Headlines uit de krant: donderdag 27 december

Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk presenteren dit jaar voor de zesde keer de Top 2000 a Go-Go. Ze raken niet uitgepraat over de hitlijst waarmee ze een haat-liefdeverhouding hebben. Wij omarmen de Top 2000. Maar soms zijn we ook héél mopperig.’’ Presentator Matthijs van Nieuwkerk (47) van het tv-programma Top 2000 a Go-Go lobbyde jarenlang voor Marvin Gaye en What’s Going On. ,,Schande dat die plaat er niet in stond.’’ Inmiddels wél, op 212.

Sidekick Leo Blokhuis (46), door Van Nieuwkerk graag zijn ‘popprofessor’ genoemd, heeft eveneens een lobbysucces te melden. Ook híj liet duidelijk zijn ongenoegen blijken over de absentie van Radiohead in de Radio 2-lijst. ,,Nu staan ze erin (op 176 én op 187, red.). Niet met mijn favoriete nummer, Karma Police, maar oké, niet zeuren.’’

Ontvangst
Er komt voorlopig nog geen concrete maatregel om de gebrekkige ontvangst van de publieke radiozenders in de gebieden rond Alkmaar en Hoorn te verbeteren. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zakenkan kan over dit onderwerp op korte termijn vragen verwachten van kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP. Kortgeleden heeft de Tweede Kamer nog gedebatteerd met Heemskerk over de toekomstige indeling van de zendfrequenties. Het Rijk wil meer ruimte maken in de ether, zodat Heemskerk ook sneller kan overgaan tot het verlenen van nieuwe vergunningen. Los van de toekomstige indeling speelt rond Alkmaar en Hoorn al geruime tijd het probleem dat sommige publieke zenders, zoals Radio 1, in de buurt van zendmasten wegvallen. Dat signaal wordt dan ‘weggedrukt’ door steunzenders voor andere (commerciële) omroepen. Lees verder

2000
Het eindejaarsfeestje van de NPS beleeft dit jaar zijn zesde editie. Vanaf tweede kerstdag tot en met oudejaarsavond schijnt de Top 2000 a Go-Go (vanaf 19.30 uur, Nederland 3) zijn licht op de grote lijst van Radio 2. Met een melange van videoclips, reportages, opmerkelijke verhalen uit de populaire muziekgeschiedenis, historische feiten van Leo Blokhuis én een bekende Nederlander als lijstduwer (waarom staan Cuby & The Blizzards zo ontzettend laag?). Lees verder

Opta
De kabelnetten van UPC, @Home, Casema, Multikabel en Delta ontkomen niet aan de plicht om hun netten open te stellen voor derden die diensten via de tv-kabel willen aanbieden. Dat zegt de Opta met de publicatie van wat ze noemt ‘herstelbesluiten’. Voor elk van de genoemde kabelaars is er een ‘herstelbesluit’. De Opta neemt dit ‘aangepaste marktanalysebesluit’ naar aanleiding van de vernietiging van haar omroepbesluiten van maart 2006 door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in juli 2007. Lees verder

Marathonuitzending
Vandaag is het de laatste dag van marathonuitzending van popzender 3FM vanaf het Plein in Den Haag. Na zes dagen (en nachten) start het buitenprogramma rond het Glazen Huis om circa 16.30 uur. Met optredens van bekende artiesten en bands. De dj’s Rob Stenders, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra rekenen nog één keer op flinke steun van (vooral) het Haagse publiek om het slopende spektakel tot weer een goed einde te kunnen brengen. Wethouder Frits Huffnagel van Citymarketing hoopt dat ook. „Het belangrijkste doel is het vergaren van héél veel geld voor het waterprogramma van het Rode Kruis. Tegelijkertijd toont Den Haag zich weer een goed gastheer. Maar Serious Request, zoals het heet, is ook een geweldige promotie voor de stad.” Lees verder

Lokaal
De lokale zender Terneuzen FM zendt de kerstnachtdienst van het Leger des Heils vanavond rechtstreeks uit. Mensen die niet naar de Grote Kerk in de Terneuzense Noordstraat willen of kunnen komen, kunnen de dienst vanaf 22.30 uur op de radio volgen. Lees verder

3FM
Serious Request van radio 3FM heeft in ruim vier dagen tijd 1 miljoen euro opgebracht. Dat heeft een zegsman van de zender zondag gezegd. De actie levert de hele week al meer geld op dan de vorige drie edities. De zender maakt echter traditiegetrouw de een-na-laatste dag geen officiële tussenstand meer bekend, zodat het verrassingseffect over de eindstand maandag groter is. Een van de grootste attracties was zondagmiddag het huwelijk tussen 3FM-luisteraar Heino Hofman en zijn verse echtgenote Sylvia. Het Brabantse koppel bood 6100 euro om in het Glazen Huis in het huwelijk te treden. De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand was 3FM-dj Eric Corton. Lees verder

