Search
Close this search box.

Vloekende kijker wil af van vloeken

Driekwart van de Nederlanders wil dat het vloeken op televisie wordt teruggedrongen. Ruim de helft ziet het ‘wegpiepen’ van grove woorden naar Amerikaans voorbeeld als een geschikte oplossing. Ook bijna vijftig procent slaakt zelf af en toe een vloek. Dat meldt de Bond tegen het Vloeken woensdag op basis van onderzoek van TNS Nipo.

Verder blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders iets meer zijn gaan vloeken dan zeven jaar geleden. Van de 1175 respondenten zegt 47 procent wel eens of vaak te vloeken. In 2000 was dit nog 43 procent. Het aantal mensen dat zich ergert aan grof taalgebruik is nagenoeg gelijk gebleven. Zeventig procent ervaart vloeken als vervelend. In 2000 was dit 72 procent.

Het RTL-programma Jensen staat met voorsprong op de eerste plaats als het gaat om het aantal vloeken. Dat blijkt uit de zogeheten Vloekmonitor 2007, die is opgesteld in opdracht van de bond. Daarna komen ‘Wakker worden met Valerio’ (TMF), Lotte (Tien), Wildboyz (MTV) en Gamekings (TMF). Op zowel de publieke als de commerciële zenders wordt gemiddeld 0,3 keer per uur gevloekt, blijkt uit het onderzoek. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten