Headlines uit de krant: dinsdag 29 april 2008

De grootste bron van ergernis bij veel kijkers van dag-tv is inmiddels verdwenen: de belspelletjes. Sinds de politiek er bovenop zat en de FIOD vorig jaar invallen deed bij onder meer SBS, RTL en belspelproducenten, zijn de zenders ermee gestopt. Financieel hebben ze niet veel geleden onder het verdwijnen van call-tv. RTL en SBS verdienden met de infantiele belspelletjes de afgelopen jaren tussen de 10 en 15 miljoen euro per jaar.

Nu zijn daar veelal herhalingen van series voor in de plaats gekomen, die veel meer kijkers trekken. Al is het volgens Stichting KijkOnderzoek onmogelijk daar harde cijfers van te geven. De stijgende kijkcijfers zijn goed voor zoveel advertentie-inkomsten dat de zenders het verlies van call-tv aardig hebben kunnen opvangen. Maar deze inkomsten zijn wel veel minder zeker, zeggen insiders. De afgelopen maanden was er veel vraag naar reclamezendtijd, waardoor er goed verdiend werd. Maar de vraag is hoe lang dat zo blijft. Lees verder

Mislukt
In navolging van de NOS bij wielerwedstrijd Amstel Gold Race, konden voetbalfans gisteravond de KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en Roda JC zelf online regisseren. Je kon switchen tussen vijf camera’s en een webcam waar twee fans voor zaten. Alleen haperde de flash-applicatie nogal, waarschijnlijk vanwege de grote toeloop. Daardoor miste ik zelfs het eerste doelpunt. Er liep een tickertape met tekstberichten onder het beeld en tijdens de wedstrijd kon je al hoogtepunten terugkijken en statistieken zien. Lees verder

Overheidssteun
Het sponsoren van televisieprogramma’s hoort bij de moderne tijd, vinden ministeries en producenten. Kamerleden en het kabinet roepen op tot terughoudendheid. Verschillende ministeries droegen bij aan een documentaire, op 3 april zond de IKON hem uit. De film bracht, via portretten van leerlingen en docenten, MC Weekendschool in kaart: een school voor aanvullend onderwijs op zondag voor jongeren van tien tot veertien jaar uit achterstandswijken. Dat die ministeries, waaronder OCW, medefinanciers zijn, werd alleen kort op de aftiteling vermeld. Er wordt geen melding van gemaakt op de websites van IDTV, IKON, HollandDoc en WeekendSchool. Lees verder

Gesprek
De Volkskrant en televisiezender Het Gesprek bespreken ,,op exclusieve basis de mogelijkheid tot een verregaande samenwerking.” Dat hebben beide partijen maandag laten weten. Ook het bedrijf Wintermedia van programmamaker Harry de Winter is betrokken bij de plannen. De partijen willen de gesprekken voor de zomer afronden. Lees verder

Pers
De ‘gratis kwaliteitskrant’ De Pers is niet de krant geworden die was afgesproken. Dat zegt voormalig De Pers-verslaggever Eric Smit in het vakblad De Journalist. Volgens Smit, die begin dit jaar vertrok na een conflict met hoofdredacteur Ben Rogmans, werd hij destijds benaderd door de eigenaar van de krant, de zakenman Marcel Boekhoorn. ‘Hij vroeg me te kijken naar zijn businessplan voor De Pers. Ik zei: een prachtig plan, moet je doen. Ik vind het vooral treurig dat het niet de krant is geworden die we hadden afgesproken te gaan maken. We wilden dingen in beweging gaan zetten, de spot drijven met de gevestigde orde en een goeie mix maken tussen highbrow en lowbrow. Dat verhaal is in mijn ogen afgedreven door Ben Rogmans en Frank Poorthuis (adjunct-hoofdredacteur). Het zijn old school krantenmakers – vakbekwaam maar braveriken. Lees verder

Huisvredebreuk
Het dagblad AD doet maandag aangifte van onder meer huisvredebreuk tegen PvdA-raadslid Liesbeth Troe van de gemeente Nederlek. Troe haalde vorige week vertrouwelijke gemeentestukken uit de woning van haar buurvrouw en AD-verslaggeefster Jorina Haspels.Dit heeft de hoofdredactie van het AD Rotterdams Dagblad maandag besloten, zegt plaatsvervangend hoofdredacteur Dick van der Meer. „We zijn bezig met de de aangifte. Ik zet straks mijn handtekening en dan gaat de aangifte vandaag nog per fax de deur uit naar de hoofdofficier van justitie”, zegt Van der Meer. Lees verder

Tv-comedy
De Amerikaanse kwaliteitszender HBO heeft een nieuw, opmerkelijk tv-project in de pen. Een zwarte comedyserie waarin een doodgewone man zich ontworstelt aan zijn midlifecrisis door gebruik te maken van een lang verborgen, maar groot bezit: zijn gigantische penis. Het is het scenario van een nieuwe serie van HBO, bevestigt het toonaangevende tijdschrift Variety. HBO is de abonneezender die faam geniet dankzij series als The Sopranos, Sex & The City, Rome en Six Feet Under. Het nieuwe wapenfeit Hung brengt het leven in beeld van een voormalige high school-voetbalheld die merkt dat de jaren beginnen te tellen. Nu de 50 nadert, het afgetrainde lichaam verzakt en een depressie dreigt, broedt hij op een manier waarop zijn leven weer zin krijgt. De man besluit zijn ‘grote trots’ in te zetten. Lees verder

Radio
We zaten in de tuin bij een vriendin en ineens zag ik in de grote plantenbak van haar citroenboom een eikje staan. Miniatuur nog, vanzelf, maar kleine eikjes worden groot, dus ik vroeg: „Mag ik even een eikje verwijderen uit jouw plantenbak?” „Doe maar,” zei ze, „anders heb ik dadelijk ook nog processierupsen.” Toen ze dat zei wist ik het natuurlijk meteen: Vroege vogels. Daar was het ’s ochtends over de processierups gegaan. Radio. Lees verder

Gerelateerde berichten