Doorstart Baronie TV in Breda en omstreken

Baronie TV, de Carnavalszender van Breda en omstreken gaat door en wil zelfs een permanent kanaal oprichten. De plannen houden in dat na het feitelijk geplande afscheid na de 11e carnavalsmarathon vorig jaar, er toch weer een evenementenzender komt tijdens het volgende Carnaval. De organisatie was van mening dat het zinloos was om elk jaar opnieuw zoveel moeite te doen voor een paar dagen uitzenden maar ziet met het opzetten van een permanent kanaal reële mogelijkheden. Wel moet de zender ondermeer nog langs de Programmaraad van Breda en omstreken.

Haalbaarheid
De grote vraag is de haalbaarheid van Baronie TV in de vorm van een permanente (24uurs) evenementen- en vrijetijdszender. Hoewel er nog heel wat werk moet worden verzet en beslissingen dienen te worden genomen is men nu tot de conclusie gekomen dat een dergelijke permanente evenementen- en vrijetijdszender, waar alle evenementen en uiteraard carnaval een speciale plaats in zullen krijgen, haalbaar is.

Het initiatief heeft in de afgelopen periode veel bijval gekregen, waarbij telkens weer bleek dat de toegevoegde waarde van Baronie TV in deze voorgestelde vorm wordt gezien.

Programma’s
24 uur Baronie TV wordt een thematische zender. D.w.z. een TV station gericht op cultuur, uitgaan, de vrije tijdsbesteding en ontspanning. De opzet zal professioneel, maar niet commercieel zijn en daarbij gebruikmaken van geroutineerde vrijwilligers. De programma’s zullen gericht zijn op culturele/folkloristische gebeurtenissen in de regio zoals alle grote evenementen in de regio (bijv. Jazzfestival Breda, Carnaval, Floralia Oosterhout, Bloemencorso Zundert, Harley dag Breda, Breda Barst, Breda Foto, Tranen van Van Cooth, Singelloop, Breda Hippique, Ballon Fiesta, Valkenberg concerten, etc.).

Carnaval 2008
Omdat dit alles zal hoogstwaarschijnlijk niet voor carnaval 2008 definitief zal zijn afgerond, wordt nu een zogenaamd ‘tweesporenbeleid’ gevolgd. Dit houdt in dat er, sinds kort, naast en waar mogelijk parallel aan de permanente evenementen-/vrijetijdszender (zowel radio als TV) ook aan Baronie TV uitzendingen tijdens carnaval 2008 wordt gewerkt. Duidelijk is reeds nu dat de carnavalsuitzendingen van Baronie TV in 2008 vanuit Mezz in Breda worden gerealiseerd. De uitzenddagen zullen hetzelfde blijven maar er zullen nieuwe ideeën worden uitgewerkt voor de inhoud van de programma’s.

Met de permanente uitzendingen van radio-  & Baronie TV hoopt men uiterlijk in het najaar van 2008 te starten.

Advies Programmaraad
Om via het kabelnet in Breda en omstreken uit te kunnen zenden heeft Baronie TV in feite een analoog kanaal nodig (het digitale pakket zou een veel te groot bereik en kosten opleveren). Tot nu toe was de evenementenzender ieder jaar bij Casema (en deels @Home) te zien in het basispakket op de plek van het mozaïek/infokanaal van de kabelexploitant. Dit zal ook in 2008 weer tijdelijk het geval zijn. De zender heeft voor permanente distributie een kanaal aangevraagd bij de Programmaraad. Een positief advies maakt de kans op doorgifte veel groter. Uit diverse andere nieuwe initiatieven koos de programmaraad onlangs voor Baronie TV en gaf de zender in een voorlopig advies een ‘vrijblijvend advies’, wat inhoudt dat Casema niet verplicht wordt tot doorgifte. Onduidelijk is waarom de zender geen plek in het basispakket kan krijgen en waarom zenders als Duitsland-3 Regionaal en het Spaanse TVE Internacional een hogere prioriteit krijgen.

Op het voorlopige advies kan gereageerd worden bij Programmaraad-breda-en-omstreken.nl en wel tot uiterlijk 21 November 2007.  (JHV/PvR/Baronie TV)

Gerelateerde berichten