Consumentenbond onderzoekt digitale televisie

In de Consumentengids van november publiceerde de Consumentenbond diverse onderzoeken naar televisie: televisietoestellen, digitale ontvangers en digitale videorecorders. De Consumentenbond heeft een enquête gedaan naar digitale televisie onder 1.300 respondenten, representatief voor de Nederlandse bevolking. Hieronder volgen de belangrijkste resultaten van die enquête.

40% kijkt digitaal
Volgens het onderzoek kijkt momenteel pas 40% van de huishoudens digitaal. Betere beeldkwaliteit (42%) en groter zenderaanbod (33%) waren voor de huidige digitale kabelkijkers de belangrijkste redenen om over te stappen.Tevredenheid op deze punten is de reden voor de huidige analoge kijkers om dat juist niet te doen.

Lagere kosten
Bij CanalDigitaal (satelliettelevisie) worden ook de lagere kosten genoemd (33%). Bij Digitenne (digitale ethertelevisie) is dat 56%. De Tele2 kijkers (digitale televisie via internet) noemen de triple play-aanbieding als hoofdreden (Tele2 biedt televisie alleen samen met telefonie en internet aan). Van de digitale kijkers was 10% ontevreden over het analoge abonnement.

CanalDigitaal, Delta en Multikabel
Over het algemeen zijn digitale kijkers tevreden over hun digitale tv-abonnement: 71% is tevreden tegenover 8% ontevreden. Het meest tevreden zijn consumenten bij CanalDigitaal en kabelaars Delta en Multikabel.

Digitenne-kijkers niet tevreden
De Digitenne-kijkers zijn het minst tevreden over de beeldkwaliteit (55% tegenover 71% gemiddeld). Vanwege het beperkte aantal beschikbare frequenties moeten concessies worden gedaan aan zowel zenderaanbod als bandbreedte per zender en daarmee beeldkwaliteit, en het signaal is gevoelig voor storingen. Hier staan wel lage kosten van 7 euro per maand tegenover, en daarmee de aanbeveling van de bond voor de ‘budgetkijker’.

Tele2 ook ontevreden
Na Tele2 biedt nu ook KPN televisie via de ADSL-internetverbinding. Gezien het aantal respondenten, kan de Consumentenbond over KPN geen uitspraken doen, maar bij Tele2 zijn meer mensen ontevreden dan bij andere aanbieders over het gebruiksgemak van de decoder. Dit kan er mee te maken hebben dat elke menupagina als een soort internetpagina moet worden opgehaald. Zowel Tele2 als KPN zitten met hun standaardabonnement prijstechnisch onder de kabel, inclusief extra’s als uitzendinggemist en een videotheek, maar bij Tele2 zitten in dit abonnement slechts 16 zenders. En Tele2 heeft geen PVR, een kastje om tv mee op te nemen; alle andere aanbieders bieden dat inmiddels wel.

Technische problemen en prijsverhogingen
14% van de mensen met digitale televisie geeft aan last te hebben van technische problemen met hun ontvanger, bij UPC is dit zelfs 24%. 8% is ontevreden over het gebruiksgemak van de decoder. Bij CAIW en CanalDigitaal klaagt 15% over de prijsverhogingen die zijn doorgevoerd de afgelopen tijd. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten