Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radioverslaggeefster mag Iran verlaten

De Iraans-Amerikaanse radiojournaliste Parnaz Azima die maandenlang in Iran werd vastgehouden op beschuldiging van het aanzetten tot een revolutie, is dinsdag in Teheran op een vliegtuig met bestemming de Verenigde Staten gestapt. Haar werkgever, Radio Free Europe-Radio Liberty, heeft dit bekendgemaakt.

Azima was een van vier Amerikanen die in Iran vastzaten omdat zij de nationale veiligheid in gevaar zouden hebben gebracht. Een van hen, Haleh Esfandiari, mocht 21 augustus de Evin-gevangenis in Teheran verlaten en vertrok begin deze maand uit het land. De andere twee, Kian Tajbakhsh en Ali Shakeri, worden nog vastgehouden.

Azima zat in Iran niet in een cel zoals de andere drie, maar wel was haar paspoort in beslag genomen. Haar advocaat zei dat de aanklacht tegen Azima niet was ingetrokken en dat zij het land mocht verlaten op een borgsom van ongeveer 450.000 dollar (324.458 euro).

De arrestatie van het viertal droeg aanzienlijk bij aan de toch al gespannen betrekkingen tussen Washington en Teheran. De Iraanse autoriteiten beschuldigden de vier ervan deel uit te maken van netwerken die Iraniërs werven voor een zogeheten ‘fluwelen revolutie’.

Esfandiari is directeur van het Middle East Program van het in Washington gevestigde Woodrow Wilson International Center for Scholars. Tajbakhsh zei vorige week tegen journalisten die hem in de Evin-gevangenis bezochten, te verwachten dat hij spoedig op vrije voeten wordt gesteld. Het is onduidelijk wat de Iraanse autoriteiten van plan zijn te doen met Shakeri, die eveneens in de Evin-gevangenis wordt vastgehouden. Shakeri is aangesloten bij de in Californië gevestigde beweging Center for Citizen Peacebuilding. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten