In Duitsland is de overschakeling op digitale ethertelevisie (DVB-T) grotendeels voltooid. Eind november werden in een goot deel van Noord-Beieren de analoge uitzendingen vervangen door digitale waardoor 90% van de Duitse bevolking digitale televisie via de ether kan ontvangen. Alleen in het Taubertal zijn nog een tiental analoge frequenties in de lucht. Deze zullen medio volgend jaar uitgeschakeld worden.
Vorige week meldden de Duitse publieke omroepen trots in een persbericht dat de omschakeling van analoge naar digitale ethertelevisie twee jaar eerder is afgerond dan gepland. Het doel was namelijk om uiterlijk 2010 geheel overgeschakeld te zijn, ruim tien jaar na de eerste tests met DVB-T in Duitsland. In 1997 vonden namelijk de eerste testuitzendingen van DVB-T plaats in Berlijn en München. Een jaar later vond een grootschalige test in Noord-Duitsland plaats tussen Wolfsburg en Bremerhaven en tussen Hannover en Hamburg plaats. In dit gebied was langs de autosnelwegen A2, A7 en A27 digitale ethertelevisie te ontvangen.
Eind oktober 2002 werd in Berlijn de eerste officiële uitzendingen via DVB-T gestart, die sinds februari 2003 ook voor het grote publiek beschikbaar zijn. Na een overgangsperiode werden in augustus 2003 de analoge televisie uitzendingen in Berlijn geheel gestaakt. Het was hiermee het eerste gebied in Europa waar analoge televisie niet meer te ontvangen was.
Na Berlijn werd DVB-T uitgerold in de rest van Duitsland. Zo volgden onder meer Hannover, Keulen en Bremen in 2004, het Ruhrgebied, Leipzig en Mecklenburg-Voorpommeren in 2005, Stuttgart, Hessen en delen van Beieren in 2006 en Dresden, Aken en het Saarland in 2007.
In eerste instantie werd er bij de omschakeling van analoge naar digitale ethertelevisie met een overgangsfase gewerkt. Hierbij werden de analoge uitzendingen pas enkele maanden na het starten van de digitale uitzendingen gestaakt. In 2005 werd hiermee gestopt en werden de analoge uitzendingen gelijktijdig gestaakt met het inschakelen van de digitale uitzendingen.
Het aantal televisiezenders dat te ontvangen is verschilt behoorlijk. In de meeste gebieden zijn minimaal drie multiplexen van de publieke omroep in de lucht: Regionaal 1 (waarop de ARD, Arte en Phoenix te ontvangen zijn), Regionaal 2 (waarop de regionale omroepen te ontvangen zijn) en ZDF (met daarop ZDF, KiKa en 3Sat).
In sommige gebieden zijn ook nog een RTL Multiplex (o.a. RTL, RTL II, Super RTL) en een ProSiebenSat.1 Multiplex (o.a. Sat.1, Pro Sieben en N24) in de lucht. Deze commerciële multiplexen zijn vooral te vinden in de gebieden waar als eerste werd omgeschakeld van analoge naar digitale ethertelevisie. Aanvankelijk kregen de commerciële zenders namelijk subsidie om te gaan uitzenden via DVB-T, maar na een klacht van de kabelmaatschappijen wegens oneerlijke concurrentie kwam hier in 2005 een einde aan. Hierdoor was het voor commerciële partijen niet aantrekkelijk om het DVB-T netwerk verder uit te rollen.
In tegenstelling tot Nederland wordt in Duitsland hoofdzakelijk alleen televisie uitgezonden via DVB-T en geen radio. Alleen in Berlijn, waar acht multiplexen in de lucht zijn, zijn sinds 2005 diverse radiostations via DVB-T te ontvangen.
Vorige maand werd de omschakeling van analoge naar digitale ethertelevisie in Duitsland voor het grootste gedeelte afgerond. In Noord-Beieren werden de laatste analoge zenders uitgeschakeld en vervangen door digitale. Hierdoor kan nu 90% van de Duitse bevolking digitale televisie via de ether ontvangen. Alleen in het Taubertal, het gebied tussen Würzburg en Heilbronn zijn nog een tiental analoge frequenties in gebruik. Deze zullen medio volgend jaar worden uitgeschakeld.
Sinds de start van de overschakeling in 2002 zijn er in Duitsland ongeveer 600 analoge zenders uitgeschakeld, alsmede 8700 steunzenders. Deze zijn vervangen door 488 digitale zenders. [RS/Radio.NL]