Weekblad Libelle Tijdschrift van het Jaar 2008

Het weekblad Libelle heeft het elfde TijdschriftenGala de Mercur Tijdschrift van het Jaar 2008 gewonnen. De oeuvreprijs, de Mercur d’Or/LOF-prijs voor Publiekstijdschriften werd door de vakjury unaniem toegekend aan Cisca Dresselhuys, oud-hoofdredacteur van roddelblad Opzij. Arno Kantelberg van Esquire werd uitgeroepen tot Hoofdredacteur van het Jaar. Het maandblad Linda kreeg twee Mercurs, de jaarlijkse prijzen in de tijdschriftenbranche: die voor de Cover en die voor Artdirection van het Jaar.

In theaterzaal het Event Centre in Aalsmeer sprak Auke Visser, de voorzitter van de Groep Publiekstijdschriften van het Nederlands Uitgeversverbond(NUV) van het “recordjaar 2008”: “Een record aantal inzendingen: 172. Een record aantal genomineerden: 39. Vooral ook een record aantal nieuwe tijdschriften dat het afgelopen jaar is verschenen. We doorbraken de magische grens van meer dan 100 nieuwe publiekstijdschriften in Nederland. Om precies te zijn: 108.  Opvallend bij de nieuwe titels is dat er veel ‘meeliften’ op grote namen van ‘broers en zussen’ in bladenland uit de grote uitgeefhuizen. Daarnaast komt er een constante stroom van nieuwe gesegmenteerde titels van kleinere uitgeverijen op de markt. Aan de andere kant zijn er 95 titels van de markt verdwenen.”

“Redactie en uitgever hebben de moed gehad om met ‘Libelle’ af te stappen van de bekende weekbladformule. ‘Libelle’ werd maar liefst 40 pagina’s dikker en de inhoud werd glossier. Daarmee heeft Libelle een antwoord gecreëerd op de bijna onmogelijke opgave waar elk vrouwentijdschrift anno 2008 mee worstelt: hoe behoud ik mijn oplage en spreek ik een nieuwe doelgroep aan zonder de oude te verliezen,” aldus de jury over het blad Libelle. Een compleet overzicht van alle winnaars is te vinden op Mercurs.nl. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten