Politieke rel rondom Rush Limbaugh

In de Verenigde Staten heeft de conservatieve talkshowpresentator Rush Limbaugh alweer een politieke rel veroorzaakt. Amper een week na de beëdiging van president Obama wist ‘El Rushbo’ voor een flinke controverse te zorgen door te roepen dat hij hoopt dat Obama faalt. Een uitspraak die hem niet door iedereen in dank wordt afgenomen. Zelfs niet bij de Republikeinen.

De rel begon nadat een groot Amerikaans dagblad Limbaugh (foto)  had gevraagd om in 400 woorden te beschrijven wat hij van Obama verwacht. Tijdens zijn dagelijkse radioshow, die op meer dan 600 radiostations wordt uitgezonden en wekelijks 13,5 miljoen luisteraars trekt, vertelde Limbaugh dat hij overwoog om op het verzoek in te gaan, maar dat hij aan slechts vier woorden genoeg had: “I hope he fails”.

Limbaugh is namelijk, net als vele Republikeinen, fel tegen de plannen van Obama om met een financiële injectie van 825 miljard dollar de economie een nieuwe impuls te geven. Voor dit geld moeten nieuwe wegen, spoorlijnen, windmolens en scholen gebouwd worden. Daarnaast wordt een deel geïnvesteerd in gezondheidszorg voor bejaarden en werkeloosheidsuitkeringen. Ook zullen de belastingen deels verlaagd worden. De Republikeinen daarentegen zien alleen iets in flinke belastingverlagingen. Veel meer dan Obama voorstelt. Verder zijn ze natuurlijk tegen alles wat Democraten goed vinden. Zo werkt dat in een tweepartijensysteem.

De uitspraak van Limbaugh, waarin hij hoopt dat Obama faalt, is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Maar Limbaugh zelf is ervan overtuigd dat hij het wel kan maken. Volgens de rechtse spreekstalmeester hoeft hij Obama geen kans te geven, omdat de Democraten al vanaf dag één van Bush zijn termijn al aan zijn stoelpoten zaagden. Een interessante blik op de waarheid, want in de beginperiode konden de Democraten en de Republikeinen nog gewoon met elkaar door één deur, ondanks de bittere nederlaag die Al Gore geleden had. Pas na 2001 ging het hard bergafwaarts.

Omdat Limbaugh toch wel als de goeroe van de Republikeinse achterban gezien wordt, waarschuwde president Obama de Rebublikeinse Congresleden om niet ‘simpelweg naar Limbaugh te luisteren en dan te hopen dat het goed komt’. Limbaugh reageerde hierop door te veronderstellen dat Obama gewoon bang voor hem is.

Naast Obama konden ook diverse Congresleden het niet laten om op de uitspraak van Limbaugh te reageren. Volgens Democraat Alan Grayson is de talkshowpresentator ‘een hypocriete sukkel, die om aandacht schreeuwt.’

Opvallend was dat ook een Republikeins Congreslid tegengas gaf tegen Limbaugh. Volgens Phil Gingrey moest de talkshowpresentator zich er niet mee bemoeien. “Het is zo makkelijk als je Sean Hannity of Rush Limbaugh bent en lekker vanaf de zijlijn commentaar kan leveren. Je hoeft dan niet te doen wat het beste voor het volk of je partij is. Je bent gewoon zo’n talkshowpresentator die goed in de slappe was zit en af en toe lekker olie op het vuur gooit.”

Met deze reactie ging Gingrey behoorlijk de mist in, want als Republikein Limbaugh bekritiseren is erger dan landverraad plegen. En dus moest Gingrey diep door het stof. Het ging zelfs zo ver dat hij live in de radioshow van Limbaugh zijn excuses aanbood voor zijn uitspraken. En dat was natuurlijk weer koren op de molen van Limbaugh, die zich ongetwijfeld weer helemaal suf lacht om als die ophef die is ontstaan door zijn uitspraak. [RS/VRR/Radio.NL]

Gerelateerde berichten