Headlines uit de krant: woensdag 29 oktober 2008

De Stichting Nederlandese Top 40 zal binnenkort zijn hitlijst de Top 40 mede samenstellen uit downloads en online kijk- en luistergedrag van consumenten. Hierin zullen ook prereleases en illegale bestanden worden meegenomen. De hitlijst lijkt met deze koers de strijd met de majors en brancheverenigingen aan te gaan. In maart van dit jaar zou jongerenzender TMF met de primeur van een vergelijkbare hitlijst komen. Na veel bombarie vanuit de industrie trok TMF het plan voor een dergelijke samenstelling van de nieuwe SuperChart onmiddellijk weer in. Althans, voor de buitenwacht. Enkele goed ingevoerde bronnen meldden later dat de zender de gewraakte data wel degelijk meenam, maar dit onder de pet hield.

De Top 40 gaat voor de samenstelling gebruik maken van een nieuwe peilingmethode ontwikkeld door onderzoeksbureau De Vos & Jansen, het Continu Muziek Onderzoek (CMO) Voor de nieuwe onderzoeksmethode zijn twee nieuwe diensten ontwikkeld. Met de zogenaamde MP3Scan meet het bureau welke audiobestanden een gebruiker downloadt en afspeelt op zijn pc. Prereleases en illegale bestanden worden hierin volgens directeur Ronald Jansen ook meegenomen. Voor de meting wordt bij een aantal huishoudens specifieke software geïnstalleerd. De Social Media Monitor meet bij belangrijke sociale netwerken en blogs hoe vaak bepaalde artiesten of nummers worden genoemd en of dat in een positieve of negatieve context gebeurt. Lees verder 

Acties
Het personeel van de kranten De Limburger en Limburgs Dagblad bereidt acties voor. De werknemers willen dat de raad van commissarissen van moederbedrijf Media Groep Limburg, eigendom van de Britse investeringsmaatschappij Mecom, een oplossing zoekt voor een hoogopgelopen conflict met directeur Johan Boerman. Leden van de journalistenvakbond NVJ hebben dinsdag laten weten in te stemmen met het stellen van ultimatum aan de toezichthouders. Later deze week raadplegen andere vakbonden hun leden, zei NVJ-bestuurder Marc Visch. Lees verder

Foutje
Undercoverjournalist Alberto Stegeman erkent dat hij bij de neus is genomen bij de aankoop van een dodelijk pistool voor zijn SBS 6-programma van afgelopen zondag. Om televisiekijkend Nederland te laten zien hoe schokkend eenvoudig het is om in ons land aan vuurwapens te komen, dook Stegeman een schimmig circuit in en kocht een Heckler & Koch 9mm-pistool. Voor het oog van de camera werd hij echter afgescheept met een gasalarmpistool, dat geen kogels kan afvuren. Dat het om een veredeld klappertjespistool ging, stond ook op het wapen zelf, in de term van ‘Knall’. Stegeman betaalde er niettemin 1400 euro voor. Lees verder

Skyradio
Skyradio verdwijnt in de gemeentes Maasdriel, Neerijnen en Zaltbommel van de kabel. Tenminste, dat staat in het radioadvies van de Programmaraad Gelderland Zuid. Skyradio wordt vervangen door Radio 227, een zender met vooral easy listening, country- en jazzmuziek. Het is nog niet zeker of Skyradio van de kabel gaat: de raad denkt dat UPC de zender, tegen het advies in, toch blijft doorgeven. Lees verder

Kraak
Arjo Kraak is binnenkort weer te horen op Omroep Brabant Radio. De afgelopen jaren presenteerde hij iedere werkdag tussen twaalf en twee uur ‘Het Middagcafé’. Sinds de ingang van de nieuwe programmering verdween met dit programma ook Arjo van het toneel. Vanaf zaterdag 1 november is Arjo Kraak weer iedere zaterdag te horen op hetzelfde tijdstip met ‘Alles mag op zaterdag’. In dit programma is er ruimte voor langere interviews en kijkt Arjo met gasten terug op de week. Lees verder

Top-50
Waar iedereen het over eens zal zijn, is dat de twee beste/beroemdste protestsongs aller tijden zijn gezongen door Boudewijn de Groot (Nederland) en Bob Dylan (rest van de wereld): Welterusten, Meneer de president (1966) en The Times They Are A-Changin’ (1964). De klassieker van De Groot en tekstschrijver Lennaert Nijgh staat alleen niet op de lijst van 50 ‘politieke songs’ die popzender 3FM samenstelde. ‘Dat is een Radio 2-plaat’, aldus muzieksamensteller Tijs van Liemt van 3FM. Met het oog op de presidentsverkiezingen in Amerika kan op de site van 3FM vanaf vandaag worden gestemd op (vijf) protestsongs. Op 4 november zullen in het programma MetMichiel van Michiel Veenstra de vijf favoriete songs van de luisteraars ten gehore worden gebracht. Lees verder

