Vlaams minister van Media Geert Bourgeois roept het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) op zijn verantwoordelijkheid te nemen en de storingen van de radiostations van de Vlaamse openbare omroep VRT in Brussel door Franstalige zenders een halt toe te roepen. Hij spreekt ook tegen dat het BIPT zijn taak van etherpolitie niet kan uitoefenen zonder een frequentieplan van de Franse gemeenschap.
De storing van Vlaamse radio-omroepen door Franstalige zenders is een oud zeer. Bourgeois herinnert er aan dat zowel lokale als openbare en commerciële landelijke radio’s aan de taalgrens, in de hoofdstad en in de rest van Vlaanderen al een klacht indienden bij het BIPT. “Een frappant voorbeeld is dat van de Radio Chrétienne Francophone (RCF), de radio gesteund door het Aartsbisdom. Deze radio zendt zonder vergunning uit vanaf de basiliek van Koekelberg en stoort daarmee legale Vlaamse omroepen”, weet de minister.
Momenteel is het met een oudere radio zelfs bijna onmogelijk om VRT Radio 1 te kunnen ontvangen in delen van Brussel. Deze blijkt namelijk gestoord te worden door een Arabische lokale zender.
Het grote probleem van de storingen is dat de Vlaamse en Waalse gemeenschappen elk zelf hun frequenties regelen. Wel blijft de federale overheid instaan voor de controle van de radio-elektrische golven. Die taak behoort tot de opdrachten van het BIPT. In ‘De Morgen’ verklaarde BIPT-adviseur Patric Callens donderdag dat de storingen van de openbare omroep in Brussel nooit zullen ophouden, zolang de gemeenschappen bevoegd blijven voor de radiofrequenties.
“De problemen in de ether zijn begonnen toen de bevoegdheden werden geregionaliseerd. Zolang niet één dienst verantwoordelijk is voor het toekennen van frequenties en de erkenning van zenders, komt er nooit een oplossing voor de problemen van de VRT in Brussel”, aldus Callens.
Hij voert ook aan dat het BIPT niet kan optreden omdat de Franse gemeenschap geen frequentieplan heeft. Daardoor zijn technische gegevens van de zenders niet voorhanden. “Omdat we die gegevens niet hebben, kunnen we geen controle uitvoeren en het gros van de stoorzenders zit aan Franstalige kant. Eigenlijk zijn al de Franstalige stoorzenders illegaal”.
Bourgeois stelt dat het BIPT wel degelijk kan optreden tegen schadelijke storingen. Dat het geen maatregelen kan nemen, is volgens de minister bovendien een zeer eigenaardig statement. “Het instituut heeft zelf eerder dit jaar al eens beslist radiozender BFM Plus te beboeten voor overtredingen van de wet”, aldus Bourgeois.
Hij wijst er nog op dat Vlaanderen al vijftien jaar vragende partij is voor een structurele oplossing en dat de Raad van State verschillende Franstalige zenders schorste, maar dat die blijven uitzenden “dankzij het gedoogbeleid van de Franse gemeenschap”. [RS/Radio.NL/Belga/De Morgen]