Headlines uit de krant: maandag 5 november (2)

Het financieren van de verliezen van Omroep Hilversum door de KRO is ongewenst en kan niet voortduren. Dit stelt accountant Jurrie Drok, die de vorige twee jaarrekeningen van de lokale omroep goedkeurde. Drok reageert desgevraagd op de forse kritiek, die in de raadscommissie economie aan zijn adres is geuit. Mediadeskundige Pieter Landman wees – in een toelichting op zijn rapport over de lokale omroep – op het ‘rapport’ van de accountant.

,,Die heeft het over een goede bedrijfsvoering. Ik ben buitengewoon verbijsterd, dit is schandalig.” VVD’er Frans van Osch sloot zich bij deze kritiek aan. Van Osch is in het dagelijks leven registeraccountant, organisatieadviseur en universitair docent. ‘Voor een goede beeldvorming’ heeft hij vorige week de jaarcijfers van de Stichting Omroep Hilversum en de gelieerde Stichting Rano over de periode 2002 tot en met 2006 bestudeerd. Lees verder

UPC
Kabelexploitant UPC heeft haar digitale radiopakket uitgebreid. Naast KX Radio en een aantal regiozenders is een Iraans radiostation een zeer merkwaardige keuze. Via het digitale kabelnetwerk van UPC is sinds 1 november de alternatieve zender KX Radio te ontvangen. KXradio is het radiostation van deejay Rob Stenders. Behalve Stenders draaien onder meer Henk Westbroek, Gerard Ekdom, Timur, Jeroen Kijk in de Vegte en Toine van Peperstraten op KXradio. KX werd in 2005 opgericht en zendt al bijna een jaar vanuit haar studio bij Eyeworks uit. Lees verder

Kerstboom
Vorig jaar bleef het donker, dit jaar moet er weer licht branden in de grootste kerstboom ter wereld. Stichting Kerstboom begint maandag met een actie om 45.000 euro binnen te halen, het benodigde bedrag om de lichtjes in de radio- en televisietoren van Lopik in IJsselstein te kunnen ontsteken. Begin volgende week worden er 60.000 machtigingen huis-aan-huis verspreid in de regio IJsselstein. Volgens initiatiefnemer Ton Westland is elke bijdrage meegenomen. ‘Ieder eurootje is welkom. Veel mensen willen dat het ding er komt. Het is een soort chauvinistisch gevoel. Als we de lampjes zien, zijn we thuis.’ Lees verder

Willemijn
Kijk vanavond nog maar eens goed, want het is één van de laatste optredens van Gooische Vrouw Willemijn Lodewijkx. Annet Malherbe heeft de handdoek in de ring gegooid. Een vervangster in háár rol, lijkt uitgesloten. “De scenarioschrijvers zullen er hoogstwaarschijnlijk een heel nieuw personage inschrijven”, zegt castingdirecteur Job Gosschalk. Lees verder

Krant
Uit protest tegen de geplande vernieuwing van het toezicht op de telecommunicatie verschijnt de Duitse krant Donaukurier zaterdag met een inktzwarte voorpagina. De redactie en de uitgeverij van de krant willen daarmee naar eigen zeggen protesteren tegen de afbouw van de Duitse grondrechten. Met het nieuwe wetsontwerp worden de christendemocratische zusterpartijen CDU en CSU de doodgravers van de vrijheid, aldus de krant. Lees verder

Big Brother
Opschudding in Zuid-Afrika. De makers van Big Brother hebben de camera’s laten lopen toen een deelnemer een vrouw verkrachtte. Niemand greep in, de dader werd niet opgepakt en neemt gewoon deel aan de finale van het programma, meldt de Deense krant Ekstra Bladet. De verkrachting gebeurde na afloop van een feestje met veel alcohol. Twee vrouwelijke bewoners van het huis trokken naar hun slaapkamer. Even later ging Richard Beuidenhout (24) hen achterna. Hij betastte de hulpeloze Offuneka en verkrachtte haar met zijn vingers. Een daad die gelijk staat met verkrachting volgens de Zuid-Afrikaanse wet. Lees verder

Gemist
Binnen twee jaar zal het populaire Uitzending Gemist ook te zien zijn op televisie in Noordoost-Friesland, verwacht directeur Niek Geelhoed van Kabel Noord. Nu is de selectie oude tv-pogramma’s alleen op te vragen via de gelijknamige internetsite. Geelhoed zei dit donderdag in Leeuwarden op een door het kabelbedrijf georganiseerd symposium over interactieve televisie. Dit jaar heeft de kabelexploitant een experiment gedaan met interactieve televisie. Zo’n 150 bezitters van digitale tv-toestellen kregen de mogelijkheid om onder meer games te spelen en films naar wens te selecteren. Lees verder

Gordon
Een stunt om het nieuwe programma van Gordon op Radio 538 te promoten, is vrijdag enigszins in het water gevallen. ,,Het was eigenlijk best eng”, aldus een verbouwereerde Gordon vanaf een boot op het IJsselmeer. Zaterdag start zijn nieuwe radioshow Gordon On Air. Lees verder

NBC/Fox
De Amerikaanse mediaconcerns NBC en Fox beginnen samen een site met tv-programma’s. ‘Hulu’ moet concurreren met YouTube en andere videodiensten. ‘Local Ad’ is een hilarische aflevering uit het vierde seizoen van de Amerikaanse versie van comedyserie The Office. Bedrijfsleider Michael Scott is boos dat zijn afdeling slechts vijf seconden mag meedoen in een commercial voor papierdistributiebedrijf Dunder Mifflin. Hij besluit zelf een tv-spot te maken. Met bescheiden succes. Deze aflevering van The Office is het eerste programma dat te zien is op de nieuwe website Hulu.com . Maandag lanceerden de Amerikaanse mediaconcerns NBC Universal en News Corp. (Fox) een testversie van de videodienst. Lees verder

Pakistan
Pakistaanse kranten hebben zondag het besluit van president Pervez Musharraf om de noodtoestand uit te roepen veroordeeld. De president wordt verweten dat hij de natie heeft bedrogen en haar opnieuw tot een dictatuur heeft gemaakt. De Engelstalige krant Dawn spreekt van Musharrafs ,,tweede coup”. De president kwam in oktober 1999 door een staatsgreep aan de macht. ,,Wij zijn terug op 12 oktober 1999. Al de winst die de jaren daarna is geboekt, is naar de knoppen”, schrijft de krant, die de stichter van het Aziatische land, Mohammad Ali Jinnah, heeft opgericht. Lees verder