Headlines uit de krant: dinsdag 27 januari

De journalistenvakbond NVJ maakt zich zorgen over PCM, de uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad. De bond stelt dat het bedrijf ‘niet fout op fout moet stapelen door overhaast en onder druk vanuit een kwetsbare positie een partner te kiezen’, aldus NVJ-bestuurder Bianca Rootsaert. Ze vreest voor fors banenverlies als de Belgische Persgroep de nieuwe eigenaar wordt. PCM zoekt op korte termijn een partner omdat het kampt met een schuld van 120 miljoen euro.

Door die schuld, een erfenis van het vorig jaar vertrokken Britse opkoopfonds Apax, staat het bedrijf onder druk van de banken om maatregelen te nemen. Volgens ingewijden koerst PCM af op een overname door de Persgroep onder leiding van Christian van Thillo. Die moet PCM voorzien van zowel kapitaal als uitgeefkennis. Lees verder

Wilhelmus
De Bond van Oranjeverenigingen heeft de NOS opgeroepen de in onbruik geraakte radiofelicitatie aan de jarige koningin en het aansluitende Wilhelmus in ere te herstellen. Dat meldt vicevoorzitter Koos Smit. Koningin Beatrix wordt zaterdag 71 jaar. Velen missen volgens de Bond de traditie van het in alle vroegte feliciteren en het Wilhelmus. Lees verder

Sky
Na de BBC heeft ook de Britse omroep Sky News besloten om een donorfilmpje ten behoeve van de inwoners van de Gazastrook niet uit te zenden. Volgens Sky komt de objectiviteit van de zender in gevaar door het uitzenden van de oproep. De situatie in het Midden-Oosten roept sterke gevoelens op, zei het hoofd van de buitenlandredactie van Sky News maandag. ,,Onze taak is om verslag te doen van het verhaal, niet om het verhaal te worden”, aldus de redactiechef. Lees verder

Ontruiming
Het Radio1-programma Stand.café is vanavond bruut onderbroken door een ontruimingsalarm. Het discussieprogramma, dat werd gepresenteerd door Frank du Mosch, werd opgeschrikt door het keiharde alarm. Iedereen werd verzocht naar buiten te vertrekken en de liften niet te gebruiken. In eerste instantie gingen de makers lachoniek door het programma, maar door het alarm was het niet meer te verstaan. Daardoor ging het programma door in een andere studio, maar ook daar was het lawaai te horen. Lees verder

BBC
De Britse tv-omroep BBC krijgt heftige kritiek te verduren, omdat het weigert een donorfilmpje uit te zenden ten behoeve van de Palestijnse bevolking in de Gazastrook dat drie weken lang werd gebombardeerd door Israël, waardoor 1300 mensen omkwamen. Tweeduizend mensen betoogden vandaag voor het hoofdkantoor van de omroep tegen het besluit, aldus de BBC. Lees verder

Webtv?
Het nieuwe webtv-project van het Europees Parlement leidt tot forse kritiek. Het CDA wil dat het parlement de stekker trekt uit het project. Het kanaal Europarltv.europa.eu met zelfgemaakte reportages is een half jaar geleden met veel tamtam van start gegaan. De uitzendingen kosten 9 miljoen euro per jaar. Volgens ingewijden valt het aantal kijkers erg tegen. Lees verder

Krant
Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) vindt het een ‘interessant idee’ om alle 18-jarigen een gratis abonnement op een krant naar keuze te geven. Vorige week lanceerde de Franse president Sarkozy een plan om de noodlijdende dagbladen in zijn land te redden. Behalve dat de Franse overheid meer zal gaan adverteren in de kranten, wil hij ook iedereen die meerderjarig wordt een abonnement geven. Lees verder

Persgroep
De Belgische uitgeversgroep De Persgroep heeft van de hoofdaandeelhouder van het Nederlandse PCM toestemming gekregen om overnamegesprekken aan te knopen. Dat schrijft De Telegraaf op zijn website. PCM is de uitgever van onder meer De Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw. (tijd) – Er zou worden gesproken over een fors meerderheidsbelang van De Persgroep. Stichting Democratie en Media (SDM), met een belang van 90 procent hoofdaandeelhouder van PCM, heeft wel als voorwaarde gesteld dat alle titels behouden moeten blijven. Volgens PCM-topman Bert Groenewegen staat de Stichting volledig achter hem. ‘Ik ontken echter dat we exclusief met De Persgroep praten, we spreken ook met andere partijen’, klinkt het aan De Telegraaf. Lees verder

Arnhem
Vorig jaar maakte de gemeente Arnhem bekend dat RTV Arnhem professioneler moet om meer kijkers en luisteraars te trekken. De gemeenteraad baseerde zich daarbij op onderzoek van Tangram Advies & Onderzoek. In september 2008 werd bekend dat de gemeente de subsidie aan RTV Arnhem afhankelijk stelt van het bedrijfsplan dat de lokale omroep voor 1 april 2009 moet inleveren. Lees verder

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email