Headlines uit de krant: vrijdag 28 december

De redactie van het weekblad Elsevier heeft Joop van den Ende uitgekozen tot Nederlander van het jaar. Na Ayaan Hirsi Ali (2004), Rijkman Groenink (2005) en de soldaat in Uruzgan (2006) valt deze eer nu te beurt aan de bezielende zakenman, die ook het afgelopen jaar zijn stempel drukte op de vaderlandse entertainmentindustrie.

Van den Ende kreeg in 2007 het Erekruis in de Huisorde van Oranje en vierde zijn 65ste verjaardag. Maar hij demonstreerde ook dat het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd niet met een afnemende prestatiedrang gepaard hoeft te gaan. Lees verder

PO
De Nederlandse Publieke Omroep loopt voorop met het online aanbieden van televisie, maar de concurrentie zit niet stil. Een vooruitblik. Wie nu een tv-programma mist, is in veel gevallen aangewezen op de eventuele herhaling op televisie. Terugkijken op internet kan soms ook, al is dit zeker voor de minder ervaren internetter niet altijd even gemakkelijk. Bij Uitzendinggemist.nl ontbreekt het door de hoeveelheid van programma’s aan overzichtelijkheid, RTL zet maar mondjesmaat uitzendingen online in RTL Gemist en SBS kent nog geen eigen online videodienst. Lees verder

Pipo
Wim Meuldijk, auteur van de Pipo de Clown-avonturen, is in de nacht van woensdag op donderdag overleden in zijn huis in Vera in Spanje. Meuldijk is 85 jaar oud geworden. Dat heeft de woordvoerder van zijn rechtenstichting donderdag laten weten. Lees verder

Etherpiraten
Etherpiraten werken met steeds hogere antennemasten, stelt het Agentschap Telecom. Sinds 21 december zijn al elf illegale zenders opgerold in Friesland. ,,Door de hogere antennes, tot meer dan 40 meter, worden het bereik en de overlast van de zenders ook groter. Dat is echt een trend” , zegt woordvoeder Arjan Ribberink. Etherpiraten werken met steeds hogere antennemasten, stelt het Agentschap Telecom. Sinds  21 december zijn al elf illegale zenders opgerold in Friesland, zegt woordvoeder Arjan Ribberink. ,,Door de hogere antennes, tot meer dan 40 meter,  worden het bereik van de zenders en de overlast ook groter. Dat is echt een trend.” Steeds vaker zetten geheime zenders hiervoor verrijdbare hydraulische kranen in. ,,Ook die kunnen we in beslag nemen, al hebben we dat tot nu toe niet gedaan.” Het intensievere toezicht is dezer dagen met name gericht op marathonuitzendingen in Friesland, Twente en Drenthe. Daar komen de meeste geheime zenders voor. Lees verder

Deltapiraat
De piratenzender Deltapiraat is de eerste legale ‘etherpiraat.’ De etherfrequentie is 107.7 FM. Het agentschap Telecom wees tot twee keer toe een aanvraag om een speciale etherfrequentie van de Twenterandse omroep af. Hiertegen is de omroep vorige maand in beroep gegaan bij de Rotterdamse Rechtbank. Dat de Deltapiraat nu toch in de ether is te ontvangen heeft alles te maken met de wijze van vergunningafgifte door agentschap Telecom. De omroep heeft nu zelfs vergunningen voor twee etherfrequenties: 105.3 FM en 107.7 FM. Deze vergunningen staan op naam van de stichting Lokale Omroep gemeente Twenterand. Er staat niet bij voor welke radiozender of welke radioprogramma deze vergunning gebruikt moet worden. Lees verder

Charity FM
De illegale zender Charity FM is terug in de lucht. De zendpiraat werd maandag het zwijgen opgelegd door het Agentschap Telecom. Charity FM kreeg een dwangsom opgelegd van €4500 voor elke dag dat de zender vanaf het perceel in Twijzelerheide zou uitzenden. De amateurs zenden daarom sinds gistermiddag uit vanaf een andere locatie. De piraat is bezig met de jaarlijkse twaalf dagen durende marathonuitzending voor het goede doel. Tot en met 31 december zamelt de zender geld in voor asiel Dieren zonder Dak in Dokkum. Inmiddels is de teller de €1000 gepasseerd. Lees verder

Nieuwskenner
Hockeyster Minke Booij heeft donderdagavond de NCRV Nationale Nieuwsquiz gewonnen en mag zich daarom ‘Nationale Nieuwskenner 2007’ noemen. Booij won met Oranje in januari ook al de Champions Trophy 2007 en versloeg nu in deze ‘andere finale’ de ervaren Nieuwsquiz-deelnemer Relus ter Beek en acteur Frank Lammers. Lees verder

