In het Verenigd Koninkrijk zullen de analoge radiofrequenties (FM/AM) waarschijnlijk pas in 2020 buiten gebruik worden gesteld. Dit blijkt uit een rapport van de ‘Digital Radio Working Group’,waar zowel de commerciële radiostations, de BBC als de overheid in vertegenwoordigd zijn. De afschakeling is hiermee met vijf jaar vertraagd, want amper twee jaar geleden werd 2015 nog genoemd als datum. De reden voor de vertraging is de vele tegenslagen die Digital Audio Broadcasting (DAB) momenteel kent in het Verenigd Koninkrijk.
Begin 2007 stelden de commerciële radiostations en de BBC nog dat het uitschakelen van de analoge radiofrequenties al in 2015 kon plaats vinden. Echter, het afgelopen jaar heeft DAB in het Verenigd Koninkrijk vele tegenslagen gekend. Zo staakten Oneword, Core, The Jazz en Life hun uitzendingen via het landelijke multiplex voor commerciële radio. Het exploiteren van radio via DAB is namelijk nog steeds niet rendabel. Door het verdwijnen van de vier stations staat het landelijke multiplex voor commerciële radio van Digital One grotendeels leeg.
Daarnaast kwam in oktober het nieuws dat Channel 4 zich terug trekt uit digitale radio. Channel 4 was de belangrijkste investeerder in de ‘4 Digital Group’, dat in juli 2007 de rechten verwierf om het tweede landelijke multiplex voor commerciële radio te mogen exploiteren. Tot op de dag van vandaag is dit multiplex nog niet in de lucht en de kans dat dit op korte termijn zal gebeuren is nihil. De overige investeerders hebben namelijk besloten ook geen toekomst te zien in het project en zullen de licentie voor het multiplex teruggeven aan mediaregulator Ofcom. Deze zal de licentie weer opnieuw moeten gaan verdelen.
Maar niet alleen de commerciële stations hebben zo hun problemen met DAB. Ook de BBC kent een groot probleem: te veel stations en te weinig capaciteit. De ‘Beeb’ bezit namelijk zelf een landelijk multiplex waarop maar liefst 11 radiostations uitzenden. Het gevolg is dat veel stations met weinig bandbreedte uitzenden, waardoor de geluidskwaliteit nog slechter is dan van analoge FM.
De komende jaren moet er dan ook nog veel gebeuren om van DAB een waardige opvolger van de analoge FM en AM te maken. Zo zal de ontvangst nog flink verbeterd moeten worden. Er zijn namelijk in het Verenigd Koninkrijk nog voldoende plaatsen waar DAB niet te ontvangen is. Om hier verbetering in te brengen zal Ofcom hoogstwaarschijnlijk de huidige indeling van DAB-multiplexen op lokaal, regionaal en landelijk niveau gaan reorganiseren. Maar zelfs als dat voltooid is zal DAB waarschijnlijk nog steeds geen 100% dekking hebben.
Een ander belangrijk punt waar hard aan moet worden gewerkt is het beluisteren van DAB-uitzendingen in de auto. Nog altijd zijn er geen betaalbare cq. gangbare autoradio’s voor DAB ontvangst. Wel is er momenteel een tussenoplossing. Een fabrikant heeft een portable DAB-ontvanger voor in de auto ontworpen. Deze ontvanger is qua grootte en bevestiging vergelijkbaar met een navigatiesysteem. Deze ontvanger zendt het DAB-signaal via een laagvermogen FM-zender uit, waardoor het weer ontvangen kan worden door de bestaande autoradio. Of dit systeem echt aan zal slaan is nog maar de vraag aangezien de meeste stations die via DAB uitzenden momenteel ook gewoon analoog via FM of AM te ontvangen zijn. [RS/Radio.NL]