Search
Close this search box.

Slowaakse pers protesteert tegen mediawet

Slowaakse kranten hebben donderdag op hun voorpagina’s geprotesteerd tegen een voorgenomen mediawet. Die wet zou de persvrijheid inperken door lezers teveel invloed te geven op de inhoud van kranten. De voorpagina’s van grote kranten zoals Novy Cas, SME en Pravda waren grotendeels wit. Onder de kop ‘Zeven zonden van de perswet’ deden de redacties uit de doeken wat er allemaal mis is met het wetsvoorstel.

Lezers en staatsorganen krijgen onder de wet te omvangrijke rechten om hun meningen afgedrukt te krijgen, zeggen de kranten. Daardoor worden volgens de kranten journalisten in hun werkzaamheden belemmerd, met allerlei negatieve gevolgen voor de democratie, de rechten van burgers en de persvrijheid. “Wilt u dat uw favoriete krant wordt gemaakt door iemand anders dan de redacteuren?” vroegen de kranten.

Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is tegen de mediawet omdat deze de persvrijheid zou indammen. De OVSE heeft het Slowaaks parlement gevraagd het wetsvoorstel in te trekken. De Slowaakse oppositie liep drie keer weg uit het parlement, bij wijze van protest tegen de weigering van de regeringscoalitie om het wetsvoorstel in te trekken. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten