Ondanks het besluit van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om het aantal themakanalen met ingang van het nieuwe jaar terug te brengen van zeventien naar twaalf kanalen gaan de oostelijke mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch hun strijd tegen deze ‘tsunami van publieke themakanalen’ verder opvoeren. Jur Bron en Gerard Ardesch zijn onder andere de initiatiefnemers van Tv Oranje en BravaHDTV.
“We hebben met deze reductie nu dan wel een beetje gelijk gekregen, maar ook met twaalf themakanalen is er nog steeds sprake van een volstrekte wildgroei, die de ontwikkeling van commerciële initiatieven voor themakanalen alleen al ernstig verstoort”, vindt Jur Bron.
High Definition
Maar, aldus Bron, nieuw is dat de NPO binnenkort ook nog Nederland 1, 2 en 3 in High Definition kwaliteit gaat uitzenden waardoor ze nog veel meer extra digitale bandbreedte zal claimen. Met deze drie nieuwe HD-zenders legt de NPO namelijk straks beslag op de capaciteit van negen themakanalen. De NPO levert nu dus de digitale capaciteit van vijf themakanalen in, maar claimt straks, om Nederland 1, 2 en 3 in HD kwaliteit uit te kunnen zenden, extra ruimte op de kabel en op de satelliet van maar liefst tien themakanalen. Er komt dus per saldo niet minder ruimte voor de NPO, maar juist veel méér digitale bandbreedte.
Jur Bron en Gerard Ardesch over de toekomst
Jur Bron en Gerard Ardesch zijn de eigenaren van TV Oranje en BravaHDTV, die opereren vanuit het Overijsselse Steenwijk en die eind oktober hun derde tv-zender zullen lanceren, vinden dat ze na een strijd van twee jaar in elk geval gelijk hebben gekregen dat al die themakanalen van de publieke omroep wildgroei zijn. “Ze nemen onnodig veel capaciteit op de kabel in gebruik waardoor andere particuliere initiatieven in ons land geen kans krijgen. En die ruimte wordt nog schaarser wanneer de publieke omroepen hun zenders straks ook in High Defenition gaan aanbieden. Die ontwikkeling zal opnieuw het medialandschap in ons land ernstig gaan verstoren. Ook dat gaat commerciële zenders de kop kosten”.
De media-ondernemers Bron en Ardesch is het een doorn in het oog dat er jaarlijks ettelijke tientallen miljoenen euro’s aan belastinggeld in deze overdaad aan publieke themakanalen gestoken blijft worden. Volgens hen heeft dit tot gevolg dat ondanks het schrappen van vijf themakanalen de markt zwaar verstoord blijft, met in hun ogen ongeoorloofde staatssteun’. “Het Commissariaat voor de Media en de verantwoordelijke minister Plasterk doen er niets aan. Ze kijken de andere kant op en accepteren blijkbaar deze vorm van oneerlijke concurrentie”, menen Ardesch en Bron. Wel is inmiddels duidelijk dat vanuit Brussel ook de Nederlandse overheid gedwongen zal worden om nieuwe initiatieven door de publieke omroep te toetsen op oneerlijke concurrentie. En volgens het ondernemersduo zal dat ertoe leiden dat er nog meer themakanalen van de publieke omroepen zullen verdwijnen. Al eerder kreeg de Nederlandse publieke omroep door Brussel een boete van meer dan tachtig miljoen euro opgelegd vanwege een teveel aan staatssteun.
De oplossing van Bron en Ardesch is helder: “Er is geen land ter wereld dat zoveel publieke themakanalen heeft. Daarom zou ook Nederland moeten volstaan met maximaal twee themakanalen, namelijk Nederland 4 en 5. Daarop kan dan die specifieke publieke programmering worden uitgezonden die anders geen kans krijgt”. En al die herhaalprogramma’s die momenteel door de publieke themakanalen worden uitgezonden? “Ook die kunnen gewoon worden bekeken via Uitzending Gemist. En dat dat kan blijkt wel uit het feit dat de EO vanwege het schrappen van het religieuze themakanaal Omega TV heeft besloten daarvoor een speciale video-on-demand dienst op te gaan zetten waar de christelijke Omegakijker terecht kan”, aldus het ondernemersduo dat daarbij aantekent dat zo’n nieuwe dienst van de EO volgens de Europese regelgeving wel eerst getoetst moet worden om vast te stellen of deze nieuwe activiteit van de EO marktverstorend is. Overigens zou dat niet alleen moeten gelden voor de EO, maar bijvoorbeeld ook voor site die de NOS is gestart speciaal voor de mobiele telefoon. [Radiowereld.NL]