Search
Close this search box.

Ruim 80 procent tevreden met de kabel

Van de Nederlandse huishoudens is ruim 80 procent in meer of mindere mate tevreden met de kabel In ieder geval is er nog altijd genoeg reden om gewoon de kabelaansluiting te behouden. Dit kan onder meer worden geconcludeerd uit berichten van de telecommunicatie toezichthouder Opta. Met name voor wat betreft kabelexploitant UPC is dit resultaat opmerkelijk omdat zich in die gebieden toch over het algemeen wat vaker storingen voor doen. Vanwege het UPC distributiebeleid zijn kijkers ook vaker boos over het verwijderen van zenders uit het analoge of digitale aanbod.

Niet genoeg concurrentie?
Echter, zo concludeerde de Opta onlangs, er zou niet genoeg concurrentie zijn. Daarom wil de Opta een kabelmaatschappij het alleenrecht op de kabel ontzeggen. Daarbij baseert dit instituut zich op de in hun ogen te hoge tarieven en het feit dat  nog 80 procent van de huishoudens televisie heeft van dezelfde aanbieder.

Reactie kabelbedrijven
NL Kabel, dat onder meer Ziggo en UPC vertegenwoordigt, weerde zich tegen de berichten van de Opta dat er niet genoeg concurrentie is op de Televisiemarkt. Hun reactie is begrijpelijk omdat de kabelbedrijven indertijd erg veel hebben geïnvesteerd in kabelnetten die ze nu opeens voor andere partijen moeten openstellen.

Tarieven te hoog?
Ook uit het feit dat volgens de Opta de tarieven te hoog zijn voor het analoge kabelaanbod valt geen conclusie te trekken dat veel abonnees hierover negatief zijn. Immers zijn er de goedkopere alternatieven van KPN Digitenne en CanalDigitaal Satelliet maar is desondanks 80 procent van de huishoudens bereid toch voor de kabelaansluiting te betalen.

Weinig klachten
Gebaseerd op de laatste gegevens blijft veruit het grootste deel van de abonnees tot op heden de kabel trouw. Ondanks dat er protesten zijn omdat UPC soms zenders geheel verwijderd, uit het analoge aanbod haalt, of het optreden van forse storingen, lijken de meeste kabelabonnees dus tevreden te zijn. Ook voor wie het teveel moeite vind om van provider te wisselen kan immers worden gesteld dat eventuele problemen met hun huidige kabelaanbieder dus niet onoverkomelijk zijn.

Statement programmaraad
Opvallend is dat ondanks de wel degelijk beschikbare alternatieven, de Haarlemse Programmaraad daarover opmerkt  dat veel kabelabonnees geen keuze zouden hebben. Een opmerkelijk relaas van een programmaraad, want daar waar de kabelraden onlangs nog opmerkten dat zij graag invloed zouden willen uitoefenen op het aanbod van alle aanbieders van Televisie en radio stelt deze programmaraad dat er in feite een te verwaarlozen invloed uitgaat van deze alternatieve aanbieders.

Kabel is praktisch
Een feit is wel dat veel mensen om praktische redenen de kabel behouden omdat de analoge tv makkelijk op meerdere aansluitingen kan, of vanwege kabelinternet. Wat steeds meer voorkomt is dat voor digitale tv er wel een andere provider wordt bijgenomen en dat betreft dan vooral Digitenne omdat daarvoor niets aangelegd of geïnstalleerd hoeft te worden.

Grootste zenderpakket
CanalDigitaal kijkers doen over het algemeen wel sneller de kabel de deur uit maar Digitenne wordt in veel gevallen gebruikt als aanvullende mogelijkheid buitenshuis of daar waar geen kabels liggen.  Wie overigens het grootst denkbare (digitale) zenderpakket wil ontvangen kan het beste kiezen voor een combinatie van kabel en satelliet-televisie, waarbij er uiteraard verschillende opties zijn voor te kiezen pakketten die al dan niet het voordeligst uitvallen. Wie daar meer over wil vragen kan onder meer terecht op het UPC forum, Ziggo Forum of op het Satellietforum. [JHV/Radio.NL]

Gerelateerde berichten