Analoge televisie uit de lucht in Vlaanderen

De Vlaamse openbare omroep VRT staakt de analoge televisie-uitzendingen via de ether. Vanaf maandag (3 november) dienen analoge kijkers over te stappen op alternatieven als digitale ethertelevisie (DVB-T), kabel of satelliet. De uitschakeling in Vlaanderen volgt twee jaar na Nederland, waar in december 2006 alle analoge televisie-uitzendingen via de ether gestaakt werden.

In de nacht van 2 op 3 november zal de VRT alle analoge televisie-uitzendingen via de ether staken. Voor velen zal hierdoor een einde komen aan het tijdperk met sneeuw op de beeldbuis.

Daarom zijn de Vlaamse overheid en de VRT onder het mom van ‘Weg met sneeuw op je tv’ een campagne gestart om de analoge antennekijkers te informeren over de uitschakeling. Naast spotjes op televisie en advertenties in kranten en weekbladen worden analoge antennekijkers sinds vorige week ook middels een tekst in beeld op Eén en Ketnet/Canvas geïnformeerd over de op stapel staande veranderingen.

De dakantenne zal overigens niet geheel verdwijnen in Vlaanderen. Net als in Nederland is in vele gebieden nog steeds een dakantenne nodig om de signalen van digitale ethertelevisie te kunnen ontvangen.

Kijkers die nu al digitaal via de ether naar de televisie kijken zullen ook geconfronteerd worden met veranderingen. De frequenties van DVB-T in Vlaanderen zullen namelijk ook gewijzigd worden. Kijkers dienen daarom maandag hun set-top boxen opnieuw in te stellen.

De omschakeling van de analoge naar de digitale ether is het gevolg van een beslissing van de Europese Unie. Luxemburg en Nederland beten in 2006 het spits af, Finland volgde in 2007. Momenteel worden de analoge frequenties gefaseerd uitgeschakeld in Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Tegen 2012 moeten alle landen omgeschakeld zijn. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten