In Denemarken zullen de luistercijfers voortaan grotendeels elektronisch gemeten gaan worden. Sinds afgelopen dinsdag (1 januari) zijn 750 inwoners van Denemarken voorzien van een apparaat dat het luistergedrag nauwkeurig registreert. Door het elektronisch meten is afscheid genomen van de oude vertrouwde dagboek. Telefonisch onderzoek zal voorlopig nog wel plaats vinden, omdat nog niet ieder radiostation in staat is om mee te doen aan de elektronische meting.
Onbetrouwbaar
De afgelopen jaren werden de luistercijfers in Denemarken bepaald met behulp van dagboeken en telefonisch onderzoek. Dit blijkt echter niet betrouwbaar genoeg te zijn, aangezien de registratie van het luistergedrag dan pas naderhand plaatsvindt. Daarbij wordt vaak vastgehouden aan een vast dagelijks ritme. In werkelijkheid wijkt het luistergedrag vaak flink af. Zo wordt vaak toch net even iets later opgestaan en in de auto toch nog even geschakeld tussen verschillende zenders. En wat te denken van de radio die aan staat in een winkel waar net even een bezoekje aan wordt gebracht.
PPM
Om het luistergedrag nauwkeuriger te kunnen bepalen stapt Denemarken deels over op elektronisch meten. Onderzoeksbureau TNS Gallup heeft daarom een overeenkomst van vijf jaar gesloten met het Amerikaanse onderzoeksbureau Arbitron voor het gebruik van de Portable People Meter, kortweg PPM. De PPM is een klein apparaatje, ter grootte van een gemiddelde mobiele telefoon, dat de deelnemer continue bij zich moet dragen. Het registreert precies naar welk station en op welk tijdstip er geluisterd wordt. Dit gebeurt aan de hand van een audiowatermerk, dat onhoorbaar is, dat door de radiostations wordt uitgezonden. Naast het luistergedrag kan ook het kijkgedrag bijgehouden worden.
Daar het elektronisch meten hebben radiostations in principe al de volgende dag inzicht in het luistergedrag van de voorgaande dag. Nu krijgen ze de informatie nog per maand. Sinds 1 januari zijn dan ook 750 inwoners van Denemarken voorzien van de PPM.
Voorlopig zijn alleen nog de grotere radiostations voorzien van audiowatermerk. Om toch inzicht te blijven houden in het totale luistergedrag en de prestaties van de kleinere stations, zal er voorlopig ook nog per telefoon onderzoek worden gedaan naar het luistergedrag.
P4 aan kop
Momenteel is (volgens de oude meetmethode) het regionale netwerk P4 van de Deense publieke omroep DR nog het best beluisterd met een marktaandeel van 37,5%, gevolgd door de popzender P3 met 18,8% en de informatiezender P1 met 6,2%. Radio 100FM van Talpa Radio is de grootste commerciële radiozender met een marktaandeel van 5,8%. Zusterstation Radio 100 Soft scoort 1,4%, TV2 Radio 3,1% en The Voice van SBS scoort 2,0% marktaandeel.
In de Verenigde Staten probeert Arbitron al enige tijd over te schakelen op elektronisch meten, wat niet zonder slag of stoot gaat. In Noorwegen stapte TNS Gallup al begin 2006 over op de PPM. DE VRT maakt sinds 2003 al gebruik van de PPM voor het meten van het kijk- en luistergedrag van de Vlamingen. [RS/Radio.NL]