Headlines uit de krant: maandag 17 december 2007

Tunin.fm, een bedrijf waarin media-ondernemer Erik de Zwart participeert, koppelt zijn mobiele radio-imperium aan het netwerk van Vodafone. Voor 3,50 euro per maand kunnen klanten van Vodafone Nederland onbeperkt naar 200 streaming radio-stations uit de hele wereld luisteren via hun mobiele telefoon. Dat is het resultaat van een samenwerkingsverband dat Tunin.fm-maker Mobilaria sloot met het telecombedrijf.

Zowel abonnee- als prepaidbellers kunnen voor een vast bedrag per maand onbeperkt audio streamen via een WAP-pagina of downloadbaar programma op hun telefoon. Dennis Kokkelink, mede-oprichter van Mobilaria, zegt: “Met dat bedrag kopen de klanten van Vodafone de streaming-limieten af die normaal bij Vodafone gelden.” Enkel KPN en Orange kennen vergelijkbare beperkingen voor het streamen van data naast surfen en mailen. “Met KPN zijn we in gesprek, met Rabo Mobiel maakten we reeds een afspraak.” Mobilaria en Vodafone delen de inkomsten uit de samenwerking. Over de verdeelsleutel wil Kokkelink niets kwijt. Lees verder

Korbach
Omroep Flevoland heeft voetbaltrainer Fritz Korbach vastgelegd als analist bij de voetbalwedstrijden van FC Omniworld in de Jupiler League. Dat meldde de omroep vrijdag. Korbach volgt Ton Ojers op, die de afgelopen seizoenen de duels van Omniworld van commentaar voorzag. Lees verder

Jatwerk
Cartoonist Metin Seven is boos op RTL Boulevard en De Nieuwste Show. De twee tv-programma’s vertoonden zijn werk zonder daarvoor toestemming te vragen. RTL Boulevard gebruikte op 16 november een deel van een afbeelding van Seven met vallende dominostenen. De signatuur van de cartoonist was uit de afbeelding weggesneden. De Nieuwste Show toonde op 29 oktober een cartoon die Seven voor Nu.nl had gemaakt. Seven, die een dagelijkse cartoon voor Nu.nl tekent en in het verleden ook heeft gewerkt voor Webwereld, is boos over de handelswijze van RTL Boulevard en De Nieuwste Show. “Ik vind het een trieste zaak dat een professionele mediaredactie zomaar ongevraagd auteursrechtelijk eigendom plukt van de site van een freelancer en hem vervolgens ook nog weigert te betalen voor gebruik van zijn werk.” Lees verder

Kerstboompje
Sinds vrijdagavond 19.30 uur branden de 120 lampen in de grootste kerstboom ter wereld weer. De ‘kerstboom’ is de Gerbrandytoren in IJsselstein, vanouds bekend als de zendmast van Lopik. De versierde mast is te zien in grote delen van Midden-Nederland. De kerstboom is overigens korter dan voorgaande jaren. Eerder dit jaar werd de analoge mast bovenop de toren vervangen door een digitale, die negen meter korter is. Het hoogste punt van de Gerbrandytoren ligt sindsdien op 366,8 meter. Lees verder

Jansen
Onder groot applaus werd zaterdag in de Sint Martinuskerk in Gendringen afscheid genomen van de maandag overleden volkszanger Arne Jansen. Geheel in stijl, want volgens zijn manager Menno Muis hield de 56-jarige artiest van applaus. Naar schatting elfhonderd mensen woonden de uitvaartdienst bij. Lees verder

DAG
Het gratis dagblad DAG gaat zich richten op hoger opgeleiden en gaat meer samenwerken met de Volkskrant. Dat heeft PCM besloten, meldt de Volkskrant, onderdeel van de uitgever. PCM is samen met KPN eigenaar van DAG. De gratis krant zou sinds begin mei 9 miljoen euro verlies hebben geleden. Waar DAG zich nu nog richt op ‘mbo-plus’, moet dat straks ‘hbo-plus’ worden. De krant wil dat onder meer bereiken door vaker stukken uit de Volkskrant over te nemen. Lees verder

