Search
Close this search box.

Turkse journalisten in Zuid-Ossetië gewond

Twee Turkse journalisten zijn lichtgewond geraakt toen hun auto in Zuid-Ossetië onder vuur kwam. Het tv-station Kanaltürk heeft dit zondag gemeld. Twee andere Turkse journalisten in de auto, die voor een ander station werken, bleven ongedeerd. De gewonde verslaggever en cameraman zijn naar een ziekenhuis overgebracht. En een Russisch radiostation heeft zondag melding gemaakt van de dood van twee journalisten in Zuid-Ossetië.

De toestand van de twee Turkse journalisten is naar omstandigheden bevredigend, zei het tv-station Kanaltürk. Men meldde niet door wie de auto onder vuur was genomen. De journalisten waren net in de Zuid-Ossetische hoofdstad Tschinvali aangekomen om er verslag te doen van de strijd.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ali Babacan belde zijn Russische en Georgische ambtgenoten en riep op tot terughoudendheid en overleg, zei het Turkse ministerie van buitenlandse zaken. Babacan steunde de Georgische territoriale integriteit, voegde het ministerie hieraan toe.

De Turkse Rode Halvemaan stuurde voedsel, hulpgoederen en tenten over de Turks-Georgische grens. Tientallen Georgiërs die in Turkije wonen en Turken van Georgische afkomst protesteerden zondag voor de Russische consulaten in Istanbul en Trabzon.

‘Twee journalisten omgekomen in Zuid-Ossetië’
Een Russisch radiostation heeft zondag melding gemaakt van de dood van twee journalisten in Zuid-Ossetië. De twee waren de provincie vanuit Georgië binnengegaan en werden door opstandelingen doodgeschoten, zo heeft het radiostation Echo Moskvi van correspondent Orchan Dzjemal van het tijdschrift Newsweek vernomen.

Een van de journalisten was een fotograaf van het Russische persbureau ITAR-Tass. Voor welke organisatie de ander werkte was niet meteen bekend. ITAR-Tass zegt dat een van zijn fotografen al een paar dagen zoek is. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten