Headlines uit de krant: maandag 10 november

De firma Stegeman Euronics Ruurlo is een handtekeningactie gestart om kabeltelevisie-leverancier UPC te bewegen Ruurloërs in de toekomst ook de mogelijkheid tot digitale televisie te bieden. Stegeman Euronics heeft hierover contact met UPC, dat adviseerde eens te peilen hoeveel animo er in Ruurlo voor digitale televisie is. ,,Want die is naar onze mening groot. En dat willen we doen met een handtekeningactie”, zo zegt medewerker Jeroen Sloot van Stegeman Euronics.

Sloot: ,,Het huidige signaal van de kabel komt totaal niet tot zijn recht bij nieuwe televisietoestellen. Een bijkomstig voordeel is dat als er digitale televisie in Ruurlo komt er ook de mogelijkheid bestaat om supersnel internet en digitale telefonie af te nemen bij UPC.” Lees verder

Vries
Een dag voor de uitzending van Peter R. de Vries over een nieuwe undercoveractie bij Joran van der Sloot, is er ook een documentaire over de zaak-Holloway op tv in Aruba. Op TeleAruba gaat daar zaterdagavond Natalee. The Unrevealed Timelines in première. ,,De aanpak van deze documentaire is niet sensationeel en niet bedoeld om Joran van der Sloot aan te pakken”, zegt de Curaçaose filmmaakster Renée Gielen over de productie waar ze jarenlang aan werkte. ,,Ik richt me op aspecten van de zaak die anderen lieten liggen.” Lees verder

Tv-shows
Het Commissariaat voor de Media (CvdM) wil dat publieke omroepen beter nagaan waar het sponsorgeld vandaan komt ter financiering van medische programma’s. Boetes legt de mediawaakhond vooralsnog niet op, meldde een CvdM-woordvoerster vrijdag. Het gebeurt geregeld dat omroepen geld krijgen van ideële instellingen om zo documentaires te bekostigen. Dat is toegestaan, maar vaak krijgen die goededoelenorganisaties geld van producenten van medicijnen of andere medische middelen. Elf medische programma’s werden in het CvdM-onderzoek betrokken. Drie van deze programma’s hebben bijdragen ontvangen van particuliere ondernemingen, terwijl dat niet is toegestaan. De Mediawet moet namelijk voorkomen dat commerciële invloed wordt uitgeoefend op publieke programma’s. Lees verder

Irri
De Ditzo-radioreclame heeft de twijfelachtige eer tot meest irritante van het afgelopen jaar te zijn verkozen. De verzekeringsmaatschappij kreeg vrijdag uit handen van 3FM-dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga het Houten Reclameblok 2008. Het is de tweede keer dat de radiodj’s de prijs uitreiken voor de meest irritante radioreclame. De luisteraars konden stemmen op de commercial die zij het vervelendst vonden. Lees verder

Ongeloofwaardig
Wie er stemt voor de MTV Europe Music Awards? Blijkbaar drugsgebruikers, labiele bakvissen, Amerikaanse expats en doven- en slechthorenden. Het lijstje met winnaars was zo ongeloofwaardig, dat zelfs presentatrice Katy Perry op haar bevallige bolletje moest krabbelen. Britney Spears (geen fatsoenlijke hit meer sinds jaren) was de winnares van de avond en kon twee prestigieuze muziekprijzen mee naar huis nemen, die voor beste act (kuch) en de award voor beste album (Blackout, drie exemplaren verkocht in Europa). De hysterica was overigens niet aanwezig in Liverpool, ze bedankte haar fans via een videoboodschap. Lees verder

Media
Het Commissariaat voor de Media (CvdM) wil dat publieke omroepen beter nagaan waar het sponsorgeld vandaan komt ter financiering van medische programma’s. Boetes legt de mediawaakhond vooralsnog niet op, meldde een CvdM-woordvoerster vandaag. Het gebeurt geregeld dat omroepen geld krijgen van ideële instellingen om zo documentaires te bekostigen. Dat is toegestaan, maar vaak krijgen die goede-doelenorganisaties geld van producenten van medicijnen of andere medische middelen. Lees verder

Oscars
Nederlandse namen ontbreken op de nominatielijst voor de European Film Awards 2008 die zaterdag op het internationale Filmfestival van Sevilla bekend zijn gemaakt. De Nederlandse speelfilm Duska van regisseur Jos Stelling, die was geselecteerd als Nederlandse inzending voor de prestigieuze filmprijzen, werd afgewezen. De uitreiking van de ‘Europese Oscars’, zoals de prijzen ook worden genoemd, is op 6 december in Kopenhagen. Lees verder

Freek
Cabaretier Freek de Jonge haalde in Pauw en Witteman uit naar misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dat liet Peter niet over zijn kant gaan… Na de uitzending wilde Freek de hand van Peter schudden, maar dat ging mooi niet door. “Flikker toch op, heb ik hem gezegd. Iedereen om me heen was verbijsterd. Zijn beledigingen sloegen nergens op” , zegt Peter. Freek haalde tijdens de uitzending van Pauw en Witteman uit naar Peter en zei: “Hoe kun je vrolijk met een Emmy Award boven je hoofd gaan dansen en blij zijn met de onderscheiding, terwijl er nog steeds een meisje is vermist. Je hebt Joran deel II alleen gemaakt om te scoren. Jij gaat over lijken, het is gewoon misselijk!” Peter zou wat Freek betreft een lafaard zijn, wat zou zijn gebleken toen hij was getrapt “door Sam Klepper”. Lees verder

Dielissen
Nos-directeur Gerard Dielissen is nog laconiek. „Maandag is vroeg genoeg om eventuele problemen te bespreken. De heren zijn ook meesters in stampij maken.” Mocht Joling inderdaad de Toppers verlaten heeft dat wel consequenties voor deelname aan het Eurovisie Songfestival. ,,We hebben bij de NOS natuurlijk wel de keuze gemaakt voor dit drietal. We gaan niet voor individuele mensen uit de groep.” Lees verder

Quote
De Quote 500, de jaarlijkse rijkenlijst van het maandblad Quote, moet onmiddellijk van de website 925.nl worden gehaald. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. De website is opgericht door Jort Kelder, voormalig hoofdredacteur van Quote. Lees verder

Telegraaf
Telegraaf Media Group (TMG) wil een deel van de Nederlandse, Zweedse en Oekraïnse tijdschriftendivisies afstoten. Dat maakte het mediabedrijf, onder meer eigenaar van dagblad De Telegraaf, roddelblad Privé en radiostation Sky Radio, dinsdag bekend. Het gaat in Nederland onder meer om de tijdschriften Elegance, Residence, Hitkrant, FHM en Motoplus. De enige titels die het bedrijf wil behouden zijn Privé, Vrouw en Autovisie, omdat deze nauw gelieerd zijn aan De Telegraaf. ‘Vrouw’ is bijvoorbeeld een zaterdagbijlage van de krant en de naam ‘Privé’ is ook verbonden aan een krantenrubriek. Lees verder

GTST
RTL4 zendt vrijdagavond voor en na de aflevering van de soap Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) een in memoriam uit wegens het overlijden van acteur Wik Jongsma (meneer Harmsen). De RTL-leiding zal op die momenten een foto van de vrijdagochtend overleden acteur met een begeleidende tekst plaatsen, meldde een RTL-woordvoerster vrijdag. Lees verder

Kootwijk
De gebouwen van het voormalig zendcomplex Radio Kootwijk op de Veluwe moeten in handen komen van Staatsbosbeheer. Dat is de wens van de provincie en de gemeente Apeldoorn. In het voorjaar komt Staatsbosbeheer met een plan voor de invulling van de gebouwen en de monumentale kathedraal. Daarna wil Staatsbosbeheer marktpartijen benaderen voor de exploitatie van gebouwen. In 2004 droeg KPN het voormalige zendcomplex over aan de Staat. In de afgelopen jaren is een zoektocht naar een nieuwe functie voor Radio Kootwijk niet geslaagd. Staatsbosbeheer was al betrokken bij het beheer van het terrein en heeft ook de omliggende 1800 hectare natuurgebied in bezit. Lees verder

Krant
‘Obama Makes History’, schreeuwt de kop over de hele breedte. De ‘commemorative edition’ van de Washington Post ligt bij mij op de koffietafel, met dank aan een vriendelijke collega die gisterochtend met de NOS-ploeg op Schiphol terugkeerde. Ik koester de krant, want ben nu eenmaal een ‘paper boy’. Maar op diezelfde koffietafel prijkten eerder deze week twee laptops. Op de achtergrond ronkte de televisie. Zo volg je nieuws anno 2008. Lees verder

Jubilaris
Onder toeziend oog van zijn radio collega’s kreeg Gerard Horlings zaterdagmiddag in de uitzending van Actua, uit handen van bestuurslid Wim Dussel een oorkonde. Veel collega’s en oud collega’s kwamen naar de studio om Gerard te feliciteren met zijn 25 jarig jubileum bij de locale omroep van Veendam. Naast de vele gelukwensen waren er natuurlijk ook cadeautjes. En was er veel aandacht in de locale media. Gerard is begonnenmet radio maken boven de tapijtzaak van Meertens aan het Bocht Oosterdiep. De omroep verhuisde vervolgens naar de Schipperstraat en zit nu al weer heel wat jaren aan de J. Bruggemalaan. Lees verder

Simone
Zij werd naar eigen zeggen ‘volledig voor de leeuwen geworpen‘. Vorige week zaterdag maakte Jessica Poel haar eerste radio-uitzending voor Simone FM nadat zij in de afgelopen anderhalf jaar Loco Actueel presenteerde, haar regionale actualiteitenprogramma van Radio Loco op de vrijdagavond. De overstap van een lokale omroep naar een commerciële regionale zender was in korte tijd rond, zo vertelt Poel in de presentatieruimte van Loco waar zij tientallen uitzendingen heeft gemaakt. ‘Ik weet dat ik hier iedereen ga missen, maar voelde dat ik de stap moest maken.‘ Het Simone FM-avontuur begon voor de 36-jarige Dalense nog maar kortgeleden. ‘Ik werd ruim twee weken geleden gevraagd of ik eens een demo wilde opsturen. Een vertegenwoordiger had in de afgelopen maanden al gehoord dat ik een goede radiostem had. Lees verder