NOS krijgt tik op de vingers om filmpje Paarlberg

De NOS had een bericht en een filmpje dat verslaggever Lex Runderkamp tijdens het proces-Holleeder heeft gemaakt, moeten rectificeren. Volgens de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) is geen wederhoor gepleegd en zijn verkeerde veronderstellingen gedaan door Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi), die in de zogeheten vodcast zijn licht laat schijnen over vermeend ontlastend bewijsmateriaal in de zaak.

Het vermoorde afpersingsslachtoffer Willem Endstra had volgens het Openbaar Ministerie onder dwang via vastgoedcollega Jan Dirk Paarlberg geld betaald aan Willem Holleeder. De advocaat van Paarlberg, Gabriël Meijers, diende een verweerschrift in dat ontlastend zou zijn voor zowel Paarlberg als Holleeder. Volgens Meijers waren het gewoon zakelijke transacties. Het gesteggel over het wel of niet toevoegen van het verweerschrift aan het dossier dreigde het proces rond Willem Holleeder eind vorig jaar flink te vertragen. Dat gebeurde echter niet.

De NOS legde het verweerschrift voor aan Lakeman, die het onderuit haalde. Hij stelde dat het niet uitgesloten is dat er geldstromen van Endstra via Paarlberg zijn gegaan. Meijers vindt dat de NOS onjuist heeft bericht en diende een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. De raad maakte woensdag tijdens een debat over media en justitie bekend dat een rectificatie van de NOS ’terecht’ was geweest. De raad vraagt de NOS de uitspraak van de RvdJ te publiceren. De NOS zegt dat te gaan doen.

Meijers neemt geen genoegen met alleen het plaatsen van de uitspraak op de website van de NOS. Hij wil dat de omroep de berichtgeving vrijwillig rectificeert en een schadevergoeding aanbiedt. Zo niet, dan volgt mogelijk een stap naar de rechter.

OM-topman Harm Brouwer vroeg zich af wat de NOS nu gaat doen. Hij zei tijdens het debat dat media hun eigen richtlijnen en codes vaak maar ‘mager’ naleven. “Het zou meer verplichtend moeten zijn.” Ook stelde hij dat er te weinig aandacht is voor uitspraken van de RvdJ. “Er is geen effectieve zelfreiniging”, zei Brouwer. Voorzitter van de RvdJ Ton Herstel bracht daar tegenin dat de richtlijnen wel degelijk bindend zijn en dat de uitspraken van de raad weliswaar geen sancties inhouden, maar wel gezaghebbend zijn.

Lex Runderkamp zei dat hij in zijn berichtgeving over Paarlberg altijd ingetogen over hem is geweest. Hij liep tijdens zijn werk als verslaggever voor de NOS bij het proces rond met een kleine camera. Daarmee maakte hij filmpjes van alles wat er rond het proces speelde, zoals de media-aandacht. Ook bracht hij diverse advocaten in beeld en bracht hij een bezoek aan de snackbar om de hoek van de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Holleeder werd uiteindelijk tot negen jaar cel veroordeeld voor het afpersen van drie vastgoedhandelaars. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten