Friesland Beef sleept de Tros voor de rechter om een uitzending van Radar. Directeur Henk Visser van het veebedrijf eist een rectificatie en tientallen miljoenen euro’s schadevergoeding vanwege leugens over het bedrijf. Friesland Beef liet vee slachten bij Friesland Vlees. Die slachterij werd onlangs gesloten wegens een gebrek aan klandizie sinds de uitzending.
Minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA), die ook optrad in de uitzending, stelde permanente poortcontrole in bij de slachterij nadat een oud-medewerker van de Algemene Inspectiedienst (AID) alarm had geslagen. De dieren zouden tijdens het vervoer naar het slachthuis slecht worden behandeld. Radar besteedde ook aandacht aan de vermeende misstanden en baseerde zich ook op verklaringen van de klokkenluiders.
“Die uitzending draait om voedselveiligheid en dierenwelzijn. Er zitten zestig leugens in over mij en mijn bedrijf. Alleen mijn naam is goed gespeld”, zegt Henk Visser vrijdag. “De beelden en getuigenissen zijn geknutseld. Waarom die AID’ers zo gefrustreerd zijn weet ik niet. Ik kan in tien minuten alles weerleggen.”
Visser heeft minister Verburg nog niet gesproken. “Iemand met leugens kan zo koffie komen drinken bij de minister en ik niet. Verburg is voor de gek gehouden door haar eigen ministerie.”
Visser wil verschillende medewerkers van de AID en de Voedsel en Waren Autoriteit laten getuigen. De geëiste schadevergoeding loopt volgens de directeur van Friesland Beef op naarmate de rectificatie van Radar langer op zich laat wachten. Wanneer het kort geding voor de rechtbank in Amsterdam dient is nog onbekend. Visser
Friesland Beef van Visser voerde vee aan bij Friesland Vlees om het vlees later weer bij hem af te nemen en te verspreiden over Europa. Friesland Vlees moest stoppen omdat niemand het vlees nog wilde kopen na de negatieve berichtgeving rond het bedrijf. De directie van de slachterij heeft met ambtenaren op het ministerie van Landbouw gepraat maar dat gesprek leverde niets op, zegt Visser.
Friesland Beef en Friesland Vlees liggen beide stil, maar hebben de intentie door te gaan. De banen van 120 medewerkers staan op de tocht. Visser hoopt na een rectificatie weer aan de slag te kunnen. [Novum/Radio.NL]