Ontslagronde
De reorganisatie bij HDC Media, uitgever van deze krant, is voorlopig van de baan. De ondernemingskamer heeft de ondernemingsraad van deze krant, die een rechtszaak tegen de directie had aangespannen, in alle punten in het gelijk gesteld. De reorganisatie bij HDC Media, uitgever van deze krant, is voorlopig van de baan. De ondernemingskamer heeft de ondernemingsraad van deze krant, die een rechtszaak tegen de directie had aangespannen, in alle punten in het gelijk gesteld. De directie wilde nog voor het einde van dit jaar het aantal banen op de redacties van het Noordhollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant en Leidsch Dagblad inkrimpen van 280 naar 250 banen om winstcijfers op te krikken. Meteen na de kerstdagen stonden ontslaggesprekken gepland. De ondernemingsraad kwam hiertegen in opstand en legde de zaak voor aan de ondermingskamer te Amsterdam, die maandagmiddag uitspraak deed. Lees verder

Verlind
Ton Verlind (57) vertrekt per 1 januari als mediadirecteur bij de KRO. „Emo-tv was niet het doel, eerder een logische uitkomst van ons mission statement.” In zijn werkkamer in het KRO-gebouw hangt ze nog levensgroot aan de muur: de foto van de madonna met een baby in haar armen en ontblote borst, de blik devoot ten hemel gericht. De KRO maakte in 2000 heel wat los met de gewaagde imagocampagne ‘Het gevoel dat je wilt delen’. Voordat de campagne werd gelanceerd, ging Ton Verlind met de posters langs bij kardinaal Simonis. „We wilden niet dat de bisschoppen er afstand van zouden nemen, want dan zouden we nog harder moeten gaan gillen om onze koerswijziging duidelijk te maken. Simonis bekeek de foto’s en zei: ‘Ik vind het prachtig, zullen we nog een kopje koffie drinken?’” Lees verder

HDTV
Kabelexploitant UPC zal in 2008 groot inzetten op de uitbreiding van het HDTV-aanbod via haar netwerk. Verder zal er, samen met Philips, gewerkt worden aan een betere werking van de HDTV-decoder. Het komende jaar zal een belangrijk jaar worden voor de grote marktintroductie van HDTV bij de digitale televisieaanbieders in Nederland. Belangrijke sportevenementen als het Europees Kampioenschap voetbal en de Olympische spelen zullen een katalyserende werking hebben op de acceptatie van HDTV door de Nederlandse televisiekijker. Zo zal de Nederlandse publieke omroep rond deze sportevenementen een HDTV-kanaal lanceren. Het Europese sportkanaal Eurosport volgt dit voorbeeld. Lees verder

Winter
Schrijver Leon de Winter (53) zet voorlopig een punt achter zijn column in het weekblad Elsevier. Ook stopt hij met de weblog die hij sinds 2004 schrijft voor de nieuws- en opiniesite elsevier.nl, het laatste jaar in de vorm van een ‘duoblog’ met rechtsgeleerde Afshin Ellian. Lees verder

Felderhof
Het NCRV-programma Villa Felderhof heeft met 2.220.000 belangstellenden de meeste kijkers getrokken van alle programma’s die tijdens de afgelopen kerstdagen op de buis kwamen. Dat bleek donderdag uit gegevens van de Stichting KijkOnderzoek. Lees verder

Regio-tv
Het televisieproductiebedrijf IN2 gaat volgend jaar een wekelijks programma over theater maken voor de regionale omroepen: Theatertoppers. Het programma, dat elke week 25 minuten duurt, wordt telkens gekoppeld aan een internetsite. Lees verder

Ilse
Verscheidene webprojecten proberen verleden tijd van de papieren televisiegids te maken. De meest recente elektronische programmagids op het web is die van Ilse Media. Die van de Publieke Omroep volgt binnenkort. Sinds enkele dagen sluist Nu.nl bergen internetverkeer door naar Nu.nl/tvgids. De site is de jongste loot aan de stam van het merk Nu.nl. Met een eenvoudige interface vertelt Nu.nl wat er nu en vanavond op televisie is, en welke aansprekende films. Lees verder

Onzin
De giraffes van dierenpark Amersfoort luisteren op dit moment naar de Top 2000. Op deze manier worden de dieren voorbereid op het knallen tijdens oud en nieuw, zegt hoofd dierverzorging Marjo Hoedemaker. Sinds kerstavond staat de radio op de Top 2000 afgesteld. Iedere dag wordt het volume ietsje harder gezet, vertelt Hoedemaker. ,,Tijdens oud en nieuw staat de muziek zo hard, dat ze geluiden buiten helemaal niet meer ervaren.” De muziek gaat drie uurtjes na de jaarwisseling weer uit. Andere dieren in het park reageren nauwelijks op het knallen van vuurwerk. Lees verder

Chantal
Erwin van Lambaart, Joops directeur en steun en toeverlaat en Reinout Oerlemans voelen elkaar helemaal aan. De twee jonge honden uit de entertainmentbusiness zetten afgelopen kerst hun handtekening onder een contract waardoor theater en tv in heel Europa echt gaan samenwerken. „In Nederland kun je je voorstellen dat André van Duin in dezelfde komedie zit als Chantal Janzen”, zegt Reinout. „Of Jon van Eerd samen met Simone Kleinsma”, voegt Erwin van Lambaart toe. Lees verder

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email