 100 verkochte toestellen zijn nu een breedbeeldtelevisie.

De invoering van 16 : 9 heeft zowel voor- als nadelen. Voordeel is dat je door het bredere beeld meer informatie kwijt kunt in de vorm van bijvoorbeeld grafische ondersteuning, uitleg of split-screen. Nadeel is dat bezitters van een ‘oud’ model televisie, met een beeldscherm in 4 : 3 formaat, de NOS-programma’s vanaf 16 september aanstaande met aan de boven- en onderkant een zwart balkje zullen ontvangen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten