Zoek
Sluit dit zoekvak.

Binnenkort meer radiokeuze in Brusselse tunnels

Automobilisten die binnenkort door één van de vele tunnels van Brussel rijden, krijgen de keuze uit meer radiostations, zo meldt persbureau Belga. Daarnaast zal de ontvangst verbeterd worden. De Belgische overheid is momenteel hard bezig met het moderniseren van het antennesysteem in de tunnels, dat goede ontvangst moet garanderen. Het huidige systeem, dat 20 jaar oud is, voldeed niet meer aan de huidige eisen.

Momenteel zijn in de tunnels van Brussel twaalf radiostations te ontvangen, maar doordat het antennesysteem verouderd is, is de ontvangst op diverse plekken onvoldoende. Daarom heeft de Belgische overheid besloten om het systeem te vervangen. De komende weken zullen diverse tunnels voorzien worden van het nieuwe systeem.

Doordat het antennesysteem vernieuwd wordt, zal ook het aantal zenders dat in de tunnels te ontvangen zal zijn flink toenemen. Momenteel hebben al 24 stations een overeenkomst gesloten om via het antennesysteem van de tunnels te gaan uitzenden. Het gaat om de radiozenders van de VRT en de RTBF, Nostalgie, Bel RTL, Contact, FM Brussel, Q-music, 4FM, Ciel, NRJ, Mint en BFM. In de toekomst kunnen er nog 10 radiostations bij. Een schril contrast dus met de situatie in Nederland, waar over het algemeen niet meer dan Radio 1, 2, 3FM en de regionale publieke zender te ontvangen zijn.

Naast het nieuwe antennesysteem komt er ook een centraal antennestation voor noodberichten in het verkeerscentrum van Brussels. Via dat systeem kunnen in geval van gevaar de radioprogramma’s worden onderbroken voor noodberichten in de tunnels. In totaal kost het nieuwe systeem 1,5 miljoen euro.

Westerscheldetunnel
Radio 538 is sinds deze week in de Westerscheldetunnel te ontvangen op 102.4 FM, Q-music op 100.4 FM. Met 6,6 kilometer is de Westerscheldetunnel de langste autotunnel van Nederland. De tunnel verbindt Zuid-Beveland met Zeeuws-Vlaanderen en werd in 2003 geopend. [RS/Radio.NL]