Search
Close this search box.

Headlines uit de krant: maandag 6 oktober 2008

‘Lastpak’ Rick van Velthuysen (47) lijkt ouder en wijzer geworden. “Radio baas Lex Harding heeft me ooit zo genoemd”, lacht de RadioRing-genomineerde dj, die begin september verhuisde naar Radio Veronica. „Dat komt doordat ik nooit een blad voor de mond heb genomen. Inmiddels kan ik mijn tong wat beter beteugelen.” Zijn openhartigheid dankt Rick naar eigen zeggen aan zijn jeugd die hij in Amsterdam doorbracht. „In die stad is iedereen recht voor zijn raap”, vindt de geboren Rotterdammer.

Voordat hij zich met zijn eigen gezin, echtgenote Carin en twee kinderen, in een dorpje op de Veluwe vestigde, trok Rick met zijn ouders als ’nomaden’ door Nederland. „Ach, ik heb overal gewoond”, zegt hij schouderophalend. „Lisse, Rotterdam, Amsterdam, Papendrecht, ’t Gooi, Bergen op Zoom… Op het platteland, in de stad, aan het water, in het bos… Nu wonen we tussen de boeren. Héérlijk vind ik het. Zij zijn zo lekker nuchter. ’t Gooi beschouw ik als een ivoren toren.” Zoveel omzwervingen als Rick in zijn privé-leven maakte, zo trouw is hij als het gaat om zijn werk. „Met pijn in mijn hart heb ik na zestien jaar afscheid genomen van Radio 538, waar ik vanaf de oprichting in 1992 bij betrokken ben geweest.” Hoofdschuddend: „Noch vanwege het geld, noch omdat mijn vrouw mij ’s nachts niet langer wilde missen.” Hij vervolgt lachend: „En óók niet omdat mijn dochtertje van twee me te veel uit mijn slaap hield.” Dan serieus: „Het werd gewoon de hoogste tijd voor een nieuwe uitdaging. Lees verder

Piraat
Geheime zender Radio Capri uit Bentelo is donderdagavond uit de ether gehaald. Het agentschap Telecom heeft samen met de politie de zendapparatuur in beslag genomen. De zendpiraten hebben een boete gekregen. De eigenaar van de grond waar de geheime zender stond heeft bevel onder dwangsom gekregen. Mocht er weer een piraat op zijn grond uitzenden, dan krijgt ook hij een boete. Lees verder 

Radiopiraat
Radiopiraten zijn in principe al ongehoorzaam, ze overtreden immers de wet, maar een piratenstation uit het Friese Lemmer was dit weekend dubbel ongehoorzaam. Vrijdag ging Radio Strandwacht de lucht in voor een weekendmarathon. Dat gebeurde met een zeer zware zender (10 kilowatt). Doordat het signaal ook nog eens versterkt werd door zes zendantennes op maar liefst 85 meter hoogte (boven op een telekraan), had de zender een bijzonder groot bereik. In de loop van vrijdag ging een medewerker van het Agentschap Telecom (AT), verantwoordelijk voor de telecommunicatie in Nederland, bij de zender langs om te vragen of de zender uitgezet kon worden. Anders zou het AT dat zelf doen.  De jongens achter Radio Strandwacht zetten inderdaad de zender even uit, maar schakelden hem een tijdje later toch weer in. Lees verder

Klassiek
RTL Nederland en online mediaplatform voor klassieke muziek MonteVerdi gaan door met ‘Klassiek op 8′. Dat hebben ze donderdag laten weten. Hiermee zetten beide mediapartners het initiatief voort dat dit voorjaar begon met een experiment van drie maanden klassieke muziek op RTL8 en op internet op de zondagochtend. De programma’s sloegen zo aan, dat de complete reeks van twaalf afleveringen gedurende de zomermaanden al opnieuw is uitgezonden. Lees verder

Culemborg
Radioluisteraars die in Culemborg op de kabel zitten moeten het voortaan zonder de populaire zender Radio-10-Gold doen. Daar komen enkele andere populaire radiozenders voor terug: Q-music, 100%NL en SlamFM. De Programmaraad Midden- Utrecht, waar ook Culemborg onder valt, heeft deze wijzigingen geadviseerd aan de gemeenten. Het aanbod zal komend jaar bestaan uit dertig radiozenders. De programmaraad doet een poging om een zo breed mogelijk maatschappelijk en cultureel aanbod te verzorgen. Ten opzichte van nu wordt behalve Radio- 10-Gold ook de Tweede Kamerlijn van de kabel gehaald. De programmaraad overwoog tevens om Sky- Radio, BBC-4 en WDR-2 te schrappen, maar deze zenders heeft de kabelexploitant teruggehaald. De exploitant mag immers zelf ook vijf van de dertig zenders als vrije keuze aanbieden. Lees verder 

