De Partij voor de Dieren wil dat de nieuwe antiterrorismespotjes niet meer op radio en tv worden uitgezonden. In een van de spotjes zegt een lerares dat ze in elke klas wel radicale figuren heeft zitten, ‘met soms extreme ideeën over dierenrechten, of politiek, of geloof’. De partij stelt woensdag dat dierenrechtenactivisme in de campagne ‘Nederland tegen terrorisme’ onterecht in verband met terrorisme wordt gebracht.
De teneur in het spotje staat volgens de partij haaks op de conclusie uit een recent AIVD-rapport dat van een terroristische dreiging bij dierenrechtenactivisme geen sprake is. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) gaf eerder dit jaar aan niet aan te nemen dat ‘activiteiten die onder het dierenactivisme gerangschikt kunnen worden, aanleiding kunnen zijn tot terroristische acties’. De PvdD zegt verbaasd te zijn ‘dat mensen die opkomen voor de rechten van dieren via radio- en televisiespots alsnog in het verdachtenbankje worden gezet’.
Inlichtingendienst AIVD schreef in juni aan de Tweede Kamer wel dat Nederlandse dierenrechtenactivisten een steeds grotere rol bij internationale acties spelen. In sommige gevallen zouden de Nederlandse activisten een leidende rol hebben. De activistengroep Respect voor Dieren is volgens de AIVD de coördinator van acties op het Europese vasteland. CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma zei dit voorjaar dat dierenactivisten desnoods als terroristen moeten worden aangemerkt om ze strenger te kunnen straffen. Kamerlid Esther Ouwehand vindt de ‘stigmatisering’ van dierenrechtenactivisten door de overheid ‘volstrekt ontoelaatbaar’. Zij wil dat de bewuste spots uit de lucht en van de buis worden gehaald en heeft het kabinet gevraagd woensdag voor 12.00 uur per brief te reageren. Als het kabinet niet bereid is de spots terug te trekken, vraagt de partij een spoeddebat aan over de kwestie.
De campagne loopt van 19 november tot en met 23 december, op initiatief van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en het Expertisecentrum Risico- en Crisiscommunicatie. Ook de vier grote steden, NS, Schiphol, politie en Openbaar Ministerie zijn betrokken. [Novum/Rado.NL]