De Nederlandse journaliste Babette Niemel wordt Indonesië uitgezet. Of ook leden van haar cameraploeg moeten vertrekken, is nog onduidelijk. Dat heeft producent Interakt, waarvoor Niemel een documentaire maakte voor de Ikon, vrijdag laten weten. Afgelopen vrijdag liet producent René Mendel weten dat Niemel vermoedelijk zaterdagmiddag op het vliegtuig zou stappen.
Voor twee Nederlandse leden van de cameraploeg van Niemel dreigt ook uitzetting. Zij wonen echter al jaren in Indonesië, vertelt de producent. Voor de geluidsman zou inmiddels zijn bedongen dat hij kan blijven. Wat met de cameraman gaat gebeuren, is nog onzeker. “Wij zijn nog bezig te proberen te voorkomen dat hij wordt uitgezet.”
Niemel werd afgelopen week aangehouden, volgens Mendel en Van Broekhoven omdat zij en haar ploeg in de Indonesische provincie Papoea filmmateriaal hadden geschoten waar de autoriteiten niet blij mee waren. Behalve Niemel en haar ploeg werd ook correspondent van NRC Handelsblad Elske Schouten opgepakt.
De Nederlanders volgden de verrichtingen van oprichter Nicolaas Jouwe van de Vrij Papoea Organisatie die naar Papoea was teruggekeerd. Toen Jouwe eerder dan gepland weer uit Papoea vetrok, verviel daarmee ook de toestemming van de journalisten om daar te werken. Toen zij aanwezig waren bij een demonstratie voor onafhankelijkheid in de provinciehoofdstad Jayapura werden ze opgepakt.
Na twaalf uur te hebben vastgezeten, werden de journalisten vrijgelaten. Schouten mocht van de Indonesische autoriteiten terug naar Jakarta, maar de andere drie moesten in de oostelijke provincie Papoea blijven. Hun paspoorten waren volgens Mendel afgenomen. Hoewel ze in een hotel mochten overnachten, moesten zij zich de afgelopen dagen wel steeds melden op het politiebureau, laat de producent weten.
Niemel heeft volgens haar man een rode stempel in haar paspoort gekregen. “Dat betekent dat zij een jaar niet meer naar Indonesië mag terugkeren.” Eenmaal opgepakt bleek volgens Van Broekhoven dat Niemel al een hele tijd door de geheime dienst werd gevolgd. “Ze kreeg beelden te zien die de dagen daarvoor van haar waren gemaakt.”
De ophef die is gemaakt over het filmen van de demonstratie bevreemdt Van Broekhoven. “Mijn vrouw heeft nog geprobeerd uit te leggen dat het juist een positief beeld van het land zou geven als de kijkers in Nederland zien dat demonstraties zijn toegestaan.” De demonstratie die Niemel filmde vindt volgens Van Broekhoven iedere week plaats. “Er zijn ook al zat beelden van op internet te vinden, dus zo schokkend was het niet. Het was voor mijn vrouw meer een tijddoder omdat ze moest wachten totdat ze Jouwe achterna kon reizen.”
Het eerste deel van de documentaire van Niemel is inmiddels uitgezonden door de Ikon. Algemeen directeur Martin Fröberg laat weten dat deze week is besloten ook het vervolg uit te zenden. [Novum/Radio.NL]