Search
Close this search box.

Nederland wil helpen bij onderzoek Storimans

Nederland onderzoekt de mogelijkheden om te helpen bij een onderzoek naar de toedracht rondom de dood van RTL-cameraman Stan Storimans. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) donderdag laten weten. Nederland is bereid ’technische expertise’ te bieden, schrijft Verhagen in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Hans van Baalen.

Wat die expertise concreet kan inhouden, wordt momenteel onderzocht. “Nederland heeft van alles in huis”, zegt een woordvoerder van Verhagen.

Het onderzoek zou moeten uitwijzen hoe Storimans om het leven is gekomen. De Georgische autoriteiten zouden de leiding over het onderzoek moeten krijgen, maar vooralsnog is dat ingewikkeld. Rusland heeft zich nog niet volledig teruggetrokken uit de Georgische stad Gori, waar Storimans omkwam. “De situatie is nog erg instabiel, waardoor onderzoek doen nu erg moeilijk is”, zegt de woordvoerder.

Storimans kwam vorige week dinsdag om tijdens het gewapende conflict tussen Rusland en Georgië. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelde op basis van eigen onderzoek dat Storimans het slachtoffer is geworden van een Russische clusterbom. Rusland ontkent clusterbommen te hebben gebruikt.

Verhagen heeft de Russische zaakgelastigde in Nederland om opheldering gevraagd over de dood van Storimans, net als de Georgische ambassadeur. Ook heeft hij de zaak eerder deze week besproken met zijn Georgische ambtgenoot Eka Tkesjelasjvili. Dat heeft nog geen duidelijkheid opgeleverd.

Storimans is donderdag in Tilburg begraven. [Movum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten