Podium TV krijgt diverse positieve adviezen

Alhoewel Podium TV bij diverse programmaraden onbegrip heeft geuit over het niet adviseren van hun – nog niet bestaande – zender heeft dit nieuwe initiatief toch van diverse programmaraden bijval gekregen. Hierdoor kan deze nieuwe cultuurzender, indien deze daadwerkelijk van start gaat, op diverse kabelnetten analoog gaan uitzenden.

Met name de Haarlemse Programmaraad (UPC) en de Hilversumse Programmaraad (UPC) evenals die van Flevoland (UPC) waren positief over het initiatief en hebben Podium TV zelfs in het wettelijk basispakket geadviseerd. Dit betekent concreet dat UPC verplicht is om de zender, indien deze zal starten, door te geven zodra de wettelijke termijn van de adviezen in de loop van dit jaar ingaat.

Naast genoemde gebieden heeft Podium TV in het Rijnmond gebied een vrijblijvend advies gekregen maar dan wel samen met de educatieve zender ETV. Aldaar vervangt Podium tv het bij de programmaraad uit de gratie geraakte RNN7 dat bovendien de kanaaldeling met ETV zelf wil opheffen. In een aantal andere gebieden zoals Breda en ZHZ kreeg de zender geen positief advies. De voorzichtige houding bij de programmaraden ligt in het feit dat een vorig initiatief van een dergelijke zender van Harry de Winter ook voortijdig strandde.

Podium TV presenteert zich als ‘het nieuwe Nederlandse kanaal voor klassieke muziek, dans en Jazz’ en moet nog van start gaan. Dit nieuwe kanaal is echter nog bezig om de financiering rond te krijgen en zoekt steunende leden of aandeelhouders. Podium TV wil een tegenwicht, een tegenkracht zijn, om de sluimerende machtsovername van de entertainmentindustrie een halt toe te roepen. De nieuwe tv-zender wil hoeder zijn van het nationale culturele erfgoed en tegelijk de Nederlandse podia profileren als ontmoetingsplaats van de diversiteit. Opmerkelijk is dat de zender het liefst op zoveel mogelijk plaatsen in het analoge basispakket van 15 zenders wil uitzenden en niet kiest voor digitale distributiemethoden. [JHV/Radio.NL]

Gerelateerde berichten