Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ahmadinejad wil eerlijk proces voor journaliste VS

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft zondag gezegd dat de Amerikaanse journaliste Roxana Saberi in hoger beroep alle gelegenheid moet krijgen zichzelf te verdedigen. Zij werd afgelopen week na een eendaags proces achter gesloten deuren tot acht jaar gevangenis veroordeeld wegens spionage. De Amerikaanse president Barack Obama liet zaterdag weten ‘diep teleurgesteld’ te zijn over het vonnis.

Barack Obama heeft Iran een dialoog aangeboden om een dertig jaar oude diplomatieke impasse te doorbreken en Ahmadinejad had laten blijken dat ook Iran bereid is tot een nieuwe relatie met de Verenigde Staten. De Iraanse rechterlijke macht wordt echter beheerst door hardliners, die volgens sommige analisten er op uit zijn betere betrekkingen tussen Iran en de VS te verhinderen.

Ahmadinejad droeg de hoofdofficier van justitie in Teheran Saeed Mortavazi op er persoonlijk zorg voor te dragen dat ‘verdachten alle middelen krijgen om zich te verdedigen’.

Iran heeft weinig losgelaten over de aanklachten tegen Saberi. De 31-jarige journaliste woont en werkt al zes jaar in Iran en maakte er reportages voor diverse Amerikaanse media. Omdat haar vader Iraniër is heeft zij ook de Iraanse nationaliteit.

Aanvankelijk beweerde justitie dat Saberi was opgepakt omdat haar perskaart al in 2006 was verlopen en haar werkzaamheden in het land daarom illegaal waren. Later beweerde een Iraanse rechter echter dat zij geheime informatie heeft doorgespeeld aan Amerikaanse inlichtingendiensten.

De Amerikaanse regering heeft gezegd dat er geen grond is voor de beschuldigingen tegen Saberi en heeft gevraagd om haar vrijlating. [Novum/AP/Rado.NL]

Gerelateerde berichten