RTL
Kas van Iersel, die RTL lange tijd zijn stem leende voor humoristisch bedoelde commentaren bij het televisieprogramma Boulevard, sleept RTL voor de rechter. Hij wil geld zien. RTL zegde volgens een woordvoerder van deze zender de samenwerking met Van Iersel op, nadat hij het enige tijd geleden enkele uren voor de live-uitzending liet afweten. Zoiets in onacceptabel. Dit bezorgde zijn collega’s een hoop problemen, aldus de zegsman. “We waren er klaar mee.” Lees verder

Donna
Tijdens ‘Peter Live’, vrijdagavond op Eén, werd de naam van de nieuwe VRT-hitzender bekend- gemaakt. Radio Donna wordt vervangen door MNM, maar niet iedereen is een fan van die naam. De gekste namen deden de ronde, maar de nieuwe hitzender van de VRT, die vanaf 5januari Donna vervangt, zal dus MNM heten. Dat werd vrijdag bekendgemaakt door Peter van de Veire, een van de spilfiguren van de nieuwe zender, tijdens zijn tv-programma Peter Live. ‘MNM staat voor Muziek en Meer’, zei de kersverse netmanager Greet Santy in een persbericht. ‘Muziek blijft het belangrijkste aspect van een hitzender, maar MNM zal veel meer zijn dan louter muziek. Vandaar de naam’, legt Björn Verdoodt, de woordvoerder van de VRT, verder uit. Maar niet iedereen is enthousiast over de naam. Wie MNM hoort, legt immers meteen de link met de rapper Eminem of met de gekleurde snoepjes: M&M’s. Lees verder

Canvas
Wie verlekkerd heeft uitgekeken naar de uitzending van het kookprogramma Plat Préféré in de hoop te zien hoe een forel in botersaus tongstrelend lekker kan worden klaargemaakt, heeft voor niets zitten wachten. De episode met het favoriete gerecht van Adolf Hitler, die vanavond te zien zou zijn, is door de Vlaamse zender Canvas wegens overweldigend protest geschrapt. Lees verder

Mol
De eerste uitzending van Waar is De Mol, gisteravond op Veronica, is niet massaal bekeken. Johnny de Mol ging op reis met Wilfred Genee naar Brazilië, wat door 196.000 mensen werd bekeken. Er beloven nog leuke afleveringen te volgen: Johnny ging met zijn tante Linda de Mol kamperen in Italië (te zien op 3 november), en de presentator/acteur trouwde met Hans Klok in Las Vegas. Lees verder

Kranten
Bijna de helft van de krantenlezers is de krant langduriger en grondiger gaan lezen door de kredietcrisis. Dit blijkt uit onderzoek van Intomart GfK in opdracht van Cebuco en De Nederlandse Dagbladpers (NDP). Een op de zes Nederlanders is meer kranten naast het eigen dagblad gaan lezen. De inhoud van dagbladen blijkt verder een belangrijke bron van gespreksstof over de kredietcrisis. Vier op de tien Nederlanders bespraken de inhoud van dagbladen met vrienden, familie of collega’s. Lees verder

Teleac
Teleac komt in november met twee nieuwe programma’s; een kennisquiz voor kinderen en een talkshow over miscommunicatie in de gezondheidszorg. Volgende Keer Beter is een nieuwe talkshow onder leiding van Elsemieke Havenga. In tien afleveringen vertellen patiënten wat er mis ging en hoe ze zelf hebben ingegrepen. Artsen en andere hulpverleners reageren in de uitzendingen. Volgende Keer Beter begint woensdag 12 november om 19.55 uur op Nederland 2. Teleac maakt de talkshow in samenwerking met UMC Utrecht. Lees verder

Buuren
Armin van Buuren (31) heeft zijn titel als popualirste dj ter wereld geprolongeerd. Liefhebbers konden wekenlang hun stem uitbrengen op de top 100-lijst, gepresenteerd door het toonaangevende Britse DJ Magazine. De top lijst zou woensdag 29 oktober uitkomen, maar enkele abonees kregen het blad al een dag eerder, waardoor het nieuws uitlekte. Van Buuren laat landgenoot DJ Tiësto (tweede) en Duitser Paul van Dyk (derde) achter zich. De Rotterdammer Ferry Corsten stijgt van de achtste naar de zesde plaats. Sander van Doorn steeg twee plekken van de vijftiende naar de dertiende plaats. Vorig jaar bracht een recordaantal van 345.000 danceliefhebbers hun stem uit. Lees verder