Nadat de tv-zender RNN7 recent bij Delta Zeeland, UPC Digital en bij UPC analoog in Flevoland en Zuid-Holland-Zuid van de kabel is gehaald bereikt deze ‘landelijke’ tv-zender momenteel nog maar een half miljoen huishoudens. Toch wil de commerciële tv-zender RNN7 met een kleine ploeg een doorstart maken maar een ander deel van het personeel zou graag een faillissement aanvragen.
De vraag stelt zich hoe lang dit wegkwijnende kanaal nog in de lucht kan blijven. Vooralsnog is er geen faillissement aangevraagd en is de Belastingdienst bezig achterstallige schulden te innen.
Update: RNN7 heeft uiteindelijk woendag gereageerd en en laat weten hierover teleurgesteld te zijn. We voeren op hun wens enkele nuanceringen door en plaatsen een aantal van hun reacties. Op het verzoek voor een uitgebreid interview ging de zender niet in omdat zij vrij weinig te melden hebben op dit moment en op eerdere verzoeken voor reacties niet ingingen omdat ‘het niet goed uitkwam’.
Gerekend vanaf vorig jaar is de recente afschakeling bij UPC na Caiway, Multikabel, Delta-Zeeland en UPC Digital het zoveelste verlies van de kabeldekking van RNN7 dat hiermee intussen voor een ‘landelijke zender’ verwaarloosbaar is geworden. Onze redactie onderzocht waar RNN7 met ingang van juli 2008 nog te ontvangen is en kwam zelfs met de meest positieve inschattingen en berekeningen aan niet meer aan een half miljoen huishoudens dat door deze zender wordt bereikt.
Aantal huishoudens onder half miljoen
Dit komt optimistisch gesteld uit op ongeveer 475,000 huishoudens. Dat is opgedeeld in 50.000 via KPN via ADSL, 100.000 via CanalDigitaal, 250.000 in het UPC gebied Rotterdam en Rijnmond en 75.000 voor de overige gemeenten in Zuid-Holland waar de zender nog lokaal wordt doorgegeven. Deze getallen zijn dus nog hoog ingeschat, dit betekend namelijk niet dat deze huishoudens ook daadwerkelijk naar RNN7 kijken.
Van KPN is bekend dat er 550.000 televisieabonnees zijn maar verreweg de meesten kijken via Digitenne. RNN7 zit echter alleen in het pakket KPN Interactive via ADSL. Exacte cijfers over het aantal IPTV abonnees geeft KPN niet vrij maar aangenomen wordt dat verreweg de meeste KPN TV kijkers dit via Digitenne doen en daar is RNN7 niet te ontvangen. Ook Concepts ICT, dat IPTV aanbiedt, meldt niet meer dan ‘RNN7 nog niet beschikbaar’. Tele 2 tot slot biedt via IPTV ook géén RNN7 aan.
Bij UPC Rotterdam (en een aantal gemeenten van UPC in de regio Rijnmond) is de inschatting gemaakt gebaseerd op percentage huishoudens en het aantal dat daar daadwerkelijk nog kabel heeft. RNN7 is via UPC te zien voor Rotterdam, Hoek van Holland, Vlaardingen, Spijkenisse, Middelharnis, Hellevoetsluis en nog wat kleine gemeenten.
De overige kabelnetten waar RNN7 momenteel nog te zien is zijn: Capelle a/d IJssel e.o. en Alblasserdam(Ziggo), Gouda e.o. (Rekam), Hendrik Ido Ambacht (Cai H.i.a.), Bleiswijk (Cai Bleiswijk), Krimpen a/d IJssel (KabelTVKrimpen) en tot slot Rhoon e.o. (Cai Albrandswaard).
Update: RNN7 stelt dat er bij Delta in Zeeland gewoon weer uitzendingen plaats vinden. Tevens meldt RNN7 te zien te zijn in het settopboxpakket van CanalDigitaal. Dat zou ongeveer 300.000 extra huishoudens opleveren die nog door de zender worden bereikt. Onze redactie heeft reacties van betrokken distributeurs gevraagd.
Landelijk bereik?
Alhoewel CanalDigitaal in principe een ‘landelijk bereik’ biedt moet dat sterk genuanceerd worden. Ten eerste kan (technisch gezien) lang niet iedereen CanalDigitaal ontvangen omdat er geen vrij zicht is op de satelliet, ten tweede zit RNN7 dan niet op 19 oost maar op 23,5 graden oost en die satelliet wordt door ongeveer éénderde van de satellietkijkers ontvangen en tot slot zit RNN7 dan ook in het basispakket terwijl een groot aantal satellietkijkers alleen het goedkopere settopbox pakket ontvangt.
