Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sena factureert publieke omroepen voor podcasts

Publieke omroepen als NPS, NOS, KRO en VPRO hebben de afgelopen dagen forse facturen ontvangen van Sena, die handelt op verzoek van de NVPI, voor het aanbieden van podcasts op hun websites. Sena houdt geen rekening met het aantal feitelijke downloads, maar berekent 135 euro per podcast per maand.

Voor de podcasts van het programma Kunststof van de NPS (dat vijf dagen per week wordt uitgezonden) levert dat een serieus probleem op. De kosten die door Sena worden opgevoerd overtreffen al gauw het totale budget van de internetafdeling van de NPS. De NOS heeft de podcasts van Met het Oog op Morgen ijlings offline gehaald. Op de website staat nu: ‘Door problemen met de rechtenvergoedingen voor de podcasts van Met het Oog op Morgen is deze feed tijdelijk uitgezet. Rechtenorganisatie Sena eist enorme bedragen voor het online laten staan van afleveringen van Het Oog, waardoor we op dit moment gedwongen zijn deze dienstverlening tijdelijk te onderbreken. Onze excuses voor de overlast.’

Ook de KRO ontving facturen van meer dan 10.000 euro. Sena loopt met deze handelswijze vooruit op de uitslag van een omroepbreed overleg met de auteursrechtenorganisatie, dat blijkbaar tot dusver geen bruikbaar resultaat heeft opgeleverd. Juristen van de publieke omroepen zullen de facturen aanvechten, en vaststellen dat er wel bereidheid bestaat tot het vergoeden van auteursrechten, maar dat dit gerelateerd moet zijn aan het aantal feitelijke downloads.

Sena heeft ook omroepen gefactureerd voor programma’s waarin totaal geen muziek voorkomt (zoals voor het IKON-programma De Grote Vraag), alsmede voor programma’s waarin muzikanten live-muziek ten gehore brengen. Als representant van de platenmaatschappijen heeft Sena in dergelijke gevallen geen recht van spreken. Omroepen als TROS, LLiNK, RVU, IKON en RKK zijn inmiddels aan het overwerken om hun podcasts te verwijderen, bevreesd voor nieuwe facturen van Sena. [BroadcastMagazine/Radio.NL]

Gerelateerde berichten