Zoek
Sluit dit zoekvak.

LLiNK spant kort geding aan tegen CvdM

De financiering van omroep Llink dreigt opnieuw stop te worden gezet. De omroep laat vrijdag in een persbericht weten dat het commissariaat voor de Media de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft opgedragen de geldkraan dicht te draaien. Llink zegt daarom een kort geding tegen het commissariaat en de NPO aan te spannen.

Het commissariaat wil de geldkraan volgens de ‘duurzame’ omroep dichtdraaien omdat die 25 duizend euro heeft uitgegeven aan tv-spotjes voor ledenwerving. Volgens Llink vindt het commissariaat dat de in geldnood verkerende omroep daar geen geld aan mag uitgeven. De publieke omroep, die jaarlijks 7 miljoen euro krijgt voor een paar uurtjes tv per week, heeft eerder surseance van betaling aangevraagd. De omroep is daarmee tevens de eerste omroep die met belastinggeld van de Nederlanders toch bijna failliet is.

Llink heeft voor woensdag nog ongeveer duizend leden nodig om in het publieke bestel te mogen blijven. Volgens bewindvoerder Paul Schaink is het daarom juist noodzakelijk om een ‘relatief kleine investering’ te doen. Hierdoor zou de kans groot zijn dat de omroep kan blijven bestaan, waardoor minder ontslagen vallen en de schuldeisers kunnen worden betaald.

Vincent Bijlo, crisismanager van de omroep zei zondag op Radio 1 dat men inmiddels 150.000 leden heeft. Maar de omroep heeft een grote buffer nodig want er vallen altijd veel mensen af omdat ze niet betaald hebben, of omdat ze jonger dan 16 jaar zijn of in het buitenland wonen. Als men voor 1 april 150.000 officiele leden heeft blijft men ook na 2010 programma’s maken op radio en tv.

Ook wijst Schaink erop dat de spotjes niet zijn betaald met programmageld, maar met de ledenbijdragen van de mensen die de afgelopen tijd lid zijn geworden. Het commissariaat besloot de programmasubsidie in februari ook al stop te zetten, maar later werd die hervat. Voorwaarde was toen wel dat het geld niet werd gebruikt om leden te werven. [Radio/Novum]

Gerelateerde berichten