Vlaanderen zal het na bijna 17 jaar zonder Radio Donna moeten doen. Gestart in 1992 groeide de hitzender binnen no-time uit tot de populairste zender, maar de komst van commerciële radio in 2002 zorgde er echter voor dat Donna rake klappen kreeg. In september 2008 besloot de VRT de stekker uit het station te trekken. Op 2 januari 2009 was de ‘leuke dame met het hoedje’ definitief verleden tijd. Radio.NL blikt daarom terug op de geschiedenis van Donna. Vandaag deel 2: Hoe de leuke dame met de hoed uit de mode raakte.
Doe de Donna
Door het vertrek van Erwin Deckers en Sven Ornelis moest Radio Donna in 2000 al na acht maanden op zoek naar een nieuw ochtendteam. Daarom besloot de VRT om Peter Verhulst bij Studio Brussel vandaan te halen. Samen met zangeres Caren Meynen presenteerde hij vanaf november “Doe de Donna”. Ter promotie werd er zelfs samen met Milk Inc een speciale Doe de Donna plaat gemaakt.
Lang duurde de samenwerking tussen Meynen en Verhulst echter niet, want binnen een jaar ging Verhulst solo verder in de ochtend. Later kreeg hij hulp van Dominique Crommen, maar ook dit duo viel uit elkaar. Dit keer besloot Verhulst ermee te stoppen en ging Crommen solo verder. Maar de veranderingen in de ochtend gingen onverminderd verder, want na Crommen volgden Mark Heyninck en Jan Bosman.
Aanschuiven
Ondertussen had Donna ook nog een erfenis gekregen van Studio Brussel: het werd namelijk de verkeerszender van de VRT. Dit betekende dat alle overige stations van de openbare omroep middels RDS-EON gekoppeld werden aan Radio Donna. De VRT had deze beslissing genomen omdat Donna veel meer luisteraars trekt dan Studio Brussel. Voor Donna zelf veranderde er overigens weinig, want het zond al elk half uur verkeersinfo uit.
Q is not good for Donna
Vanaf november 2001 kreeg Radio Donna voor het eerst echte concurrentie. Landelijke commerciële radio via de ether werd namelijk mogelijk en dat resulteerde in de start van 4FM en Q-music. Vooral laatstgenoemde zender begon het leven van Donna flink zuur te maken. Q besloot namelijk in dezelfde vijver te gaan vissen als Donna. Daarbij kreeg het hulp van oude Donna stemmen als Erwin Deckers, Sven Ornelis en Alexandra Potvin.
Aanvankelijk leek Donna weinig last te hebben van Q-music, want begin 2003 scoorde de hitzender van de VRT nog steeds 29% marktaandeel. Daarna ging het echter snel bergafwaarts, waarbij het marktaandeel begin 2004 tot onder de 20% kelderde. De VRT besloot daarom in te grijpen.
Make my day
In november 2004 vond de eerste grootschalige vernieuwingsoperatie plaats bij Donna. Er kwam een nieuw logo, waarbij de dame met de hoed verdween. Ook kwamen er een nieuwe website en nieuwe jingles. Daarbij moest de slogan ‘de fun, de hits’ na jaren wijken voor ‘Make my day’. Ook de programmering ging op de schop. David van Ooteghem ging voortaan samen met Jeroen Gorus de ochtend doen. Leen Demaré raakte haar vrouwentongen kwijt en werd verbannen naar de vrijdagmiddag. Evy Gruyaert en Jan Bosman luidden daarna het weekend in. Ann Reymen bleef tijdens de overige dagen de avondspits begeleiden.
Ondanks de wijzigingen bleef het marktaandeel dalen. Daarom ging het station in augustus 2005 opnieuw op de schop. Donna besloot daarbij ook een nieuwe ochtendtroef in te zetten: Leen Demaré. Evy Gruyaert verhuisde naar het blok tussen 10 en 12 uur, waarna David van Ooteghem achter de microfoon kroop. De avondspits bleef ongewijzigd met Ann Reymen. Ook kwamen er minder acties en werden er minder prijzen weggegeven.
