Wild FM Hitradio brengt jaarlijks tegenonderzoek FunX

Het regionale commerciële station Wild FM Hitradio, met 4 etherzenders in Noord-Holland, is verbaasd over het onderzoek van FunX en de lobby van FunX inzake meer etherfrequenties. FunX heeft door Synovate een ‘straatonderzoek’ laten doen en koppelt dit nu direct aan een lobby in de Tweede Kamer voor het uitbreiden van het etherpakket.

Wild FM Hitradio tegenover Radio.NL: “Het is grappig om te zien hoe FunX omgaat met haar cijfers, aangezien FunX normaliter van 2005 tot 2008 een ‘Top 10 weekbereik’ publiceerde, maar opeens vandaag een ‘Top 5 weekbereik’. De Top 40 verandert toch ook niet zomaar in een Top 20, als de laatste liedjes uit de toon vallen?” zo vraagt de directeur van het radiostation zich af.

Je zou zeggen dat een onderzoek – met subsidies betaald nota bene – in ieder geval consequent zou worden gebracht. Deze inconsistentie doet de geloofwaardigheid geen goed. Daarnaast is het ook goed voor een publiek station om op zijn tijd eens kritisch naar jezelf te kijken, zeker als je voor een groot deel uit publieke middelen wordt gefinancierd. Hoe komt het bijvoorbeeld dat FunX eigenlijk alleen maar allochtonen bereikt?

Wat zijn de effecten hiervan? FunX zou juist een mix moeten zijn van allochtone- en autochtone luisteraars, om een publieke taak te kunnen dienen. Maar in plaats daarvan bleek uit eerder onderzoek al dat FunX zo’n 80% (!) allochtone luisteraars heeft. Op deze wijze separeert dat station juist bevolkingsgroepen. Missie niet geslaagd en terug naar af, zou je denken.

FunX laat het segregatie-aspect liever achterwege en verbloemt dit met het zogenaamde daverende succes om daarmee de Tweede Kamer op het verkeerde been te zetten en vervolgens nog meer frequenties te gaan misbruiken. Dat is jammer van al dat publieke geld en daarom lijkt het ons verstandig om ook een brief sturen aan de Tweede Kamer leden om hen te informeren over dit zeer cruciale en onbelichte aspect.

Ook weet FunX dat de Tweede Kamer een belangrijke culturele instelling als Radio 4 logischerwijs niet zál opofferen en aldus zouden meer frequenties uit de commerciële hoek moeten komen. Frequenties waar jarenlang hard voor is en wordt geknokt, aangezien de commerciële radio nog jong is in Nederland en zeker nog niet volledig tot wasdom is gekomen. FunX heeft daar met deze houding geen boodschap aan. Bovendien zendt FunX als lokale omroep al landelijk uit via de kabel en als één van de weinige omroepen al landelijk en ‘free to air’ via DVB-T – het is hen niet snel goed genoeg.

Omdat FunX ieder jaar eenzijdig een onderzoek publiceert, zullen wij vanaf nu ook ieder jaar in juli ook een luisteronderzoek publiceren, gedaan door het aan Maurice de Hond gelieerde onderzoeksbureau. Dan nemen wij ook meteen het percentage allochtoon/autochtoon consequent mee. Als wij daarmee onze publieke collega mee kunnen motiveren zich meer aan de publieke taak te houden hebben wij al een mooi doel bereikt”. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten