Radio Donna: Hoe de leuke dame met de hoed Vlaanderen veroverde

Vlaanderen zal het na bijna 17 jaar zonder Radio Donna moeten doen. Gestart in 1992 groeide de hitzender binnen no-time uit tot de populairste zender, maar de komst van commerciële radio in 2002 zorgde er echter voor dat Donna rake klappen kreeg. In september 2008 besloot de VRT de stekker uit het station te trekken. Op 5 januari zal de ‘leuke dame met het hoedje’ definitief verleden tijd zijn. Radio.NL blikt daarom terug op de geschiedenis van Donna. Vandaag deel 1: Hoe de leuke dame met de hoed Vlaanderen veroverde.

Stopcontact
“Goedemorgen. Ja, het is een historische dag vandaag. Na 13 jaar heeft mijn koffiezetter het begeven. O ja, er is ook een nieuwe radio in het stopcontact. Dit is ‘m, of liever gezegd, dit is zij”. Met deze woorden opende Michel Follet op 28 maart 1992 Radio Donna, het nieuwe radiostation van de openbare omroep BRT (nu VRT). De plannen voor het nieuwe radiostation waren tot het laatste moment geheim gehouden. Technici die de studio voor het station bouwden wisten zelfs van niets. Ook de naam werd pas op het laatste moment bekend gemaakt.

De BRT had speciaal voor de naam Donna gekozen omdat de omroep het radionet wilde voorstellen als persoon. Dit om de band tussen het station en de luisteraar zo nauw mogelijk te maken. Donna was dan ook een leuke dame met een hoedje, vlot en 28 jaar. Die persoonlijkheid moest er voor zorgen dat de luisteraars Radio 2 en Studio Brussel binnen een half uur voor bekeken zouden houden. Radio 2 was, en is nog steeds, een echte familiezender waar veel Vlaamstalige muziek te horen is. Studio Brussel is de alternatieve zender van de Vlaamse omroep. Donna ging met een popformat precies tussen deze twee stations inzitten.

Antwerpen
Door de komst van Radio Donna werd vooral het radiolandschap in de regio Antwerpen danig door elkaar geschud. De sterke frequentie 89.0 FM (vanuit Schoten) werd namelijk van de cultuurzender Radio 3 (nu Klara) afgenomen en ingezet voor Radio Donna. Hierdoor was Radio 3 lange tijd nauwelijks in de regio Antwerpen via de ether te ontvangen. Donna daarentegen was zelfs tot Rotterdam te ontvangen.

Populair
Met Radio Donna wilde de BRT zoveel mogelijk luisteraars bereiken. Dat gebeurde dan ook met populaire programma’s als Jabbedabbedoe, de ochtendshow met Michel Follet, Klant is Koning, Finesse net Fien Sabbe, Moderne Tijden met Anne Gies en Evert Venema, De Donnateur met Marc Pinte, Het Foyer met Leen Demaré, De Spits met Marc Deschuyter en oldies in His Masters Voice.

De missie van de BRT bleek te slagen, want binnen een paar jaar groeide Radio Donna uit tot de populairste radiozender van Vlaanderen. Het marktaandeel steeg tot boven de 30%. Dit zorgde er ook weer voor dat de BRT extra veel inkomsten van reclame had. Donna zond zelfs elke 20 minuten een reclameblok uit.

Leen
Ondanks het succes bleef Radio Donna sleutelen aan de programmering. In 1996 werd het programma ‘Vrouwentongen’ voor het eerst uitgezonden. In dit dagelijkse programma behandelde Leen Demaré luchtige items als lifestyle en koken. Ook kwamen er regelmatig gasten langs voor een interview. Vele Nederlanders zullen ongetwijfeld wel eens een stukje van vrouwentongen hebben opgepikt, want het programma was ook te volgen via de televisie. Door de verhuizing van Leen mocht Sven Ornelis Vlaanderen voortaan door de avondspits begeleiden in ‘De bumpershow’.

Plagiaat
Naast nieuwe programma’s kreeg Donna ook regelmatig een nieuw geluid in de vorm van jingles. Ook een Nederlands station besloot gebruik te maken van het geluid van Radio Donna. Het radiostation Keizerstad FM in de regio Arnhem en Nijmegen besloot eind jaren ’90 om deze jingles opnieuw in te laten zingen. Dat het station hetzelfde jinglepakket gebruikte als Donna was ook bij onze zuiderburen niet onopgemerkt gebleven. Daarom werd zelfs de programmaleider van Keizerstad FM op het matje geroepen bij Radio Donna. Het station werd zelfs beschuldigd van plagiaat.

In de loop der jaren veranderde ook de muziekkoers van Donna. Aanvankelijk werd er uitsluitend popmuziek gedraaid, maar langzamerhand werd de muziek hitgevoeliger. Dat wil zeggen dat er een vleugje meer rock en r&b op de zender kwam, maar vooral meer dance. En dat was niet zo verwonderlijk want eind jaren ’90 maakten diverse Vlaamse dance acts, zoals Milk Inc, Fiocco, Absolom en 2 Fabiola, met een flinke opmars bezig waren.

D&O
Na acht jaar besluit Michel Follet te stoppen met de ochtendshow Jabbedabbedoe. Hierdoor kreeg middagdeejay Sven Ornelis promotie. Samen met Erwin Deckers presenteerde hij vanaf 2000 de ‘D&O ochtendshow’. Na acht maanden besluiten beide heren op te stappen om mee te helpen bij het opzetten van het commerciële station Q-music. Waarschijnlijk had men bij de VRT niet gedacht dat deze zender voor veel problemen zou gaan zorgen. Meer hierover in deel 2.

Podcast
Wat is de geschiedenis van een radiostation zonder geluid? Eigenlijk helemaal niets en dus is dit artikel ook beschikbaar als podcast. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee.
De podcast met fragmenten, waaronder de start het onderonsje tussen Donna en Keizerstad FM, en veel jingles is ook hier (handmatig) te downloaden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten