Search
Close this search box.

Beijing beperkt toegang internet voor journalisten

Journalisten die verslag doen van de Olympische Spelen krijgen geen onbeperkte toegang tot internet. Het Olympisch Comité van Beijing (Bocog) komt daarmee terug op een eerdere toezegging volledige openheid te geven. In het officiële perscentrum bleek dat sites van onder meer Amnesty International of sites over Tibet geblokkeerd waren. Dat hebben journalisten en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) woensdag bevestigd.

De censuur is de jongste gebroken belofte op het punt van vrije verslaggeving. De Chinese organisatoren beloofden zeven jaar geleden, toen zij de Spelen wilden binnenhalen, ‘complete vrijheid van verslaggeving’. In april dit jaar zeiden twee toezichthouders van het IOC, Hein Verbruggen en Kevan Gosper, dat Chinese functionarissen hun opnieuw verzekerd hadden dat de Spelen voor journalisten vrij zouden zijn van internetcensuur.

Gosper komt nu met een opvallende verklaring. “De beleidsveranderingen waarover wij met Bocog onderhandelden en waarvoor wijzigingen in de Chinese wetgeving nodig waren, hadden betrekking op de verslaggeving van de Spelen”, legt Gosper uit. “Dit gold niet noodzakelijk voor vrije internetttoegang en verslaggeving van alles met betrekking tot China.”

Enkele journalisten klaagden over de traagheid van computers en veronderstelden dat sprake was van opzet, om het bezoek aan internationale sites te ontmoedigen. Het IOC zei eerder dat internet royaal beschikbaar zou worden in de aanloop naar de Spelen, een periode die formeel zondag begon toen het olympisch dorp in gebruik werd genomen. [Novum/AP/Radio.NL]

Gerelateerde berichten