De Telegraaf wil een eigen publieke omroep beginnen. De omroep moet ‘Wakker Nederland’ gaan heten en in 2010 beginnen met uitzenden. Daarvoor moet de maandag officieel opgerichte omroep voor april vijftigduizend leden hebben. Telegraaf-hoofdredacteur en oprichter van de nieuwe zender Sjuul Paradijs wil van Wakker Nederland een zender maken ‘voor de zwijgende meerderheid, die pal staat voor normen en waarden en traditie zonder gebonden te zijn aan een politieke partij’.
“We vinden al vele tientallen jaren dat het stemgeluid van heel veel Nederlanders onvoldoende in Hilversum wordt gehoord”, aldus Sjuul Paradijs.
Wakker Nederland moet een onafhankelijke zender worden. Dat vereist de Mediawet. Volgens Paradijs zullen medewerkers van De Telegraaf in het begin wel helpen met het initiatief, maar wordt de omroep daarna een onafhankelijke en democratische vereniging.
De benodigde vijftigduizend leden om als aspirant-omroep aan de slag te gaan zullen waarschijnlijk geen probleem zijn. Telegraaf-abonnees kunnen gratis lid worden. Nieuwe leden zijn 5,72 per jaar kwijt.
Nieuwkomers in 2009 zijn: Wakker Nederland, GeenStijl, Omroep C, Zenit, De Vrije Omroep, PON, RTV Oranje, Piep, OZtv en Family 7. Deze nieuwe initiatieven moeten voor 1 april 50.000 leden hebben om in het publieke bestel te komen.
22 omroeporganisaties
De Publieke Omroep heeft momenteel 22 omroeporganisaties. Inmiddels heeft de men acht omroepverenigingen met 300.000 leden of meer. Dit zijn de AVRO, BNN, EO, KRO, LLink, MAX, NCRV, TROS, VARA en de VPRO. De NOS en de NPS hebben geen leden. IKON, RKK, Humanistische Omroep, NMO, NIO, OHM, ZVK, Joodse Omroep en BOS zijn kerkgenootschappen danwel genootschappen op geestelijke grondslag. Deze omroepen hebben geen leden. Educatieve omroepen zijn: Educom, Teleac/NOT en RVU. [Radio.NL/Novum]