Headlines uit de krant: dinsdag 13 november

Het bestuur van Omroep Hilversum gaat ontslag aanvragen voor de negen betaalde medewerkers. De KRO verbreekt per 21 november alle banden met de lokale omroep en wil die dag ook de schuld van ruim 4,5 ton vereffend hebben. Bestuur en directie van Omroep Hilversum zouden morgenmiddag met KRO-directeur Ton Verlind gaan praten over de ernstige financiële problemen. De KRO fungeert al geruime tijd als ‘verloner’. Dat wil zeggen dat de landelijke publieke omroep de administratie van de lokale omroep verzorgt, inclusief betaling van de salarissen.

Omdat Omroep Hilversum zelf veel te weinig geld verdient, is er een (groeiende) schuld ontstaan. Die blijkt inmiddels te zijn opgelopen tot een bedrag van ruim 450.000 euro. Lees verder

Google
De geruchtenmachine rond Google draait op volle toeren: het internetbedrijf zou gaan samenwerken met tv-producer Simon Fuller én de Amerikaanse telecomaanbieder Sprint Nextel willen overnemen. De Guardian bericht over geheime besprekingen met Fuller, onder meer bekend als brein achter de Spice Girls en het Pop Idol-format. Google zou al een jaar met hem in gesprek zijn over een samenwerkingsverband dat “een revolutie teweeg zal brengen in de manier waarop entertainment en muziek worden verspreid”. Nadere details over deze grootse plannen zijn nog niet bekend. Een jaar geleden probeerde het internetbedrijf met Google Video al tegen betaling online tv-programma’s en films aan te bieden. Toen deze dienst weinig succesvol bleek, volgde de koop van YouTube. Lees verder

2000
Matthijs van Nieuwkerk heeft maandagochtend de stemperiode voor de Radio 2 Top 2000 geopend. Hij deed dat door het invullen van zijn favoriete top 10, met What’s Going On van Marvin Gaye op 1. Dat heeft het programma maandag meegedeeld. Lees verder

Vrouw
Wie kan Annet Malherbe doen vergeten? Nu Gooische Vrouwen een vervolg krijgt, moet er hard worden gezocht naar een nieuwe dame of ’heer’ om de plek van Willemijn Lodewijkx op te vullen. Een nieuw personage doet haar – of zíjn! – intrede volgend seizoen. Voetbalvrouw Leontine Borsato, of misschien Gordon? Peter Römer, hoofd drama van Endemol, vindt het een goed idee. Hij gaat luisteren naar de fans van Gooische Vrouwen. Wie wilt u zien naast Linda de Mol, Susan Visser en Tjitske Reidenga? Golden oldie Willeke Alberti, of na Annet Malherbe een ander gerenommeerd actrice zoals Anne Wil Blankers?  Lees verder

Red Bull
De Oostenrijkse energiedrank-miljardair Dietrich Mateschitz, eigenaar van onder andere Red Bull, heeft zich groots gemanifesteerd op de Oostenrijkse televisiemarkt. Volgend jaar zullen in geheel Europa twee van zijn televisiezenders via de satelliet te ontvangen zijn. Al eerder kocht Red Bull de Oostenrijkse regionale televisiezender Salzburg TV. Vanaf de eerste dag werd gezegd dat deze zender op termijn via de satelliet zou gaan uitzenden. Dit werd meerdere malen uitgesteld, maar nu is er de zekerheid dat men vanaf het tweede kwartaal 2008 via de Astra1-satellietpositie zal gaan uitzenden. Red Bull gebruikt Salzburg TV voor een groot deel van de promotie van FC Salzburg, de kampioen in het Oostenrijkse betaalde voetbal. Deze is overigens ook in handen van Red Bull. Lees verder

Verlind
Mediadirecteur Ton Verlind heeft besloten per 1 januari 2008 de KRO te verlaten. Dat heeft de omroep maandag bekendgemaakt. Volgens een verklaring ,,zag hij voor zichzelf niet genoeg mogelijkheden goed te functioneren in de nieuwe topstructuur”. Lees verder

Journalistiek
Norman Kingsley Mailer is bekend geworden met romans als The Naked and the Dead, The Deer Park en Ancient Evenings. Belangrijker dan deze werken is misschien zijn bijdrage aan de vernieuwing van de journalistiek geweest, de grondlegger van wat ‘New Journalism’ heette. In de jaren zestig en zeventig ontwikkelde Mailer onder meer met zijn columns en reportages in ongeveer 75 bladen een vorm van journalistiek waarin nieuws, autobiografische details en politiek commentaar in de stijl van een roman met elkaar worden verweven. Het leidde tot een vuistdik boek als The Executioner’s Song (1979), dat was gebaseerd op de ter dood veroordeelde moordenaar Gary Gilmore. Lees verder

Tv-frequenties
Frequenties die niet meer voor analoge televisie worden gebruikt, kunnen worden ingezet voor mobiel breedbandinternet. Dat stelt eurocommissaris Viviane Reding aan de vooravond van ingrijpende beleidswijzigingen op de Europese telecomsector. Morgen presenteert eurocommissaris Viviane Reding, van Informatiemaatschappij en Media, haar nieuwe plannen voor de regulering van de telecomsector. De Luxemburgse bestuurder scherpt de regels aan om tot één pan-Europese telecomsector te komen. Ze sluit niet uit dat telecombedrijven verplicht worden opgesplitst in een netwerk- en dienstenbedrijf. Lees verder

 
BSkyB
British Sky Broadcasting (BSkyB) heeft alle zenders die zich in haar zenderpakket bevinden een brief gestuurd met betrekking tot het aantal herhalingen van programma’s die op de zenders te zien zijn. Het is BSkyB een doorn in het oog dat steeds meer zenders succesvolle programma’s blijven herhalen. In de ogen van BSkyB wordt hierdoor de kwaliteit van het gehele zenderpakket van de betaaltelevisieaanbieder negatief beïnvloed. Het bedrijf eist nu van alle zenders dat men vanaf 1 juli 2008 minimaal zes uur per dag nog niet eerder uitgezonden programma’s uitzendt. Lees verder

Telegraph
Drie journalisten van het Britse dagblad The Daily Telegraph zijn zaterdag in Pakistan uitgewezen. ,,Ze hebben onbehoorlijke en beledigende taal gebezigd over Pakistan en over de leiderschap van het land.” Dit zei zaterdag de onderminister van Informatie, Tariq Azim Khan, via de staatsomroep. De drie hebben 72 uur om het land te verlaten. Lees verder

Ncrv
In navolging van de trend slow food, bepleit interviewer Frénk van der Linden ‘slow journalism’. Deze week verschijnt zijn interviewbundel ‘God, geld, macht & liefde’ en zondag 25 november begint hij met een zesdelige interviewserie op NCRV-televisie. Met het programma, ’30 Hoog geheten’, pleit hij voor de comeback van het diepgravende interview op tv. In de serie gaat Van der Linden onvoorbereid het gesprek met prominente Nederlanders aan. Lees verder

België 
De medische reality-serie Trauma Centrum van zender SBS is aan België verkocht. Dat heeft SBS maandag bekendgemaakt. De reeks, die elke werkdag wordt uitgezonden, volgt de belevenissen van artsen, verpleegkundigen en ander personeel in verschillende ziekenhuizen in Nederland. Ook reizen de camera’s mee met twee ambulancediensten in Amsterdam en Utrecht. Lees verder