Ontslag
‘Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten bij de nieuwe bezuinigingsronde.’ Dat heeft directeur/hoofdredacteur Marcel van Lingen van de Geassocieerde Pers Diensten afgelopen week zijn medewerkers laten weten. De hoofdredacteuren van de aangesloten kranten bekijken de komende weken waar ruim een miljoen euro bezuinigd kan worden. Hoeveel arbeidsplaatsen verloren zullen gaan, is nog niet duidelijk. Het is de tweede reductieoperatie in korte tijd. De eerder doorgevoerde bezuiniging op de begroting van 2009 van 1 miljoen euro is zonder gedwongen ontslagen verlopen. Of dat bij de nieuwe reorganisatie weer lukt, hangt volgens Van Lingen af van de termijn waarbinnen dat moet gebeuren. ‘Als het over een langere periode dan één jaar kan, dan lukt dat waarschijnlijk zonder gedwongen ontslagen. Als het binnen één jaar moet dan niet.’ De nieuwe bezuinigingen zijn nodig omdat een groot deel van de aangesloten kranten in financiële problemen verkeren, aldus Van Lingen. De nieuwe operatie zal ten koste gaan van de kwaliteit van de diensten van de GPD als de zogenaamde kaasschaafmethode zal worden toegepast, verwacht Van Lingen. Lees verder

Lokaal
“RTM wil niet uitzenden. Met onwillige paarden is het slecht ploegen. Dus moet je ermee stoppen.” Dat zegt Peter de Vries, voorzitter van de werkgroep Raadsuitzendingen. Deze raadswerkgroep werd in 2007 vanuit de gemeenteraad ingesteld om ervoor te zorgen dat de de lokale omroep de uitzendingen van commissie- en raadsvergaderingen zou hervatten. Lees verder

FM
Airpeace FM verwacht dat zij ook na 31 december in De Voetnoot mag blijven. Tevens rekent Jules de Kom van de jongerenzender op enige coulance van de gemeente wat de subsidie-eisen betreft. Airpeace kreeg dit jaar 12.500 euro subsidie van de gemeente, maar daarvoor moest zij onder meer twintig nieuwe vrijwiligers aantrekken. Op dit moment moet de organisatie nog met de werving beginnen. De jongerenzender verhuisde eind april, na vijf maanden noodgewongen radiostilte, van het Pakhuis naar een ruimte in de Voetnoot. Het doel was om vanaf mei weer uit te zenden en vrijwilligers te zoeken. ,,Dat is echter niet gelukt”, vertelt De Kom. ,,We zenden pas sinds een maand weer uit en kunnen nu pas actief gaan werven.” Lees verder

Vitesse
Vitesse begint in januari 2009 met een eigen televisiestation. De plannen liggen al jaren in de kast, maar de club gelooft dat de laatste plooien (financiering) de komende drie maanden worden rechtgetrokken. “We hebben nog wel een sponsor nodig, tot die tijd houden we een slag om de arm”, aldus woordvoerster Ester Bal. “Het plan is er, maar moet worden uitgewerkt. Daar komen we later mee naar buiten.” Vitesse gaat de komende maanden proefdraaien met Mediamasters, het mediabedrijf dat ook live-radioverslagen verzorgt bij wedstrijden van Vitesse. Voormalig producent Willem Osterloh gaat voor de club een serie reportages maken. In eerste instantie worden die uitgezonden op het Eredivisiekanaal, de abonneezender van de eredivisieclubs. Clubs kunnen daar zelf items aanleveren volgens een vast stramien. Omdat Vitesse geen eigen televisiezender heeft, draait de club een aantal proefuitzendingen met Mediamasters. Lees verder

Radio
Zowel Neo Radio als RTV Hollands Midden moet elk kwartaal aan de gemeenteraad melden welke pogingen tot samenwerking zijn ondernomen. Zo kan de raad beoordelen of er moet worden doorgegaan met het verlenen van subsidie aan de lokale omroep RTV Hollands Midden. De Midden Partij Nieuwkoop en de SGP zijn gisteravond akkoord gegaan met dit idee van het CDA, als aanvulling op het voorstel van b en w om de subsidie aan RTV te stoppen met ingang van 2010. RTV komt tot nu toe het convenant niet na dat is gesloten, voordat de zendmachtiging aan RTV werd gegund. De VVD en Progressief Nieuwkoop voelen niets voor het lapmiddel van het CDA; het is duidelijk dat Neo en RTV niet willen samenwerken en dat kun je niet afdwingen, vinden de progressieven. De raad heeft vorig jaar geen straf gezet op het niet nakomen van de afspraken. De VVD vindt het inhouden van subsidie niet juist. ,,We gaan ons niet bemoeien met wat organisaties wel of niet doen,’’ aldus VVD’er Mur. Lees verder