Defensie: RTL gaat creatief om met Uruzgan-cijfers

De bewering van RTL Nieuws dat vier op de tien militairen die in de Afghaanse provincie Uruzgan hebben gevochten na thuiskomst psychische hulp zoeken, is een slag in de lucht. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten in reactie op het nieuws waarmee de omroep maandagavond uitpakte. “RTL heeft Chinees gerekend met de door ons verstrekte cijfers.”

Defensie heeft de eerste twee lichtingen Uruzgan-gangers ondervraagd. Het gaat daarbij om 3500 militairen. De uitkomst leert dat honderden militairen met mentale problemen kampen. Bij 67 militairen is sprake van een posttraumatische stressstoornis (PTSS), die onder meer blijvende angststoornissen en depressies kan veroorzaken. Andere voorbeelden van klachten zijn slaapproblemen en conflicten met partner of collega’s.

De ervaring leert Defensie dat tachtig procent van alle uitgezonden militairen geen psychische klachten ontwikkelt. Van de overige twintig zoekt zo’n vijftien procent enige vorm van hulp tijdens de uitzending, rekent de zegsman voor. Een derde daarvan zoekt professionele hulp, van wie uiteindelijk één procent blijvende klachten overhoudt aan een missie.

Onder die ene procent vallen volgens de woordvoerder ook de militairen met PTSS. De statistieken van Uruzgan zouden tot nu toe ‘grosso modo’ overeenkomen met het door Defensie gehanteerde model. Met 1,9 procent ligt het aantal Uruzgan-gangers dat professionele hulp zoekt zelfs meer dan de helft lager. “Maar we willen niet te vroeg juichen”, zegt hij. “We gaan er vanuit dat het nog wel wat zal stijgen.”

Bij het gevecht waarbij twee Nederlandse militairen vorige maand de dood vonden door eigen vuur waren tweehonderd militairen betrokken, van wie er twintig direct erna acute stressklachten vertoonden. Zes militairen werden begeleid door psychologen ter plaatse en twee hadden na thuiskomst verdere psychologische behandeling nodig.

Vorig jaar werden twaalf militairen per direct naar Nederland teruggestuurd vanwege ernstige klachten. Dit jaar zijn dat er tot nu toe twee. “De cijfers kloppen”, concludeert de zegsman. “Maar je moet ze niet bij elkaar optellen en ermee gaan rekenen.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten