De Britse radiostations BBC Radio 1 en 2 waren vorige maand exact 40 jaar in de lucht. Op 30 september 1967 startten beide radiostations met hun uitzendingen, waarmee de BBC antwoordde op de mateloze populariteit van zeezenders als Radio Caroline en Radio London. De concurrentie hoefde de BBC echter niet aan te gaan met de zeezenders, want anderhalve maand daarvoor werden zij wettelijk verboden. Commerciële radio daarentegen werd pas in 1973 toegestaan. Tot halverwege de jaren ’90 was Radio 1 dan ook verruit de populairste zender, tegenwoordig is Radio 2 dat. Radio.NL blikt in vier delen terug op het rijke verleden dat beide zenders hebben. Vandaag deel 3: De ochtendshows.
Blackburn trapt af
Eén van de meest begeerde shows op de radio is de ochtendshow. Voor vele radiomakers is het dan ook een droom om deze show te mogen presentator. De afgelopen 40 jaar heeft Radio 1 flink wat ochtenddeejays versleten. Tony Blackburn was de eerste ochtendman, die het ook gelijk het langst vol hield. Pas in 1973 werd Blackburn opgevolgd en wel door Noel Edmonds (foto boven). Daarna volgden Dave Lee Travis, Mike Read, Mike Smith, Simon Mayo en Mark Goodier.
Steve Wright & the Zoo
In 1994 kreeg Steve Wright de kans om de luisteraars in de ochtend te maken. En toen bleek ook dat de presentatie van de ochtendshow een vak apart is, want zo succesvol als Steve Wright ‘in the afternoon’ was, zo moeizaam verliep het hem in de ochtend. Daarbij werd Wright ook niet geholpen door de vele veranderingen, de verjonging, waaraan Radio 1 onderhevig was.
Desondanks was het opmerkelijk dat de show in de ochtend niet echt goed liep, want Wright gebruikte het zogenaamde ‘Zoo’ format, waarmee Z100 (Scott Shannon) en KIIS FM (Rick Dees) in de VS uiterst succesvol waren. Deze shows zaten vol met ‘zogenaamde’ gastoptredens, doldwaze sketches en gesprekken tussen de deejays en zijn producers en sidekicks.
Enfant terrible
Om de verjonging van Radio 1 kracht bij te zetten, wordt in april 1995 een jongere deejay ingezet in de ochtend. Zijn naam: Chris Evans. Tot groot ongenoegen van zijn bazen besloot ook Evans het Zoo format te blijven hanteren in de ochtend. Desondanks stegen de luistercijfers wel, maar achter de schermen rommelde het. Evans kwam regelmatig in aanvaring met de leiding van Radio 1 over uitspraken die hij deed tijdens de show. Een ander punt van kritiek was de televisiecarrière die het ‘Enfant terrible’ van de Britse radio aan het opbouwen was. Hierdoor kreeg Evans steeds minder tijd voor radio en drong er daarom bij zijn bazen op aan om elke vrijdagochtend vrij te krijgen. De BBC weigerde op deze eis in te gaan en ontsloeg Evans in februari 1997.
Op naar Moyles
Het ontslag van Evans bracht Radio 1 in een lastige positie. Er moest namelijk snel gezocht worden naar een waardige opvolger. In eerste instantie werd deze gevonden in de vorm van Mark Radcliffe en Mark Riley, alias Mark & Lard. De show flopte echter volledig en na 10 maanden werden Mark & Lard vervangen door Kevin Greening en Zoe Ball. Laatstgenoemde moest het echter na acht maanden alleen doen. In 2000 nam Sara Cox het stokje over, waarna Chris Moyles in januari 2004 de ochtendshow overnam. Meer over Chris Moyles in deel 4 van deze serie over het 40 jarig bestaan van BBC Radio 1 en 2.
Terry Wogan komt…en gaat…
Bij Radio 2 ging het er echter rustiger aan toe bij de ochtenddeejays. In eerste instantie was er elke ochtend het programma ‘Breakfast Special’ te horen, dat afwisselend gepresenteerd werd door Paul Hollingdale, John Dunn en Ray Moore. In 1972 ging Terry Wogan (foto onder) de dagelijkse ochtendshow presenteren. En deze plek beviel zowel de luisteraars als Wogan erg goed, want pas in 1984 kwam er een ‘voorlopig’ einde aan dit huwelijk. Wogan kreeg van de BBC namelijk de kans om een televisiecarrière te ontwikkelen en dus nam hij afscheid van de radio.
…en keert weer teug
Het bloed van Wogan kroop echter waar het niet gaan kon, want amper 8 jaar en drie vervangers later, keerde Wogan in januari 1993 terug in de ochtend op Radio 2.
Inmiddels is ‘Sir’ Terry Wogan een instituut geworden, want momenteel presenteert hij nog steeds de ochtendshow op Radio 2. Wekelijks genieten er nog steeds ruim 8 miljoen luisteraars van de ‘luchtige en vermakelijke’ gesprekken die Wogan voert met zijn producer (lange tijd Paul Walters) en zijn nieuwslezer. Ook worden er diverse e-mailtjes van luisteraars behandelt, waarin het voor sommige luisteraars een sport is geworden om een zo vreemd mogelijk pseudoniem aan te nemen. Het mooiste voorbeeld hiervan was iemand die onder de naam ‘Tess Tickles’ mailde en Wogan pas na het opnoemen van deze naam door had wat hij gezegd had.
Podcast
Dit artikel is ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. [RS/Radio.NL]