Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Levenslang voor moord op journalist

Marcel T. is vrijdag veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de moord op Louis Sévèke. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De rechtbank in Arnhem noemde T. een ‘onpeilbare verdachte’ wiens gedrag niet te voorspellen is. De rechtbank acht op grond van de bekentenis van T. bewezen dat de 39-jarige Rotterdammer de activist op 15 november 2005 met twee kogels in het centrum van Nijmegen neerschoot.

“Van een enigszins te bevatten motief voor de moord is naar het oordeel van de rechtbank geen sprake. Dat maakt het zo mogelijk nog erger”, zei de rechter.

De Rotterdammer T. had twee weken geleden gezegd dat hij ‘veel te ver’ was gegaan met de moord. Toch kon hij niet uitsluiten ooit weer in de fout te gaan. Omdat de rechters menen dat het gevaar op herhaling groot is en omdat het gedrag van T. volgens de rechtbank moeilijk te voorspellen zou zijn, vindt de rechter een levenslange celstraf de enig passende straf. Alleen met die straf kan de maatschappij maximaal beschermd worden tegen T., oordeelden de rechters.

Ook de reeks aanslagen en overvallen waarvoor T. terechtstond, zijn volgens de rechters het werk van de Rotterdammer, die ook voor deze feiten de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen. “Voor T. waren de bankovervallen een gewone manier van geld opnemen. Hij ging daarbij volkomen voorbij aan het feit dat dergelijke overvallen een enorm traumatische ervaring voor de betrokkenen zijn”, zei de rechter.

De 39-jarige Rotterdammer was onder meer verantwoordelijk voor een reeks gewapende overvallen in 1999, op banken en grenswisselkantoren in Nijmegen, Breda en Leiden. Ook werd hij berecht voor een aantal aanslagen en brandstichtingen in het midden van de jaren negentig. T. was bovendien verantwoordelijk voor brandstichting bij olieconcern BP en de bank Crédit Lyonnais in 1994 en 1995. Ook was de Rotterdammer betrokken bij een mislukte aanslag op Crédit Lyonnais in 1995 en aanslagen op Banque Paribas en Basf in Arnhem in 1996.

T. heeft verklaard dat wraak hem tot de moord op de 41-jarige Sévèke dreef. Hij zei het gevoel te hebben dat leden van het Nijmeegse krakersmilieu hem dwarszaten. Volgens de Rotterdammer was Sévèke de spil achter die hetze tegen hem. T. zag zichzelf als een overtuigd anarchist, maar werd in het Nijmeegse krakersmilieu gezien als een vreemde eend in de bijt. Hij werd zelfs gehouden voor een infiltrant van veiligheidsdienst BVD. Ook was hij verbolgen vanwege een ruzie over een financiële vergoeding voor het verlaten van een kraakpand die hem door de neus zou zijn geboord.

T., die een zwervend bestaan leidde, hield Sévèke al met al mede verantwoordelijk voor de tegenslagen in zijn leven, en besloot hem te vermoorden. Hij kon vorig jaar in Barcelona worden aangehouden nadat een autobiografisch document van hem was gevonden in een opslagbox. [Novum/Radio.NL

Gerelateerde berichten