Update: RNN7 laat weten dat ze tegenwoordig bij CanalDigitaal in het settopboxpakket te zien zijn en dus niet alleen meer voor kijkers met het basispakket. Onze redactie heeft om een reactie van CanalDigitaal gevraagd omdat een melding hierover indertijd op het laatste moment door CanalDigitaal werd teruggetrokken.
Faillissement?
Ondertussen hebben meerdere bronnen onze redactie gemeld dat een deel van het personeel van RNN7 in de ziektewet zit en dat het UWV dus feitelijk nu voor ‘personeelskosten’ opdraait. De belastingdienst staat als eerste in de rij om schulden (nooit betaalde BTW) te vereffenen, een bedrag van enkele tonnen en daarom is het nog lastig om een faillissement aan te vragen. Ook adverteerders zijn nog op de zender te zien omdat de uiteraard liever hebben dat hun ingekochte advertenties gewoon worden vertoond.
Update: RNN7 meldt ons in een reactie ‘dat ‘iedereen netjes is betaald’ en dat berichten.
‘Zomerprogrammering’
RNN7 is ook geen ‘breaking news zender‘ meer. De meeste Freelancers zoal John de Wolf, Edvard Niessing, Viola Holt en Hannelore Zwitserlood zijn ook niet meer te zien en de zomerprogrammering biedt vooral herhalingen. Zo wordt ‘de vakantievrouw’ van enkele jaren terug weer herhaald. Onduidelijk is daarbij of de presentatoren van indertijd daarvoor wel vergoedingen ontvangen. RNN7 draaide overigens al langer op herhalingen en heeft al tijden geen nieuwe programma’s meer ingekocht. Zo zijn er regelmatig documentaires te zien over regio’s waar de zender niet eens meer is te ontvangen (tenzij voor een aantal schotelkijkers).
Update: RNN7 laat weten wel degelijk nog semi-live een dagelijks actualiteiten programma te brengen. Het betreft hier inderdaad ‘RNN vandaag’ gepresenteerd door ex-belspelpresentator Kevin Brouwer dat in caroussel vorm wordt herhaald.
Doorstart?
Directeur Leo Houkamp wil ondertussen een doorstart proberen te maken. Daarbij zou hij met een klein deel van het personeel verder willen. Overigens werkt RNN7, om haar tv-programma’s te kunnen maken, grotendeels met barterdeals, waarbij bedrijven betalen om het programma te maken of daar aandacht in te krijgen. Juist over deze deals werd nooit BTW afgedragen. Daarnaast draait RNN7 voor het grootste deel op stagiaires. Tot voor kort had RNN7 op diverse websites voor stages nog ‘vacatures’ hiervoor uitstaan.
Update: RNN7 meldt nu dat bij barterdeals geen facturen worden verstuurd. RNN merkt hier over op: “Hierbij sturen partijen elkaar een gelijkwaardige factuur voor elkaars geleverde diensten. Verrekenbare BTW is hierdoor nul dus kan je nooit BTW hierover moeten betalen. Het valt namelijk simpelweg tegen elkaar weg.”
Tevens merkt RNN het volgende op: “Wel is er een dispuut aangaande omzetbelasting over het afboeken van oninbare facturen.’ en voegt er ook aan toe dat wat betreft reacties op het conflict met de belastingdienst ‘Leo (directeur Houkamp red.) heeft in het begin maar wat half half aangegeven om eerst zaken juridisch uit te zoeken.”
Toekomst?
De grote vraag is hoelang RNN7 nog zal uitzenden. Nadat recent de belastingdienst de zendapparatuur in beslag nam regelde de directeur via een andere commerciële zender nieuwe uitzendapparatuur, die dus niet in bezit is van RNN7. Daardoor kan de belastingdienst deze apparatuur niet in beslag nemen. De tv-zender is momenteel aan het onderzoeken hoe zij in een kleine vorm en met een nieuwe opzet een doorstart kunnen maken. De diverse voormalige medewerkers vinden dat een slechte gang van zaken omdat zij daar dus de dupe van zouden worden.
Update: Hans Dols, manager Operations van RNN7, meldt hierop namens RNN7 aan onze redactie dat zij zelf hebben gezorgd voor het hervatten van de uitzendingen.
2e Update: CanalDigitaal geeft RNN7 vooralsnog gewoon door maar niet meer in het basispakket maar intussen in het Settopbox pakket. CanalDigitaal communiceert evenwel geen informatie over RNN7 naar haar klanten toe en stelt de situatie bij RNN7 te monitoren. [JHV/Radio.nl/Satellitemagazine.com]