Het is onzeker of Leiden en de Bollenstreek binnenkort nog een lokale omroep hebben. De radio en TV-zender die is ontstaan in 1994 door een fusie tussen Freewave Radio Leiden en Omroep Rijnland heeft sinds enkele jaren te kampen met financiële problemen die per jaar een stukje groter worden. Ook intern rommelt het onder de vrijwilligers van de omroep. Een grote groep ervaren vrijwilligers heeft in het afgelopen jaar zijn medewerking aan de omroep opgezegd o.a. door aanhoudend wanbeleid van de verantwoordelijke hoofdpersoon voor Radio & TV.
Holland Centraal is actief op radio, tv, kabelkrant en internet en had tot eind 2007, drie mensen op de loonlijst staan. Een acquisiteur, een programmacoördinator en een redacteur. Door de aanhoudende financiële tekorten werd een noodplan opgesteld door Rolf Marselis, voorzitter van de omroep. Hierdoor moest er in het personeelsbestand gesneden worden. Marc de Roo, die als programmacoördinator werkte voor de omroep moest na 7 jaar gedwongen op zoek naar een andere baan. Ook de acquisiteur welke in dienst was voor Holland Centraal heeft het veld moeten ruimen. Deze persoon kreeg een basissalaris en daar bovenop 50% van de verkochte zendtijd, wat een vreemde constructie is voor een lokale omroep waar de gemeenten in het verzorgingsgebied subsidies voor betalen.
Omroep Holland Centraal wordt deels gefinancierd uit belastinggeld, ook wel opcenten of subsidies genoemd. Deze subsidies worden toegekend door de gemeenten in het uitzendgebied. Voor Holland Centraal is dat lange tijd gunstig geweest omdat ze uitzonden voor 8 gemeenten, Leiden, Lisse, Hillegom, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Zoeterwoude en Wassenaar.
Wassenaar behoorde ook tot het verzorgingsgebied van Holland Centraal door de overname van N44FM. Maar door het wegvallen van het opstelpunt van de zender kon de 107.9FM niet meer aan blijven staan. Holland Centraal heeft volgens bronnen in de afgelopen jaren onvoldoende initiatief genomen om een nieuw opstelpunt te vinden, waardoor de vergunning is verlopen en de lokale omroep van Voorburg en Leidschendam (Midvliet) gaat uitzenden in Wassenaar.
Niet alleen in Wassenaar viel de subsidie weg. Ook de gemeente Teylingen hebben ze de geldkraan dichtgedraaid nadat in oktober 2008 aan het licht kwam dat de omroep in zwaar weer verkeert. Het werd nog een stukje pijnlijker toen de gemeente ontdekte dat er in 2006, waarschijnlijk door de gemeentelijke herindeling, geen subsidie is uitgekeerd waar door Holland Centraal nooit op gereageerd is. In datzelfde jaar heeft de omroep ook niets meer ontvangen van Sassenheim. Ondanks herhaaldelijk verzoek van de gemeente Teylingen om een subsidieverzoek hebben ze deze nooit ontvangen. Lisse en Hillegom hebben besloten om geen geld in Holland Centraal te steken, vermoedelijk omdat de gemeenten onvoldoende bediend worden door de omroep. Bij de gemeente Oegstgeest en Voorschoten is het toekennen van subsidie nog een discussiepunt en bestaat de mogelijkheid dat ook deze gemeenten de kraan dichtdraaien.
Mede door het teruglopen van de inkomsten vanuit subsidie en de achterblijvende inkomsten uit reclamezendtijd laat de jaarrekening van 2007 een negatief eigen vermogen zien van 60.000 euro. Volgens het bestuur van de omroep is deze hoge schuld veroorzaakt door o.a. teruglopende inkomsten van subsidiegelden en hoge huurlasten, wat niet gek is als de aanvraag bij de gemeenten nooit bereikt.
In het noodplan van Holland Centraal om de schulden te verlagen staat beschreven dat ze de gemeente gaan vragen om kwijtschelding van een huurschuld van 40.000 euro. De overige kosten moeten in een meerjarenplan weggepoetst worden door subsidies van gemeenten en inkomsten uit reclameverwerving. Waarschijnlijk zal het gat niet gedicht kunnen worden met subsidies omdat deze uit gaan blijven. In de verwerving van gelden uit reclames dient Holland Centraal de concurrentiestrijd aan te gaan met het commerciële Sleutelstad FM, welke in tegenstelling tot Holland Centraal zichtbaar is in de stad en accountmanagers in dienst heeft. Ook hier wordt het ze niet makkelijk gemaakt.
Holland Centraal zendt uit voor Leiden op 105.7FM en voor de Bollenstreek op 107.7FM. De zender van Leiden werd twee weken geleden door een vergissing van telecomprovider Orange uit de lucht gehaald bij opruimwerkzaamheden van hun apparatuur. Het heeft de omroep ruim anderhalve week gekost om de zender weer in de lucht te krijgen, wat voor een radiozender als Holland Centraal cruciaal kan zijn gezien de staat waarin ze verkeren.
Omroep 8 in gemeente Teylingen
De mogelijkheid bestaat dat de frequentie in de Bollenstreek afgestoten moet worden in verband met het nog niet verkregen hebben van de vergunning voor dit deel van het uitzendgebied. Net voordat Teylingen in 2008 de positieve beoordeling kon geven voor een nieuwe periode van de vergunning stond er een nieuwe groep initiatiefnemers op de stoep bij de wethouder.
De Stichting Lokale Omroep 8 Radio TV Internet, welke deels bestaat uit oud vrijwilligers van Holland Centraal wil een nieuw Radio & TV station starten voor de gemeente Teylingen met alleen maar nieuws en achtergronden uit de gemeente. Iets dat tot op heden door Holland Centraal niet voldoende gedaan wordt.
Tot op heden heeft Holland Centraal de vergunning nog niet verkregen voor de frequentie van de Bollenstreek. Holland Centraal heeft aangegeven dat ze willen praten over een spitsing van de 2 uitzendgebieden, maar of dat een vrijwillige keuze is, valt in twijfel te trekken. [Radiowereld.NL]