Het ministerie van Defensie heeft gedragsregels voor zijn fotografen op papier gezet. De regels zijn volgens de woordvoerder een ‘samenvoeging van wat bij de media gebruikelijk is’. Ze houden in dat defensiefotografen in hun beelden ‘de werkelijkheid’ moeten weergeven. Fotoshoppen of het in scène zetten van situaties is dus niet toegestaan. Deze regels golden volgens een woordvoerder al in de praktijk. “Maar om discussies te voorkomen staan ze sinds begin dit jaar ook op papier.”
De regels werden onder meer duidelijker gemaakt omdat bleek dat defensiefotograaf Sjoerd Hilckmann een foto had gemanipuleerd die hij in Uruzgan had geschoten. De foto was deel van een serie, waarmee hij in 2007 derde werd in de categorie documentaire buitenland van de Zilveren Camera. Zijn deelname was al omstreden omdat hij als fotograaf in dienst van het leger geen objectief beeld zou geven.
In Trouw noemt Hilckmann de manipulatie ‘achteraf gezien een stomme keuze’. Op de foto zijn vier militairen in een jeep te zien die door een zandvlakte rijdt. De wagen werd echter gesleept, maar de sleepstangen zijn weggeshopt. Hierdoor lijkt het ten onrechte of de jeep op eigen kracht rijdt.
De fotograaf blijft in dienst van Defensie. Dit zou de enige foto zijn die gemanipuleerd is. “De zaak is met hem besproken, verder zijn we ze erg tevreden met Hilckmann”, zegt een woordvoerder. “Hij is gewoon een goede fotograaf.”
Voorzitter van de Zilveren Camera Hans Kouwenhoven zegt dat Hilckmann de prijs ten onrechte heeft gewonnen nu blijkt dat de foto is bewerkt. In de regels staat dat inzendingen niet gemanipuleerd mogen zijn. De prijs kan echter niet worden ingenomen. “We kunnen alleen een notitie maken dat hij de prijs niet had mogen winnen”, licht Kouwenhoven toe. Voor zover hij weet is niet eerder bij een inzending gebleken dat een foto is gemanipuleerd. “Vroeg of laat komt zoiets altijd boven water.” Onlangs nog verbrak de Volkskrant de samenwerking met fotograaf Jean-Pierre Jans nadat bleek dat foto’s van hem waren gemanipuleerd. [Novum/Radio.NL]