Headlines uit de krant: maandag 14 januari 2008

Curator Hylke Brandsma hoopt op een snelle doorstart van de failliete thuiswinkelorganisatie Tel Sell, zo zei hij gisteren in het Max consumentenprogramma ‘In de Knip’. Op welke termijn kan hij echter niet zeggen. Klanten die goederen hebben besteld, hebben vooralsnog pech. ,,Goederen worden niet uitgeleverd. Uitlevering van de goederen wordt alleen gedaan in het belang van een doorstart en is aan de doorstartende partij”, aldus Brandsma. Om hoeveel gedupeerde klanten het gaat, weet de curator nog niet. ,,Het kunnen er twintigduizend zijn, maar het kunnen er ook minder zijn”, aldus Brandsma.

In een toelichting aan het ANP liet Brandsma weten dat er van verschillende bedrijven belangstelling is voor een doorstart. ,,Er hebben zich in totaal wel vijftien bedrijven gemeld. Sommige willen een doorstart, andere willen delen van het bedrijf overnemen”, aldus de curator. Lees verder

Fons
Fons van Westerloo wordt aan de kant gezet als algemeen directeur van RTL Nederland. Moederbedrijf RTL Group maakt binnenkort bekend dat de topman wordt vervangen door de huidig financieel directeur Bert Habets. Dat melden ingewijden in Hilversum. Ook voor algemeen programmadirecteur Bart in ’t Hout, een gezworen vriend van Van Westerloo, valt het doek. Hij zit sinds maandag ziek thuis. Belangrijkste reden zijn de tegenvallende kijkcijfers van de RTL-zenders (RTL 4, 5, 7 en 8). Van Westerloo wist de negatieve spiraal waarin het tv-bedrijf is terechtgekomen niet te keren. RTL Group is niet te spreken over de wijze waarop het RTL-management is omgesprongen met de kroonjuwelen van John de Mol. Ook het overige topmanagement van RTL Nederland wordt door het teleurgestelde moederbedrijf zeer kritisch tegen het licht gehouden, waarbij meer vervangingen niet zijn uitgesloten. Lees verder

Telegraaf
Telegraaf Media Groep (TMG) verwacht over 2007 een omzet van €730 miljoen te hebben behaald. Dat heeft TMG-bestuursvoorzitter Ad Swartjes gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak. Voor het lopende jaar verwacht het mediaconcern een aanzienlijke stijging van het bedrijfsresultaat, exclusief bijzondere invloeden. 2007 zal naar verwachting worden afgesloten met het hoogste nettoresultaat uit het ruim 110-jarig bestaan. Volgens Swartjes zijn bij TMG autonoom gezien (dus zonder Keesing, Sky Radio Group en de afgestoten Limburgse activiteiten) de advertentie-inkomsten in 2007 fractioneel gestegen. De groei deed zich vooral in het eerste halfjaar voor bij de personeelsadvertenties. In de overige segmenten was er volgens de topman sprake van een geringe tot lichte daling. Lees verder

Belg
In de lente krijgt Vlaanderen een derde, landelijk commercieel radiostation, Nostalgie Vlaanderen. Dat zal te beluisteren zijn door meer dan negentig procent van de Vlaamse bevolking. Momenteel zijn Q-Music en 4FM de enige landelijke, commerciële radiozenders in Vlaanderen.  Zij zijn al op onze markt actief sinds 2001. Nu komt er dus een initiatief voor een derde zender, Nostalgie Vlaanderen. De drijvende krachten achter die zender zijn de uitgeverijen Concentra en Corelia. Lees verder

KPN
KPN overweegt om in België met digitale televisie te beginnen. Dat zegt Marcel Smits, financieel directeur van KPN, vandaag in De Morgen. Een beslissing is nog niet genomen, maar KPN overweegt volgens Smits om via Tele2 de concurrentie met Belgacom en Telnet aan te gaan. “Er is geen reden om te stoppen aan de grens,” zegt Smits. KPN heeft flink wat succes met Digitenne (digitale ethertv). Het IPTV aanbod is minder succesvol. Lees verder

Bruins
Programma’s van de publieke omroep worden meer gewaardeerd, zeker ten opzichte van commerciële zenders. Dat zei Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur Nederlandse Publieke Omroep (NPO), donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak. Vooral jongeren tot 35 jaar vinden dat de verschillende omroepen vorig jaar beter zijn gaan programmeren. De omroepbaas lichtte met deze gegevens een tipje van de sluier op van een onderzoek dat zijn organisatie heeft laten uitvoeren naar het imago van het omroepbestel. Dit imago-onderzoek is eind 2007 uitgevoerd door een extern onderzoeksbureau. De volledige resultaten maakt de NPO in februari bekend. Bruins Slot prees in zijn toespraak de inzet van het kabinet. Volgens hem toont de regering zich een ,,warm pleitbezorger van een krachtige publieke omroep”. Lees verder

PCM
Er komt een onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij krantenconcern PCM, uitgever van de Volkskrant en NRC Handelsblad. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft een breed onderzoek gelast naar de wijze waarop de Britse durfkapitalist Apax heeft geïnvesteerd in PCM Uitgevers. Ook de riante vertrekregeling van twee oud-bestuurders moet hierbij worden onderzocht, zo heeft rechter Huub Willems gelast. De vakbonden FNV Kiem en NVJ hadden hierom gevraagd. In opmerkelijk harde bewoordingen liet de rechter geen spaan heel van het verweer van het PCM-bestuur, dat stelde dat het aantrekken van geld via Apax een verantwoorde keuze is geweest. De rechter stelde dat Apax vooral zijn eigen rendement voor ogen had, en niet zozeer dat van de onderneming. Toen Apax zich anderhalf jaar geleden terugtrok uit PCM, liet het de uitgeverij ruim honderd miljoen euro armer achter dan voor zijn komst. De uitgeverij kampt nog steeds met grote schulden die Apax het bedrijf had opgelegd. Lees verder

Televisiekijker
Het favoriete programma van de Nederlandse televisiekijker is het nieuws. Uit onderzoek onder 20.000 Nederlanders blijkt dat het nieuws bij iedereen in de top drie staat, zo liet KPN donderdag weten. Zowel bij mannen als vrouwen staat het nieuws op nummer één. Dit programma wordt gevolgd door actualiteiten. Vrouwen kijken daarnaast graag naar detectives en krimi’s; mannen naar documentaires. Jongeren tot 25 jaar stemmen het liefst af op komedies. Ook vrouwen tussen de 26 en zestig jaar kruipen voor dit soort programma’s voor de buis. Sport is vooral een mannenzaak; die komt in iedere top drie van mannen in alle leeftijden voor. Lees verder

TMF
De muziekzender TMF begint een nieuwe Nederlandse hitlijst. ,,Dit is een unieke chart in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Het is de eerste chart die zowel betaalde als niet-betaalde downloads meetelt”, aldus een woordvoerster donderdag. Lees verder

Sandberg
Oud-hoofdredacteur Herman Willem Sandberg van Het Parool, is gisteren op 89-jarige leeftijd in Laren overleden. Dit heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt. De jurist en oud-verzetsman Sandberg gaf maar liefst twintig jaar lang leiding aan de vroegere verzetskrant: van 1961 tot 1981. Daarvoor was hij assistent van de toenmalige Parool-correspondent in Parijs en correspondent in Bonn en Londen. Lees verder

Kelder
Jort Kelder hoeft zijn uitlatingen over ondernemer Antonio Perra niet in een STER-spotje op de televisie te rectificeren. Wel moet de oud-hoofdredacteur van Quote van de kortgedingrechter in Utrecht gedurende 31 dagen een rectificatie plaatsen op zijn website. De rechter deed vrijdag uitspraak. Eind oktober noemde Kelder de ondernemer in het tv-programma De Wereld Draait Door ,,een ongelooflijke oplichter” en ,,een stuk tuig van de richel”. Ook stelde hij dat ,,iedereen nog geld krijgt” van de uitvinder van het hersluitbare blikje. Lees verder

TMF
De muziekzender TMF begint een nieuwe Nederlandse hitlijst. ,,Dit is een unieke chart in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Het is de eerste chart die zowel betaalde als niet-betaalde downloads meetelt”, aldus een woordvoerster donderdag. ,,De TMF Superchart zal door het meetellen van de niet-betaalde downloads een actueel en representatief beeld geven van de muziekvoorkeur van de Nederlandse jongeren.” De chart is later dit jaar wekelijks te volgen op TMF, tmf.nl en TMF Radio. Lees verder

France 24
Het geesteskindje van de voormalige Franse president Jacques Chirac, France 24, dreigt het moeilijk te krijgen. Chirac’s opvolger Nicolas Sarkozy wil het hele Franse mediabestel grondig hervormen en is allerminst gecharmeerd van een Engelstalige nieuwszender met een Franse naam. De Franse taal en cultuur dienen volgens Sarkozy uitsluitend in de moedertaal verspreid te worden. Wel zou hij zich kunnen vinden in bijvoorbeeld Engelse of Arabische ondertiteling, op de manier waarop TV5 Monde al in diverse talen ondertiteling brengt. Lees verder

Journaal
Het favoriete programma van de Nederlandse televisiekijker is het nieuws. Uit onderzoek onder 20.000 Nederlanders blijkt dat het nieuws bij iedereen in de top drie staat, zo liet KPN donderdag weten. Zowel bij mannen als vrouwen staat het nieuws op nummer één. Dit programma wordt gevolgd door actualiteiten. Vrouwen kijken daarnaast graag naar detectives en krimi’s; mannen naar documentaires. Jongeren tot 25 jaar stemmen het liefst af op komedies. Ook vrouwen tussen de 26 en zestig jaar kruipen voor dit soort programma’s voor de buis. Sport is vooral een mannenzaak; die komt in iedere top drie van mannen in alle leeftijden voor. Lees verder

NPO
Programma’s van de publieke omroep worden meer gewaardeerd, zeker ten opzichte van commerciële zenders. Dat zei Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur Nederlandse Publieke Omroep (NPO), donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak. Vooral jongeren tot 35 jaar vinden dat de verschillende omroepen vorig jaar beter zijn gaan programmeren. De omroepbaas lichtte met deze gegevens een tipje van de sluier op van een onderzoek dat zijn organisatie heeft laten uitvoeren naar het imago van het omroepbestel. Dit imago-onderzoek is eind 2007 uitgevoerd door een extern onderzoeksbureau. De volledige resultaten maakt de NPO in februari bekend. Lees verder

IQ
Aan de Nationale IQ Test van BNN doet dit jaar ook een groep gehypnotiseerden mee. Voor de uitzending nemen de deelnemers bij volledig bewustzijn een oude test af, waarna ze worden gehypnotiseerd door Rasti Rostelli. Hij fluistert ze vervolgens in dat ze heel slim zijn. Daarna maken ze onder hypnose de nieuwe test live in de studio. De gehypnotiseerden nemen het op tegen makelaars, voetbalsters, hoogbegaafde kinderen en fanfareleden. Ook doet weer een groep bekende Nederlanders mee. Lees verder

Parool
Oud-hoofdredacteur Herman Willem Sandberg van Het Parool, is gisteren op 89-jarige leeftijd in Laren overleden. Dit heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt. De jurist en oud-verzetsman Sandberg gaf maar liefst twintig jaar lang leiding aan de vroegere verzetskrant: van 1961 tot 1981. Daarvoor was hij assistent van de toenmalige Parool-correspondent in Parijs en correspondent in Bonn en Londen. Lees verder

TMG
Telegraaf Media Groep (TMG) verwacht over 2007 een omzet van €730 miljoen te hebben behaald. Dat heeft TMG-bestuursvoorzitter Ad Swartjes gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak. Voor het lopende jaar verwacht het mediaconcern een aanzienlijke stijging van het bedrijfsresultaat, exclusief bijzondere invloeden. 2007 zal naar verwachting worden afgesloten met het hoogste nettoresultaat uit het ruim 110-jarig bestaan. Lees verder

No Sell
Curator Hylke Brandsma hoopt op een snelle doorstart van de failliete thuiswinkelorganisatie Tel Sell, zo zei hij vandaag in het Max consumentenprogramma ‘In de Knip’. Op welke termijn kan hij echter niet zeggen. Klanten die goederen hebben besteld, hebben vooralsnog pech. ,,Goederen worden niet uitgeleverd. Uitlevering van de goederen wordt alleen gedaan in het belang van een doorstart en is aan de doorstartende partij”, aldus Brandsma. Om hoeveel gedupeerde klanten het gaat, weet de curator nog niet. ,,Het kunnen er 20.000 zijn, maar het kunnen er ook minder zijn”, aldus Brandsma. Lees verder