Gesprek
Deze week werd bekend dat de analoge kabeldistributie van Het Gesprek via het kanaal van Live Shop zal stoppen. De initiatiefnemers van Het Gesprek en Euronews zijn echter een nieuw samenwerkingsverband aangegaan waardoor Het Gesprek van analoge doorgifte is verzekerd. Bovendien kan Euronews nu analoog op de kabel komen in onder meer Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. In deze plaatsen was wegens een ontbreken van een advies van de programmaraad Euronews al langer niet meer analoog te zien. Beide zenders zetten duidelijk in op analoge doorgifte en lijken nog weinig vertrouwen te hebben in de digitale techniek en het bereik daarvan. Lees verder

Volkskrant
De gratis krant DAG gaat zich richten op een hoger opgeleid publiek en wordt versneld bij de Volkskrant ondergebracht. Dat heeft de top van PCM – samen met telecombedrijf KPN eigenaar van DAG – besloten. De vierde gratis krant van Nederland begon in mei en heeft tot nu toe 9 miljoen euro verlies geleden. De aanpassingen moeten de krant beter laten scoren bij lezers en adverteerders. Lees verder

Regiosoap
Een nieuwe ‘regiosoap’ is komend voorjaar op TV Hilversum te zien. De twaalfdelige serie wordt zonder budget gemaakt door de Hilversumse media-opleiding TVCollege.  Alle medewerkers werken op vrijwillige basis mee, faciliteiten worden verstrekt door het opleidingsinstituut. In januari starten de opnamen voor de soap ‘Gooisch Gedonder’. Wekelijks worden een arm en een rijk gezin in het Gooi gevolgd en de verschillen met een knipoog belicht. Lees verder

Volkskrant
Het doorplaatsen van artikelen moet nu van de grond komen danzij samenwerking tussen DAG en de Volkskrant. “Er zal een intensieve samenwerking komen tussen DAG en de Volkskrant. Dat was al de bedoeling, maar is in de praktijk nog niet van de grond gekomen. U moet dan vooral denken aan het doorplaatsen van artikelen”, aldus de woordvoerder van PCM Uitgevers in Amsterdam. Normaliter bespaart dit werk en dus arbeidsplaatsen. Van een sanering is echter geen sprake, verzekert de woordvoerder althans: “Voor zover mij bekend is niet, en dat heeft de directeur van DAG, Edwin Tromp, me vanmorgen nog bevestigd.” Lees verder

Radio 1
Radio 1 blijft achter bij de doelstelling en krijgt daarom vanaf begin januari een opfrisbeurt. De zender scoort weliswaar niet eens zo veel minder dan het populaire Radio 2 en marktleider Radio 538, maar verliest wel steeds meer luisteraars in de ochtend; vooral na half negen zakken de cijfers ‘als een plumpudding in elkaar’. De luisteraars zijn bovendien vooral 50- en 65-plussers in de Randstad. Meer vaart in de uitzendingen, meer filenieuws en slimmere herhalingen moeten ook dertigers en veertigers aan Radio 1 binden, zonder de bestaande luisteraars te verliezen. Lees verder

Bommel
NCRV-presentator en sportcommentator Dick van Bommel is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de NCRV vrijdag gemeld. Van Bommel ontwikkelde lange tijd programma’s voor de christelijke omroep. Hij genoot echter meer bekendheid als sportcommentator. Als eindredacteur was Van Bommel de grote man achter spektakelprogramma’s als Spel Zonder Grenzen en Zeskamp. Ook was hij degene die de leden van het toentertijd spraakmakende satirische programma Farce Majeur bij elkaar bracht. Lees verder

Tv
Wat zijn de zwakke plekken in een tv-programma? René van Dammen en Ingrid Witlox van de publieke omroep leggen minpunten genadeloos bloot. En Ferry, vraagt presentator Twan Huys aan het einde van NOVA, hoe was het vandaag in Den Haag? „Nou, eigenlijk is er niks gebeurd”, antwoordt Ferry Mingelen. „Een storm in een glas water.” Niks gebeurd? denkt de kijker, zappen! In één klap verliest NOVA honderdduizend kijkers. Eén verkeerde opmerking van een presentator kan een tv-programma zo duizenden kijkers kosten. Ook donkere, stille beelden, tekst in een onbekende taal en een aftiteling halverwege een show jagen mensen weg. Lees verder