Er moet een einde komen aan de oneerlijke concurrentie tussen de publieke omroep en de geschreven pers. Dat schrijven 44 uitgevers, hoofdredacteuren en directeuren van dagbladen en tijdschriften in een brandbrief aan minister van mediazaken Ronald Plasterk (PvdA). Al enkele weken speelt de discussie over concurrentie tussen de publieke omroep en de in zwaar weer verkerende dagbladsector. Zij houden zich gedeeltelijk met dezelfde activiteiten bezig, zoals nieuwsvoorziening via internet, maar de publieke omroep kan daarbij rekenen op veel meer staatssteun.
De brief van zondag is een reactie op de ‘persbrief’ die Plasterk vorige maand naar de Tweede Kamer stuurde en waarover donderdag wordt gedebatteerd in het parlement. De ondertekenaars vinden dat de minister de situatie van de publieke omroep bij zijn beleid voor de geschreven pers moet betrekken, verwijzend naar de vijfhonderd miljoen euro aan steun van de overheid en tweehonderd miljoen euro aan reclamegelden die de omroepen jaarlijks ontvangen.
De ondertekenaars van de brief denken ten eerste dat het aantal advertenties en de advertentietarieven bij gedrukte media te lijden hebben onder de reclame op de publieke omroep. Ook is er concurrentie van tijdschriften die door de omroepen worden uitgeven naast de radio- en televisiegidsen. Verder zijn de programmagegevens nog steeds alleen openbaar voor radio- en tv-gidsen van de publieke omroep. En internetsites van de publieke omroep trekken bezoekers en adverteerders weg bij de websites van gedrukte media.
Vanwege de onafhankelijkheid van de geschreven pers is het misschien niet mogelijk en wenselijk dat ook die een aanzienlijke financiële bijdrage van de overheid ontvangt, zeggen de briefschrijvers. “Maar u kunt als verstrekker van subsidie aan de publieke omroep wel zorgen voor een eerlijker speelveld.” Plasterk zou zich moeten afvragen of zaken als het publiceren van tijdschriften en bouwen van websites niet te ver afstaan van de oorspronkelijke taken van de publieke omroep.
Plasterk kondigde dit weekeinde aan acht miljoen euro uit de inkomsten van de Stichting Ether Reclame (Ster) beschikbaar te stellen voor noodlijdende dagbladen. Voorzitter van de Nederlandse Dagblad Pers en ondertekenaar van de brandbrief Kees Spaan sprak in NRC Handelsblad van ‘slechts kruimels.’
Het pleidooi van de PVV om de Ster helemaal af te schaffen ten gunste van de kranten gaat volgens bestuursvoorzitter van de publieke omroep Henk Hagoort voorbij aan de werkelijke redenen van de malaise waarin veel kranten verkeren, zoals ‘functieverlies’ en invloed van buitenlandse aandeelhouders die slechts op winst uit zijn. Ook volgens Plasterk is het opheffen van de Ster geen oplossing. [Novum/Radio.NL]