Met de wijzigingen wilde Donna duidelijk maken dat het vooral geen commerciële zender was. Maar commercieel of niet, het was wel een commerciële zender die korte tijd een mokerslag uitdeelde aan Donna. Over de tweede helft van 2005 wist Q-music namelijk een hoger marktaandeel te halen dan de hitzender van de VRT.
Afscheid van het boegbeeld
Maar de problemen met Donna bleven doorgaan. Naast dat het marktaandeel bleef dalen, raakte het in oktober 2006 één van haar grootste boegbeelden kwijt. Leen Demaré besloot namelijk te vertrekken naar het commerciële 4FM. Ze volgde hiermee haar collega’s Jan Bosman en Johan Henneman die eerder de overstap maakten. De VRT besloot hierop om Ann Reymen naar de ochtend te verhuizen, terwijl Caren Meynen de avondspits in handen kreeg. Ook verdween in het jaar van 2006 ‘Klant is koning’, één van de langstlopende programma’s van Donna, van de zender.
Feel it, love it
Alle wijzigingen van de afgelopen jaren deden Donna niet veel goeds, want het marktaandeel wilde maar niet omhoog. Daarom besloot het station eind 2007 opnieuw te vernieuwen. Fase 1 betrof een nieuwe ochtendshow met David van Ooteghem en een nieuwe middagshow met Dave Peters. Begin 2008 werd fase 2 ingezet, waarbij de rest van de programmering op de schop ging. Evy Gruyaert keerde terug tussen 9 en 12 uur, terwijl Ann Reymen tijdens de lunch te horen was. Nieuwkomer Sebastian Decrop mocht tussen 13 en 16 uur de plaatjes aan elkaar praten. Naast een nieuwe programmering kreeg Donna ook een nieuw geluid. De slogan werd veranderd in ‘Feel it, love it’.
Einde
Vol goede moed ging het vernieuwde team van start op Donna. De VRT had er echter minder vertrouwen in, want ondanks dat het marktaandeel eindelijk weer eens een stijging liet zien, verschenen in augustus 2008 de eerste geruchten dat de omroep de stekker uit Donna wilde trekken. In september werd officieel bekend dat Donna zou verdwijnen. Door alle wijzigingen van de laatste jaren zouden de luisteraars niet meer weten waar Donna nu precies voor staat.
Vanaf januari 2009 zal MNM de plek innemen van Donna. Deze naam werd tijdens ‘Peter Live’ op Eén bekend gemaakt. Niet geheel toevallig aangezien Peter van de Veire één van de gezichten van het nieuwe station wordt. Van Donna zelf zullen Evy Gruyaert, Robin Vissenaekens, Ben Roelants, Dave Peters en Ann Reymen meegaan naar het nieuwe station.
Als afscheid zond Donna de Top 5000 uit. Hiermee bracht het station een jarenlange traditie tot een hoogtepunt. Sinds 2000 zond Donna namelijk een eindejaarstop uit. Dit jaar stond ‘Summer of 69’ van Bryan Adams op één. De laatste weken van haar bestaan kwam Donna met een speciale quiz waarin werd gezocht naar de grootste Donna fan.
Op 2 januari 2009 om 18 uur hield Donna officieel op met bestaan. Michel Follet, ooit de eerste stem op het station, had de eer om Donna af te sluiten. Daarmee is Donna na ruim 16 jaar officieel dood, leve MNM!
Podcast
Wat is de geschiedenis van een radiostation zonder geluid? Eigenlijk helemaal niets en dus is dit artikel ook beschikbaar als podcast. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee.
De podcast met fragmenten, waaronder het speciale Doe de Donna lied, veel jingles en de laatste minuten van Donna, is ook hier (handmatig) te downloaden. [RS/Radio.NL]