2000
Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk presenteren dit jaar voor de zesde keer de Top 2000 a Go-Go. Ze raken niet uitgepraat over de hitlijst waarmee ze een haat-liefdeverhouding hebben. ‘Wij omarmen de Top 2000. Maar soms zijn we ook héél mopperig.’’ Presentator Matthijs van Nieuwkerk (47) van het tv-programma Top 2000 a Go-Go lobbyde jarenlang voor Marvin Gaye en What’s Going On. ,,Schande dat die plaat er niet in stond.’’ Inmiddels wél, op 212. Lees verder

Themapakket
Het CanalDigitaal themapakket op de satelliet wordt met ingang van 2 januari verrijkt door de komst van MGM Movie Channel. Het entertainment-kanaal E! verdwijnt weer. E! werd een maand op proef doorgegeven terwijl MGM een vaste plek krijgt. Uitgaande van de laatste poll op onze site lijkt MGM een gewilde zender te zijn. MGM werd in 2003 al in Nederland geïntroduceerd door kabelmaatschappij UPC, maar is pas in de loop van dit jaar ook met een Nederlandse versie gestart en daardoor aantrekkelijker geworden. Lees verder

SBS
Het ‘Gouden Duo’ van SBS is uit elkaar. Nance presenteert de nieuwe tv-talentenjacht Dancing Queen, maar Gerard Joling laat verstek gaan. De zanger legt uit: “Ik ben wel gevraagd, maar heb het gewoon te druk.” Nance geeft toe dat ze Gerard zal missen. “Mensen hebben ons nu anderhalf jaar samen gezien. Maar ik heb al een hele solocarrière als presentatrice gehad. Dit is terug naar mijn basis.” Lees verder

Digi
KPN gaat per 3 januari het zenderpakket veranderen. Opmerkelijk genoeg verdwijnt BBC World uit het pakket, terwijl dit in Nederland één van de breedst verspreide en hoogst gewaardeerde nieuwszenders is. Voor dit kanaal zal men moeten overstappen op ontvangst via de Astra1-satellietpositie. Tegelijkertijd geeft KPN aan dat uit een peiling onder haar kijkers blijkt dat deze graag BBC1 en BBC2 willen zien. De BBC geeft echter geen toestemming voor doorgifte vanwege auteursrechten. Lees verder

3FM-dj’s
Nog een paar uurtjes en dan mogen de drie 3FM-dj’s na zes dagen het Glazen Huis weer verlaten. „We zijn allemaal redelijk naar de klote”, zegt Gerard Ekdom maandagmiddag tijdens de laatste loodjes. Michiel Veenstra voegt toe: „zolang ik plaatsjes draai gaat het goed, maar tussendoor heb ik het heel zwaar.” Michiel Veenstra, Gerard Ekdom en Rob Stenders werden woensdag door prins Willem-Alexander opgesloten en mochten al die dagen niet eten. Met hun actie Serious Request halen ze geld op voor schoon drinkwater overal ter wereld. Lees verder

IPTV
Wat in Nederland maar moeizaam van de grond komt, gaat in Duitsland juist naar wens. Deutsche Telekom heeft inmiddels 100.000 klanten voor zijn IPTV aanbod T-Home Entertain. Dat pakket is sinds enkele maanden niet alleen via het VDSL netwerk beschikbaar, maar ook via ADSL2+. Woordvoerder Christian P. Illek sprak vorige week van een mijlpaal. Bestuursvoorzitter René Obermann van Deutsche Telekom had in augustus al gerekend op 100.000 tot 200.000 klanten. Lees verder

Top
De auto waarin Top Gear-presentator Richard Hammond bijna fataal crashte, wordt te koop aangeboden. De eigenaren van de speciale auto, een ‘300mph Vampire jet dragster’, willen ruimte maken in hun werkplaats. Dat staat te lezen op de website van de BBC. De auto wordt op internetveilingdienst eBay aangeboden, tot 30 december kan erop worden geboden. Hammond raakte vorig jaar in coma na een ongeluk in die auto, vlakbij York. Hij herstelde verrassend snel en presenteert momenteel Top Gear weer. Lees verder

Kerst-tv
Er zijn twee soorten kerstgevoel: overdaad en luxe versus zingeving en inkeer. Ook op televisie zijn deze twee gevoelens veelvuldig terug te vinden. Een voluptueuzer beeld dan Karin Bloemen, badend tussen de enorme witte kerstballen, kan ik me nauwelijks voorstellen. Echte kerstkitsch draait een paar keer over de kop. Karin Bloemens Kerstshow (vanavond, Ned.1, 23.00-23.55u.) lijkt me zo’n hyperbool, net als vermoedelijk eerder vanavond De Mike & Thomas Kerstrevue (Ned.3, 21.20- 22.35u.) Bij de BBC vind je de meeste verwennerij: bijna onafgebroken topfilms, van Gone with the Wind (BBC2, di, 12.15-15.45u.) via Shrek 2 (BBC1, di, 17.40-19.05u.) tot Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (BBC1, ma, 21.30-23.45u.). Onze commerciële zenders proberen dit Angelsaksische gedrag te kopiëren, zoals ze dat wel vaker doen, maar na drie Harry Potterfilms op drie achtereenvolgende avonden (SBS6, steeds om 20.30u.) voel je je toch net iets minder rijk. Lees verder

Gerelateerde berichten