Reclamevrij
Het voornemen van de Franse president Nicolas Sarkozy om de Franse staatstelevisie reclamevrij te maken, is met gemengde gevoelens ontvangen. Vooral de financiering, onder andere uit belastingheffing op internet en mobiele telefonie, wordt als onrealistisch gezien. Het plan de publieke zenders straks volledig uit staatsmiddelen te bekostigen was een van de vele onverwachte beleidsvoornemens die de Franse president dinsdag in zijn persconferentie bekendmaakte. Zelfs voor Christine Albanel, de minister die media in portefeuille heeft, kwam de mededeling als een verrassing. ‘Ze wist dat het er aan zat te komen’, zei men op haar ministerie. ‘Maar zo snel, daarop had niemand gerekend.’ Lees verder

Muziek
Een muziekzender met enkel muziek waar je echt van houdt, wie wil dat niet? Een radiostation dat enkel liedjes speelt die in je interessesfeer liggen, waar je liedjes kunt overslaan die je niet aanstaan en waar je vrienden kunt zoeken met dezelfde muziekinteresses. Op de radiofrequenties moet niet gezocht worden naar zo’n zender, op internet daarentegen bestaat het al geruime tijd onder de naam Last.fm. Lees verder

Pfaff
De avonturen van de familie Pfaff komen terug op de Vlaamse televisie. Vanaf februari is de reallifesoap weer dagelijks te zien bij de commerciële zender VTM, meldt de krant Het Laatste Nieuws zaterdag. De populariteit van de Pfaffs was in 2007 gedaald, waarna VTM in augustus besloot de geplande uitzendingen voor het najaar te schrappen. Maar nu pikt VTM de draad toch weer op. De Pfaffs krijgen een contract voor drie jaar. Lees verder

VRT
De Europese Commissie heeft een herziening van de regels over staatssteun voor openbare zenders aangevat. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie nodigt de lidstaten en andere belanghebbenden uit om voor 10 maart hun standpunten bekend te maken. Ook de financiering van de VRT wordt onder de loep genomen. Lees verder

EénVandaag
Actualiteitendrubriek EénVandaag kan een berisping van het Commissariaat voor de Media tegemoet zien omdat het programma vorig jaar zomer de Mediawet heeft geschonden. EénVandaag zondt twee bijdrages uit die waren gesubsideerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma stelde de kijker daarvan echter niet op de hoogte. De wet schrijft voor dat dat wel aan het publiek moet worden gemeld. Lees verder

Camera
Vijfendertig fotografen dingen mee naar de Zilveren Camera 2007. Dat is vrijdag te lezen op de website van de gelijknamige stichting, Zilverencamera.nl. De winnaar van de prestigieuze fotoprijs wordt zondag 20 januari bekendgemaakt. Freelancefotograaf Martijn Beekman, die voornamelijk in opdracht van de Volkskrant werkt, heeft de meeste nominaties op zijn naam: Vijf keer in de categorieën landelijk nieuws en portretten. Lees verder

2000
De Top 2000 werd in 1999 bedacht door zendercoördinator Kees Toering vanwege de overgang naar het derde millenium. Dat doen we een keer, leuk, de 2000 beste platen aller tijden om het tweede millenium te besluiten’, meende Toering. Het heeft niet zo mogen zijn. Toen in januari 2000 de luistercijfers bekend werden, was bijna direct duidelijk dat Radio 2 niet meer zou kunnen stoppen met het Top 2000-project. Anno 2007 zijn de luister- en inmiddels ook  kijkcijfers zo goed dat een einde van de hitlijst nog lang niet in zicht is. Publiek Centraal sprak met Toering over de afgelopen editie. Lees verder

Hd-kwaliteit
Toshiba heeft een televisie onthuld met een ingebouwde Cell processor. De Playstation-chip belooft een gewoon signaal op te krikken naar hd-kwaliteit. De Cell chip is ontstaan uit een samenwerking tussen Toshiba, IBM, Sony en Sony Computer Entertainment en is gericht op graphics processing. Elke chip bevat acht rekenkernen die zelfs de meest intensieve grafische handelingen eenvoudig kunnen verwerken, meldt PC World. Lees verder

Gerelateerde berichten