Headlines uit de krant: woensdag 16 april 2008

RTL4 kan niet iedereen te vriend houden met de dramaserie Voetbalvrouwen. Waren eerst woonwagenbewoners gekwetst door het beeld dat de serie van hun schetst, nu zijn het de kijkers die zich storen aan de tekstbalk waarmee de zender het stigmatiserende beeld probeert bij te stellen. In de uitzending van zondag- en maandagavond verscheen tot zes keer toe onderin beeld de tekst ‘De vertoonde beelden komen niet overeen met de leefwijze van bewoners in woonwagens’.

Dit leidde tot tientallen klachten van kijkers, zegt een woordvoerster van RTL4 dinsdag. ,,Kijkers vragen zich af of dit nu nodig is en of we dit in het vervolg bij elke groepering doen.” Ze zegt dat de tekst de komende uitzendingen, een initiatief van producent Johan Nijenhuis, alleen nog een keer aan het begin van de uitzending is te zien. Lees verder

Brabant10
De nieuwe commerciële regionale televisiezender Brabant10 wil nauw gaan samenwerken met de Brabantse kranten. Zo zijn er plannen voor een experiment met BN/DeStem waarbij videobijdragen worden uitgewisseld en er ook redactioneel wordt samengewerkt. De nieuwe zender Brabant10 is ontstaan uit een fusie van TV&Co in West-Brabant, Tévédèr10 in Midden-Brabant en RTV10 in Oost-Brabant. Lees verder

Plagiaat
De Nederlandse band Santa Rosa beweert dat zanger Wolter Kroes plagiaat pleegt met zijn nieuwe nummer Viva Hollandia. Santa Rosa nam het nummer met dezelfde titel al op in 2005. Het is een Nederlandse versie van Viva Colonia van Die Höhner. Lees verder

Muntz
Het interview van de tv-makers Rob Muntz en Paul Jan van de Wint met PVV-leider Geert Wilders staat sinds dinsdagavond online op de site van dagblad De Pers. In de video, die bijna twee uur duurt, gaat de PVV-leider onder meer in op vragen over zijn kapsel, zijn vrouw, vrienden, het populisme, zijn muziekvoorkeuren en de film Fitna. Lees verder

Solo-nieuwsanchor
De dagen van Amerika’s eerste vrouwelijke solo-nieuwsanchor, Katie Couric, lijken al na anderhalf jaar geteld. Volgens meerdere Amerikaanse media verlaat Couric nog dit jaar de legendarische nieuwsdesk van het CBS Evening News. Reden: de tegenvallende kijkcijfers. Van de vier grote networks, trekken de avondjournaals van ABC en NBC al tientallen jaren veel meer kijkers dan het bulletin van CBS. De komst van Couric veranderde daar niets aan. De 51-jarige Couric werd in 2006 voor het bedrag van 15 miljoen dollar per jaar weggekocht bij concurrent NBC, waarvoor zij sinds 1991 de bestbekeken ochtendshow Today presenteerde. Ze moest het kwijnende avondnieuws van CBS nieuw leven inblazen. Het bulletin kon onder leiding van Dan Rather met gemiddeld zes miljoen kijkers niet tippen aan NBC Nightly News en ABC World News, beiden rond de negen miljoen kijkers. Zorgde de komst van Couric eind 2006 nog voor een korte opleving, nadat het nieuwtje eraf was, nam de interesse van het Amerikaanse tv-publiek weer af. Lees verder

Persvrijheid
De Dag van de Persvrijheid staat dit jaar in Nederland in het teken van internetcensuur, met extra aandacht voor China met het oog op de Olympische Spelen. In het Centre Céramique in Maastricht komen 3 mei verschillende sprekers bij elkaar om te praten over dit onderwerp, aldus de organisatie dinsdag. Lees verder

MAX
Televisiepresentator Sybrand Niessen stapt over van RTL naar MAX. Voor de ouderenomroep zal hij een nieuw consumentenprogramma over vakanties presenteren, maakte MAX maandag bekend. In Groeten van MAX, vanaf 23 juni te zien op Nederland 1, gaat Niessen proberen vakantieleed op te lossen. Bij RTL, waar hij presentator was van de TV-Makelaar, voerde hij nog onderhandelingen over verlenging van zijn contract. Dat zou rond augustus aflopen. Niessen presenteerde eerder programma’s als de ASO Show, Koffietijd, Gevonden Geld en de Woonbrigade. Lees verder

Telegraaf
Volkert van der G., die is veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn, heeft De Telegraaf aangeklaagd. Hij wil dat de rechter een bericht uit deze krant, waarin hij in verband wordt gebracht met de moord op milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996, als onrechtmatig aanmerkt. Ook wil Van der G. een schadevergoeding. Lees verder

Songfestival
In Frankrijk is commotie ontstaan over de bijdrage van het land aan het Eurovisie Songfestival, volgende maand in Belgrado. De Franse kandidaat zingt tot ontsteltenis van sommige Fransen in het Engels. Dat meldt Le Nouvel Observateur. De UMP-gedeputeerde voor het departement Oise, François Michel Gonnot, is al in de pen geklommen en heeft cultuurminister Christine Albanel laten weten met anderen diep geschokt te zijn over het voornemen van kandidaat Sebastien Tellier, overigens met lied en al een keuze van televisiezender France 3. Lees verder